YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ PROGRAMI PROGRAMI

EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ PROGRAMI PROGRAMI
Sınırlı olan ve miktarı arttırılamayan toprağa ilişkin olarak yapılacak tarımsal arazi üretimi ve düzenlemesi, kırsal ve kentsel arsa üretimi ve düzenlemesi gibi toprak düzenleme çalışmalarının projelendirilmesinde ve uygulamasında görev alabilecek, taşınmazların değerlemesine altlık teşkil edecek konum, yükseklik vb. topoğrafik verilerin ölçümünü yapıp değerlendirebilecek, her türlü taşınmazın değerlemesini yapabilecek,taşınmazın yönetimi, alımI-satımıve pazarlanması ile taşınmazın hukuki durumu gibi konularda bilgi sahibi olan ara eleman yetiştirmektir.

Öğrenci Kabul Koşulu : Programa 4702 sayılı Kanun'un 2. Maddesi ile değiştirilen 2547 sayılı Kanun'un 45. Maddesi çerçevesinde öğrenci kabul edilmektedir. Bu madde; “mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgeleri (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksekokullarına sınavsız olarak yerleştirilebileceği”ni hükme bağlamaktadır.
Programımıza Sınavsız Geçiş Yapabilecek Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının Alan/Kol/Bölüm Adları
1- Emlak Komisyonculuğu
2- A-Grubu (Ticaret Lisesi Fen)
3- Bankacılık
4- Bilgisayarlı Muhasebe
5- Borsa Hizmetleri
6- Deniz ve Liman İşletme
7- Dış Ticaret
8- Genel Hizmetler (Demiryolu)
9- İşletme
10- İşletmecilik (Demiryolu)
11- Muhasebe
12- Sigortacılık
13- Tesis İşletmeciliği
14- Ticaret
15- Ticaret Liselerini Kol Ayrımı Olmadığı Dönemde Bitirenler.

Öğrenci Kontenjanı
• I.Sınıf 40
• II.Sınıf 40

Mezunların Dikey Geçişle Devam Edebilecekleri Lisans Programları
1- İşletme
2- İşletme-İktisat

Teorik ve Uygulamalı Eğitim Sonucu Öğrencilerimiz;
• Taşınmaz değerlemesi, taşınmaz hukuku, tapu ve kadastro, arazi ölçme, harita okuma, inşaat, mimari, alanlarında yüksek teknik bilgi sahibi,
• Ayırma, birleştirme, aplikasyon, parselasyon gibi teknik konulara hakim olduğu kadar, emlak yönetiminin temel ilke ve kavramlarına, bilgi sistemleri, ekonomi, işletme konularına hakim,
• Meslekleri ile ilgili yasal düzenlemeleri, kalite kontrol ve standartları bilir hale gelecektir.

İş Bulma Olanakları :
Arsa ofisi, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Belediyelerin Emlak Müdürlükleri ile benzeri kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde ise, arsa üretimi, arazi ve arsa düzenlemesi, parselasyon, ifraz vb. işleri yapan emlak şirket ve bürolarında, harita şirket ve bürolarında, inşaat şirketlerinde, kurumsal emlak üretme ve pazarlama şirketlerinde ve bireysel olarak çalışabilirler.

Bu programdan mezun olan öğrencilerimize; kendi alanları ile ilgili ön lisans diploması verilir.

EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ PROGRRAMI

ÖĞRETİM KADROSU


Adı Soyadı Dahili E-Posta
Ögr.Gör.Dr. Erol YAVUZ
Özgeçmiş
Ögr.Gör. Seyfullah DEMİRKAYA
1678
Öğr.Gör. Mustafa KUTLU
1661
Tekniker Fahriye KÖSE
1676


EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ PROGRAMI DERS PLANI

Kodu Dersin Adı T U L Kredi
I. YARIYIL
Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarihi I 2 0 0 2
Türk Dili I 2 0 0 2
Yabanci Dil I 4 0 0 4
Beden Egitimi 0 1 0 0
Güzel Sanatlar 0 1 0 0
Bilgisayar I 2 2 0 3
Genel ve Teknik İletişim 2 0 0 2
Taşınmaz Hukuku 2 0 0 2
Mimarlık ve Bina Bilgisi 2 0 0 2
Ölçme Tekniği ve Uygulama I 2 2 0 3
Pratik Hesap I 3 0 0 3
Toplam Kredi
23
II. YARIYIL
Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarihi II 2 0 0 2
Türk Dili II 2 0 0 2
Yabanci Dil I I 4 0 0 4
Beden Egitimi 0 1* 0 0
Güzel Sanatlar 0 1* 0 0
Teknik Resim 2 0 0 2
Kadastro ve Tapu Bilgisi 3 0 0 3
İmar Mevzuatı ve Belediyecilik 2 0 0 2
Bilgisayar II 2 2 0 3
Ölçme Tekniği ve Uygulama II 2 2 0 3
Pratik Hesap II 3 0 0 3
Toplam Kredi
24
III. YARIYIL
Bilgisayar III 2 2 0 3
İktisat 2 0 0 2
Mesleki Yabancı Dil I 2 0 0 2
Kamulaştırma Tekniği 2 0 0 2
Emlak Alım-Satım ve Vergi Tüzesi 3 0 0 3
Taşınmaz Değerlemesi 3 0 0 3
Arsa Üretimi 2 0 0 2
Elektrometri 2 2 0 3
Ölçme Tekniği ve Uygulama III 2 2 0 3
Toplam Kredi
23
IV. YARIYIL
Emlak Bilgi Sistemi 2 0 0 2
Ölçme Tekniği ve Uygulama IV 2 2 0 3
Emlak Pazarlama 2 0 0 2
Emlak Yönetimi 2 0 0 2
Aplikasyon ve Röleve 2 2 0 3
Mesleki Yazılımlar ve Programlama 3 0 0 3
Kartometri 2 0 0 2
Mesleki Yabancı Dil II 2 0 0 2
Şehircilik 2 0 0 2
Genel Hukuk 2 0 0 2
Doğal Var.Koruma ve Çevre Bilinci 2 0 0 2
Toplam Kredi
23
Genel Toplam
93

EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

Kodu
Dersin Adı
T-U-L-K
I. YARIYIL
ATATÜRK İLK. VE İNK. TARİHİ I
İnkılap Kavramı / Bölümleri / Diğer Kavramlar / Dersin Konusu ve Ana fikri / Osmanlı Devletinin Genel Yapısı / Çöküş Nedenleri / Osmanlı Devletindeki Reform Hareketleri / Tanzimat Dönemi / Meşrutiyet Dönemi / Trablus ve Balkan Savaşları / I. Dünya Savaşı / Fikir Akımları / Mondros Mütarekesi / Anadolu’nun Paylaştırılması ve İzmir’in İşgali / İstanbul’un İşgali / Milli Dernekler / Azınlık Dernekler / Yeni Türk Devletinin Kuruluşu / Atatürk’ün Samsun’a Çıkışı / Amasya Genelgesi / Erzurum Kongresi / Sivas Kongresi / Amasya Görüşmeleri / Son Osmanlı Meclisi / Misak-ı Milli / T.B.M.M. Açılışı / Meclis Yapısı / İç Ayaklanmalar / Sevr Antlaşması / I. ve II. Savaşları / Eskişehir – Kütahya Savaşları / Sakarya Meydan Savaşı / Büyük Taarruz / Mudanya Mütarekesi / Lozan Antlaşması.
TÜRK DİLİ I
Dil, Diller ve Türk Dili / Dilin İnsan hayatındaki önemi, Dillerin Doğuşu ve Dilin Özellikleri / Dil Bilgisi, Sözcük, Cümle / Yazılı Anlatımda Başarılı Olmanın Yolları / Kelime Türleri, Kelimelerin Ses ve Şekil Yapısı / İsim, Fiil, Zarf ve Edatların Okunuşları, Türleri ve Bunların Türkçede Kullanılışları / Anlatımın Öğeleri ve Anlatım Türleri / Düzgün ve Etkili Konuşmanın Temel İlkeleri.
PRATİK HESAP I
Genel Bilgi / Ölçü Birimleri, Ölçülerin Sınıflandırılması / Ölçü Birimleri Arasındaki Dönüşümler / Cep Hesaplayıcıları / Hesap Makinesinin Pratik Kullanılması ve Programlanması / Sayısal Hesaplarda Hata ve Prezisyon / Enterpolasyon Hesapları / Doğruların Kesişmesiyle İlgili Sayısal Örnekler / Küçük ve Yan Noktaların Hesabı / Jeodezik Dik Koordinat Sistemi / Konum Koordinatlarından Açı, Kenar ve Alan Hesabı / Çeşitli Geometrik Problemler ve Bunların Pratik Çözümleri.
YABANCI DİL I
Konuşma : Selamlaşma, Hatır Sorma, Kendini Tanıtma / Direkftif Verme, Rica ve Isteklerde Bulunma / Bilgi Almak Için Soru Sorma / Sorulan Sorulara Cevap Verme / Önerilerde Bulunma, Önerilere Cevap Verme / Zaman veya Yer Sorma ve Bu Tür Sorulara Cevap Verme / Miktar veya Sayı Sorma ve Bildirme / Telefonla Konuşma Tekniği / Gereklilik, Tavsiye Bildiren Ifadeler / Geçmişte Yer Alan Olaylardan Bahsetme.
Dinleme ve Anlama : Mesleki Konularda Dinlediğini Anlama ve Cevaplandırma, Dinleme Tekniği. Yazma : Dilbilgisi Kurallarına Uygun Cümle Kurma / Olayların ve Bilgilerin Önem ve Oluş Sırasına Sırasına Göre Sıralanması / CV Yazma, Kişisel Bilgiler Verme / Kişisel Mektup veya Mesaj Yazma / Bir Cismi, Mekanı veya Kişiyi Sıfatlar Kullanarak Tanımlama / Davetiye Yazma. Okuma-Anlama : Yabancı Dilde Okuyabilme ve Okuduğunu Anlayabilme.
BEDEN EĞİTİMİ
Beden Eğitimi ve Spor Dersinin Amacı / Tarihçesi / Sporun Toplumdaki Yeri ve Önemi / Spor Türleri, Spor Sosyolojisi ve Boş Zaman Eğitimi / Beden Eğitimi ve Sporun İnsan Organizması Üzerindeki Etkileri, Sporcu Sağlığı, Beslenme / İlk Yardım ve Rehabilitasyon / Sağlık ve Antrenman, Antrenman Prensipleri / Uygulamalar.
GÜZEL SANATLAR
Resim : Sanatın Genel ve Özel Anlamda Tanımı / Resim Akımları / Eleştiriler ve Uygulamalarla Resim Bilgileri / Kompozisyon Bilgileri / Tasarım ve Yöntemler / Klasik Tors Çalışmaları / Karakalem, Füzen, Pastel, Cam Boyası, Guaj, Suluboya, Kolaj ve Yağlıboya / Yıl Sonunda Sergi.
Fotoğraf : Fotoğrafın Tarihçesi / Işık, Renk ve Filtre / Siyah-Beyaz Filmin Yapısı ve Görüntü Oluşması / Makine Bilgisi, Tipler, Objektif, Diyafram ve Enstantane, Ölçüm ve Pozlandırma / karanlık Oda Bilgileri / Kompozisyon / Fotografik Düşünüş / Baskı ve Baskı Malzemelerinin Tanıtımı / Röprodüksiyon Teknikleri.
BİLGİSAYAR I
Giriş ve Tarihçe / Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Yazılımı / Bilgisayarların Yapısal ve Kullanım Amaçlarına Göre Sınıflandırılması, Sistem Birimi / Bellek Türleri / Klavye, Mouse ve Monitör / Bilgisayarın Donanımları Ile Birlikte Kurulması ve Çalıştırılması / Işletim Sistemleri / Ms - Dos / Dizinler ve Alt Dizinler, Dizin Isimleri, Dosyalar ve Dosya Isimleri, Dos Komutları / Windows Işletim Sistemi, Klasör ve Dosyalar, Yeni Bir Klasör Oluşturma, Kopyalama, Kaydetme ve Silme vb.
GENEL VE TEKNİK İLETİŞİM
İletişimin Tarifi ve Çeşitleri / Sözlü İletişim / Yazılı İletişim / Meslek Hayatında İletişim / Grafik İletişim / Teknolojik Araçlarla İletişim.
TAŞINMAZ HUKUKU
Giriş / Hukukun Konusu / Genel Kavramlar / Eşya ve Ayni Hak Kavramı / Zilyetlik / Mülkiyet / Taşınmaz Mülkiyeti / Taşınmaz Mülkiyetinin Konusu / Taşımaz Mülkiyetinin Kısıntıları / Taşınmaz Mülkiyetinin Kaybı / Irtifak Hakları / Taşınmaz Yükümü Hakları / Rehin Hakları / Tapu Kütüğü ve Uygulaması / Kadastro Hukuku Bilgileri.
MİMARLIK VE BİNA BİLGİSİ
İnsan, İşlev, Ölçü ve Biçim Arasındaki İlişkiler / Mimarlıkta Kullanılan Kavramlar / İnsan Boyutları / Statik ve Dinamik Kullanıcı Gereksinimleri / Planlama ve Tasarım İlişkileri / İnsan-Çevre, İnsan-Mekan, İnsan-Eşya İlişkileri / Genel Eylemlere Bağlı İşlevsel İlişkiler / Konut, Öğretim, Sağlık, Turizm Yapıları / Mekanlardaki Fonksiyon Şemaları / Tasarımı Etkileyen Fiziksel ve Geleneksel Unsurlar / Konuttaki Esas İşlevler / Mekan Tefrişleri / Elemanların Boyutları / Konutların Yakın Çevre ile Olan Bağlantıları / Bina Türleri / Yapı Malzemeleri / Binalarda Kalite ve Kontrol.
ÖLÇME TEKNİĞİ VE UYGULAMA I
Giriş, Ölçme Bilgisinin Konusu, Tarihçesi / Basit Ölçme Aletlerinin Tanıtılması / Arazide Çelik Şerit Metreyle Uzunluk Ölçüsü / Noktanın, Doğrunun, Engelli ve Engebeli Doğruların Jalonlarla Belirlenmesi / Prizma Ile Yapılan Çalışmalar / Aralarında Ölçü Engeli Bulunan Doğruların Prizmayla Aplikasyonu / Içine Girilemeyen Bina vs. Prizmatik Alımı / Küçük Arazi Parçalarının Ölçülmesi ve Çizimi / Alan Hesapları / Ölçü Değerlerine Göre Alan Hesabı / Koordinatlarla Alan Hesabı / Grafik Alan Hesabı / Planimetre Ile Yapılan Çalışmalar / Pantografla Yapılan Çalışmalar / Küçük Arazi Parçalarının Ölçülmesi ve Çizimi / Alan Hesapları / Ölçü Değerlerine Göre Alan Hesabı / Koordinatlarla Alan Hesabı / Grafik Alan Hesabı.
II. YARI YIL
ATATÜRK İLK. VE İNK. TARİHİ II
Saltanatın Kaldırılması / Cumhuriyetin İlanı / Halifeliğin Kaldırılması / Kıyafet Düzenlenmesi / Şapka İnkılabı / Harf, Dil, Tarih İnkılabı ve Soyadı Kanunu / Tarikatların Kaldırılması / Tekke, Türbe ve Zaviyelerin Kapatılması / Takvim, Saat Ölçü Sistemindeki Değişiklikler / 1921 ve 1924 Anayasaları ve Hukuk İnkılabı / Kadın Hakları ve İnsan Hakları Kavramları / Eğitim İnkılabı, Önemi / Türk İnkılabının Yeri, Eğitimde Uyulması Gerekli İlkeler / Eğitim Aksaklıkları / 1924 Devrim Yasalarının Önemi / Şeyh Sait, Menemen ve Suikast Girişimi / Çok Partili Dönem / Terakkiperver ve Serbest Fırka / Parti Tanımı Demokrasi Kavramı / Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Laiklik, İnkılapçılık, Devletçilik, Halkçılık, İlkeleri / Milli Bağımsızlık / Milli İrade / Milli Beraberlik / Yurtta ve Dünyada Barış / Atatürkçü Düşünce Sistemi / Atatürk Devri Dış Politikası / Montrö Boğazlar Sözleşmesi / Balkan Andantı / Hatay Sorunu.
TÜRK DİLİ II
Yazılı ve Sözlü Anlatım Türleri: Yaratıcı Yazma, Öğretici Yazma, Hazırlıklı Konuşma, Hazırlıksız Konuşma / Planlı Yazma Çalışmaları, Kısa Hikaye Yazma, Kısa Fikir Yazıları Oluşturma / Yazıların İncelenmesi / Hazırlıklı Konuşma, Konferans, Münazara, Mülakat, Okuduğu Bir Eseri Tanıtma / Sağlam, Dengeli, Hür ve Sistemli Düşünme Alışkanlığı İle Araştırma, Tartışma, Değerlendirme ve Oluşturma Gücü Kazandırma / Noktalama ve Yazım Kuralları / Anlatım Bozuklukları.
YABANCI DİL II
Konuşma : Yön Sorma, Yön Tarif Etme / Tercih Yapma, Tercih Sorma / Bir Işlemin, Işin Nasıl Yapıldığını Sorma, Anlatma / Bir Ürünün Avantajı, Alanı Ile Ilgili Işlerin Kıyaslanması / Gelecekten Bahsetme, Gelecekle Ilgili Tahminde Bulunma / Ihtimallerden ve Tahminlerden / Bir Durumu, Işlevi Edilgen Yapı Kullanarak Anlatma / Geçmişte Olmuş, Ancak Etkisi Süren Veya Geçmişte Başlamış Hala Devam Eden Durumlar / Bir Işin, Işlemin Amacının Açıklanması / Benzerlik ve farklılıkların Ifade Edilmesi / Sebep, Sonuç Sorma ve Ifade Etme.
Dinleme-Anlama : Alanı İle İlgili Konularda Dinlediğini Anlama ve Cevap Verme / Dinlenen Cümlelerdeki Vurgu ve Tonlamaların Fark Edilmesi / Dinlenen Cümleler veya Kelimelerdeki Kısaltmaların Anlaşılması / Kelime Başlarına veya Sonlarına Gelen Yapım Eklerinin Anlaşılması / Belirli Bir Bilgiyi Edinmek İçin Dinleme / Genel Bir Konuyu Anlayabilmek İçin Dinleme ve Değerlendirme.
Yazma : Dinleme ve Okuduklarını Not Alma / Alanı İle İlgili Formları, Tabloları ve Şemaları Doldurma / İş Mektupları Yazma / Bir İşlemi Edilgen Yapı Kullanarak Yazma / Okunan Veya Dinlenen İfadelerin Dolaylı Biçimde Aktarılması.
Okuma-Anlama : Zıtlık Bildiren İfadeler / Relative Clause Yapıları / “Post Modifier” Kısaltılmış Relative Clause Yapıları / “Noun Clause” Yapıları / “Infinitive-Gerund Yapıları / Genel Bir Fikir Edinmek İçin Okuma Tekniğinin Geliştirilmesi / Belirli Bir Bilginin Edinilmesi İçin Okuma Tekniğinin Geliştirilmesi.
BİLGİSAYAR II
Ofis Programları / Kelime İşlemci (Word), Dosya Açma, Sayfa Düzeni, Kopyalama, Yapıştırma, Kaydetme, Font, Punto, Hizalama vb., Tablo Oluşturma, Resim ve Simge Ekleme / Tablolama Programı (Excel), Hücrelerin Biçimlendirilmesi, Hücrelere Matematiksel ve Mantıksal Formüller Yazma, Grafik Çizimi / Denklem Yazma Programının Kullanımı (Equation).
BİLGİSAYAR II
Yazı Tekniği / Yazı Tekniği Çeşitleri / Yazı Tekniği Uygulamaları / Çizim Araç ve Gereçleri / Çizim Araç ve Gereçlerinin Kullanılması / Çizim Araç ve Gereçlerinin Bakımı / Kağıt Normaları / Çizgi Çeşitleri ve Kalınlıkları / Çizim Aletleri ve Türleri / Grafos, Rapido, Tarama Kalemleri, Bunların Kullanılması, Şablonla Yazı Yazma Uygulamaları / Geometrik Şekillerin Özellikleri / Geometrik Şekillerin Çizilme Koşulları / Geometrik Şekillerin Çizimi / Ölçek Kavramı / Ölçü Krokileri, Ölçü Krokilerinin Çizim Yöntemleri ve Ölçü Krokilerinin Çizilmesinde Uyulacak Esaslar / Dik Alım Tersimatı, Kutupsal Alım Tersimatı, Kombine Alım Tersimatı / Işınsal Küçültme ve Büyültme /.
İMAR MEVZUATI VE BELEDİYECİLİK
Türkiye’de Yasal Çerçevede Yerleşim Süreci: Plansız Dönem, Merkezi Planlama Dönemi, Yerel Planlama Dönemi / Yürürlükteki Imar Mevzuatı: Anayasal Çerçeve ve Kamu Yararı, Imar Yasası ve ilgili Yönetmelikler, Imar Yetki Alanları, Imar Yetki Alanlarında Yetki ve Söz Sahibi Kurumlar / Imar Planları ve Imar durumları: Şehircilik, Planlama Türleri ve Süreci / Parselleme Süreci, Yapı Oluşum Süreci / Uygulamalardan Örnek Belgeleri Tanımlama / Belediye Kanunları ve Uygulamaları.
ÖLÇME TEKNİĞİ VE UYGULAMA II
İfraz, Sınır Düzeltmeleri / Yatay ve Düşey Açıların Ölçülmesi, Takeometreler, Teodolitler, Teodolit ve Takeometrelerin Çeşitli Türlerinin Tanıtılması / Yatay Açı Ölçümü / Koordinat Sistemleri / Dik ve Kutupsal Koordinat Sistemleri / Temel Ödevler, Küçük ve Yan Nokta Hesabı, Ters Koordinat Hesabı, İki Doğrunun Kesim Noktasının Koordinatlarının Hesabı / Düzlem Dönüşümler / Poligon Hesapları, Açık, Kapalı ve Dayalı Poligon Tesisi, Ölçüsü ve Hesabı
KADASTRO VE TAPU BİLGİSİ
Giriş / Tarihçe ve Tanımlar / Tapulama ve Çeşitleri / Tapulandırma Işlemlerindeki Adımlar / Türkiye’de Harita Işleri ve Kadastronun Tarihsel Gelişimi / Türkiyede Kadastral Çalışmalar / Kadastral Alım Yöntemleri / Kadastro Hataları ve Düzeltme Yolları / Yeraltı Tesisleri Kadastrosu / Kadastroda Çağdaş Gelişmeler / Kadastronun Yeniden Düzenlenmesi / Kadastronun Sorunları, Kadastroda Yöneylem / Kadastroda Fotogrametri Yöntemi ve STK Haritaları Alımı / Kamulaştırma, Ulusallaştırma, Devletleştirme / Toprak Edinilmesinde Kamulaştırmanın Yeri, Kamulaştırma Yöntemi / Diğer Bilgiler.
PRATİK HESAP II
En kesit, Boy Kesit Hesap ve Çizimleri / İfraz, Sınır Düzeltme ve Parselasyon Hesapları / Eğim, Alan ve Hacim Hesapları / Türev ve Diferansiyelin Çeşitli Uygulamaları / Hata Teorisi / Standart Sapma, Varyans, korelasyon, Ağırlık Kavramları ve Çeşitli Uygulamaları / Lineer Denklem Sistemleri, Matris, Determinant Hesapları ve Çeşitli Mesleki Uygulamaları.
III. YARI YIL
TAŞINMAZ DEĞERLEMESİ
Giriş / Taşınmaz değerlemesine ilişkin görüşler / Kentsel ve kırsal alanlarda taşınmaz değerlemesi / Değerlemenin önemi ve yasalarımızdaki yeri / Değer kavramı / Değerleme yöntemleri ve değer etmen ilişkileri / Stokastik yöntemler ve taşınmaz değerlemesi.
İKTİSAT
İktisat Biliminin Konusu / İktisadi Kararlar / Üretim Teorisi / Üretim Fonksiyonu / Ürün Arzı ve Belirleyen Değişkenler / Tüketim, Fayda Teorisi / Tüketici Dengesi / Talep ve Talebi Belirleyen Değişkenler / Piyasa Çeşitleri / G.S.M.H.’nın Oluşumu ve Hesaplanışı / Milli Gelir / Para Talebi, Para Arzı ve Para Piyasası Değerleri.
MESLEKİ YABANCI DİL I
Sektörde Kullanılan Terimlerin Kavranması / Değişik Projelerde Karşılaşılabilecek Mesleki Terimlerin Anlam ve İçeriklerinin Açıklanması / Mesleki Konularda Okuma ve Okuduğunu Anlama, Kelime Dağarcığının Geliştirilmesi / Kullanma ve Bakım Kılavuzlarının Tercüme İlkerini Uygulayabilme / Teknik Rapor, CV, Sipariş ve İş Mektubu Yazım İlkelerini Uygulayabilme / Mesleki Konularda Tercüme, Doküman Hazırlama, Basit İş Mektupları Yazma Gibi Konularda Öğrencilerin Kendilerini Geliştirebilecekleri Ödev ve Uygulamalar.
EMLAK ALIM-SATIM VE VERGİ TÜZESİ
Türk Vergi Sistemi / Teşvik Mevzuatı, Gelir Vergisi Esasları, Emlak Vergisi Esasları / Gayrimenkul Sermaye Irat Esasları / Bina Vergisi, Arsa Vergisi / Ilgili Diğer Yasal Düzenlemeler, Tapu Harçları ve Damga Vergisi / Tapu Değeri ve Satış Değeri / Emlak Alım Satımında Dikkat Edilecek Hususlar Gayrimenkul Kira Akdine Ilişkin Hususlar / Sözleşmeler
BİLGİSAYAR III
CAD tabanlı programlar, Nokta Oluşturma, Doğru ve Eğri Çizimleri, Parsel, Bina vb. Çizimler, Ölçü Krokisi vb çizimlerin oluşturulması / Sunu Programı (Power Point) ve Veri Tabanı programı (Access) Kullanımı / Temel İnternet Kavramları / Web Tasarımına Giriş, Değişik Yöntemler Kullanarak Web Dosyaları Oluşturma.
ELEKTROMETRİ
Modern Ölçme Aletleri, Çalışma Prensipleri, Ölçme Metodları / Elektronik Uzunluk Ölçerler, Elektronik Takeometreler, Total Stationlar, Elektronik Nivolar, GPS Alıcıları / Uzunlukların, Yüksekliklerin Elektronik Ölçümü / Dijital Fotgrametri ve Dijital Kameralar / Elektronik Aletlerle Yapılan Uygulamalar.
KAMULAŞTIRMA TEKNIĞI
Amaç, Kapsam ve Tanımlar / Kamulaştırmanın Oluşturulması, Kamulaştırma şartları / Irtifak hakkı kurulması / Kamu yararı kararı verecek merciler / Kamulaştırmada önce yapılacak işlemler ve idari şerh / Satın alma usulü / Kadastro görmemiş yerlerde tespit işlemi / Kamulaştırma Bedeli, Kıymet takdiri komisyonları, Kıymet takdiri esasları / Kısmen kamulaştırma / Tebligat, Dava Hakkı ve Bilirkişiler / Acele Elkoyma, Tescil Işlemleri ve Aynın Çekişmeli Olması / Kamulaştırmada Boşaltma, Vazgeçme ve Geri Alma, Mal sahibinin geri alma hakkı / Hasar, Doğacak Hak ve Borçlar, Trampa Yolu ile ve Acele Kamulaştırma / Bedelsiz Kullanma, Giderlerin Ödenmesi ve Idareler Arasında Taşınmaz Devri
ÖLÇME TEKNİĞİ VE UYGULAMA III
Yükseklik Ölçmeleri / Nivelman Aletlerinin Tanıtılması, Nivo İle Yükseklik Farkı Ölçülmesi / Nivelman Ağları / Doğrusal Nivelman / Açık Nivelman Ölçüsü ve Hesabı / Kapalı Nivelman Ölçüsü ve Hesabı / Dayalı Nivelman Ölçüsü ve Hesabı / Yapı Yüksekliklerinin Belirlenmesi, Yapılara Yükseklik Verilmesi / Kesit Nivelmanı, En Kesit ve Boy Kesit Nivelmanı / Yüzey Nivelmanı, Yüzey Nivelman ve Kesit Nivelman Ölçülerinden Alan ve Hacim Hesapları
ARSA ÜRETİMİ
Arazi ve Arsa Tanımı / Araziden Arsaya Geçiş Süreci / Klasik ve Modern İmar Uygulamaları / Ayırma, Birleştirme, Sınır Düzeltme, Yola Terk ve Yoldan İhdas / Toplu Konut İdaresi, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü ve Benzeri Kurumların Uygulamaları.
IV. YARI YIL
EMLAK PAZARLAMA
Emlak Pazarı ve Pazar Araştırması / Emlak Piyasasının Makro ve Mikro Çevre Özellikleri / Şehirsel ve Kırsal Emlak Piyasalarının Yapısal ve Davranışsal İlkeleri / Doğrudan ve Dolaylı Pazarlama Teknikleri
EMLAK YÖNETİMİ
Emlak Yönetiminin Esasları / Kooperatif, Devre Mülk, Çiftlik, Bina, Site v.b Kavramlar ve Bunların Yönetimindeki Esaslar / Bunların Yönetimindeki Farklılıklar / Ortak Alanlar / Ortak Kullanımdaki Araçlar / Çevre Düzenlemesi ve Koruması / Güvenlik Esasları.
EMLAK BİLGİ SİSTEMİ
Bilgi Sistemi Kavramı, Bileşenleri / Emlak bilgi Sistemi ve İçeriği / Bilgi Sistemlerinin Oluşturulması, Güncelleştirilmesi ve Yenilenmesi / Bilgi sistemlerinde Standardizasyon / Emlak Bilgi Sistemi Uygulama Programlarının Kullanım Teknikleri.
MESLEKİ YAZ. VE PROGRAMLAMA
Bilgisayar ve Programlama Hakkında Ön Bilgiler, Algoritma Oluşturma ve Akış Diyagramları / Görsel Programlama Dilleri / Görsel Programlama Dilleri İle Mesleki Yazılım Geliştirme / Görsel Programlama Dillerinde Formlar, Araçlar Çubuğu ve Araçlar Kutusu, Kod Penceresi / Proje Oluşturma, Kontroller, Kontrollerin Form Üzerine Yerleştirilmesi / Veri Tabanları ve Tablolama Programlarının Görsel Programlar İle Interactive Kullanımı / Projenin Derlenmesi, Çalıştırılması, Exe Durumuna Getirilmesi / Mesleki Paket Programlar Hakkında Bilgiler ve Kullanımları.
APLİKASYON VE RÖLEVE
Aplikasyon Kavramı / Noktaların, Doğruların, Eğrilerin, Açıların ve Yüksekliklerin Aplikasyonu / Grafik Aplikasyon / Ölçü Değerleri İle aplikasyon / Ada, Parsel, Bina, Yol Aplikasyonu / Aplikasyonda Hata Kavramı / Aplikasyonda Hassasiyet ve Doğruluk Kavramı / Taşınmazların Aplikasyonu ve Röleve / Aplikasyon Uygulamaları.
ÖLÇME TEKNİĞİ VE UYGULAMA IV
Trigonometrik Nivelman / Kule, Bina vb. Yapıların Yüksekliklerinin Ölçülmesi / Takeometrik Ölçü ve Hesaplar / Takeometrik Harita Alımı / Nirengi Ağları / Nirengi İstikşafı / Nirengi Yer Altı ve Yer Üstü Tesisleri / Nirengi Röper Ölçü Krokileri / Nirengi Kenarlarının Ölçülmesi / Nirengi Kenarlarının İndirgenmesi / Nirengi Açılarının Ölçülmesi / İki Nokta Arasında Görüş İmkanlarının Araştırılması / Dizi Nirengi / Merkez Dışı Gözlemler / Serbest İstasyon ve Kestirme Hesapları /Pafta Bölümlendirmesi / Harita Çizimi.
KARTOMETRİ
Harita ve Plan Türleri, Harita ve Planların Okunması / Harita Üzerinden Uzunluk, Yükseklik, Açı, Alan v.b Bilgilerin Elde Edilmesi / Bakı ve Mekan Analizleri.
MESLEKİ YABANCI DİL II
Sektörde Kullanılan Terimlerin Kavranması / Değişik Projelerde Karşılaşılabilecek Mesleki Terimlerin Anlam ve İçeriklerinin Açıklanması / Mesleki Konularda Okuma ve Okuduğunu Anlama, Kelime Dağarcığının Geliştirilmesi / Kullanma ve Bakım Kılavuzlarının Tercüme İlkerini Uygulayabilme / Teknik Rapor, CV, Sipariş ve İş Mektubu Yazım İlkelerini Uygulayabilme / Mesleki Konularda Tercüme, Doküman Hazırlama, Basit İş Mektupları Yazma Gibi Konularda Öğrencilerin Kendilerini Geliştirebilecekleri Ödev ve Uygulamalar.
ŞEHIRCILIK
Giriş / Tarihsel Gelişim / Genel Tanımlar / Yerleşim, Yerleşim Süreci / Eski Çağlardan Bu Yana Şehir Fiziksel Yapısının Açıklanması / Temel Işlev Alanları, Yoğunluk / Imar Planları, Imar Parsellerinin Oluşturulması, Imar Düzeni / Ulaşım Etkileri / Merkezleşme Olguları / Şehir Tipleri, Çağdaş Şehircilik / Şehir Planlamasında Ana Hatlar ve Ölçekler.
GENEL HUKUK
Hukuk / Hukuk Sistemleri / Türk Hukuk Sistemi / Hukukun Dalları ve Kaynakları /Türk Yargı Sistemi /Yargı Kuruluşları ve Dava Türleri / Hukukî Olaylar / İlişkiler, İşlemler ve Haklar / Kişilik Kavramı, Kişilerin Sınıflandırılması ve Ehliyetleri, MirasKavramı ve Kanuni irasçılar /Mülkiyet Hakkı,Konusu, Kapsamı ve Türleri / Borç Kavramı veSözleşme Türleri.
DOĞAL VAR. KORUMA VE ÇEV. BİL.
Doğal Varlık Kavramı / Ülkemizin Doğal Varlıkları / Çevre Bilinci / Çevre Bilincinin Oluşturulması / İş Hayatı ve Çevre İlişkisi / Uluslararası Çevre / Çevre Koruma Teknikler.

EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ


Öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı ile Aşağıdaki Lisans Bölümlerine Geçebilmektedirler.



·İşletme
 
EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ
Programımızda pratik çalışma(staj) Yıldız Teknik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu pratik çalışma yönetmeliğine uygun bir biçimde gerçekleştirilir.

 
Haber ve Duyurular
HABER / DUYURU

04.04.2012
- Vize Tarihleri
Tüm Haberler
Tüm Duyurular
Anket








Yorumlar

Popüler Yayınlar