Gayrimenkul sezonu açıldı... Hayır'lı olsun!


Gayrimenkul sezonu açıldı... Hayır'lı olsun!

Ne mutlu ki bizim de bir sezonumuz var. Aylarca çalışıp, projeyi hazırlayıp ya da projenin restyling’ ini yapıp yeniden pazara sunduğumuz heyecanlı bir ay.

Ceren Kumbasar                    

Bizim için böyle de acaba sizin için de aynı mı? Bu sezon pek çok fırsatı da beraberinde getiriyor. Ama her fırsatta olduğu gibi tehditler de peşi sıra bir hata yapmamızı bekliyor. Bu başlangıç biraz astroloji sitelerinden fırlamış gibi oldu ama nasıl ki astroloji  fal değilse, bizim işimizin de çok kullanılan tabirle ‘kısmet’ le ilgisi yok. Şimdi size bazı önemli noktalarla ilgili uyarılarda bulunacağım.  İlk ve en önemli konu, bu ay bir fırsat, kaçırmayın. Ödemekte zorlanmayacağınız bir gayrimenkul alın, illa ev olması gerekli de değil. Ama bu sezonun nimetlerinden faydalanın. İşte size sezon tüyoları:
1.    Gayrimenkulünüzü nakit alacaksanız, bütün bu uyarılardan nispeten en az faydalanacak kesimsiniz. Zira sizin bu dönemi kaçırdığınızda en fazla %2-%5 zararınız olacak.
2.    Yapacağınız yatırımı ne kazanmak için yaptığınıza karar verdiğinizde sizi yatırımı nasıl yapacağınız kararı bekler. Sadık takipçilerim bilir, bu önemli kararla ilgili en önemli nokta aslında budur. Sorsanız her zaman en iyi ürünü en iyi fiyata almaktır amaç. Ama niye alırsınız? Cevabı boşluk. Hatta daha kötüsü cevabı şu: gayrimenkul her zaman paradır. İyi de kimsenin nerde olduğunu bilmediği, altı sıfırının çoktan atıldığı bir para ne işinize yarar? Bu parayı nasıl değerlendireceğiniz nasıl ki en önemli noktaysa, gayrimenkulünüzü de nasıl değerlendireceğiniz çok önemlidir. Kiraya mı vereceksiniz? Fiyatlarının en yüksek noktada olduğu teslimat zamanında satıp başka bir projede mi değerlendireceksiniz? Yoksa yatırımınız ailenizin oturacağı ev mi bu?Ki bu aslında gerçek anlamıyla yatırım değildir.  Bu sezon bu kararı veremeden kendinizi bir satış ofisinde bulursanız, size sunulan ödeme tablolarına göre karar verin. Bu kararı buna göre vereceğinizi de satış temsilcinize açıkça söyleyin. Bakalım cool bir tavır mı takınacak yoksa sizin için elinden geleni yapabilmek için yöneticisiyle mi konuşacak?
3.    Hemen her projede artık çok düşük peşinatlar ve ara ödemelerin olduğu seçenekler var. Açıkçası nakit paranın tapudan güçlü olduğu dönemler geçirmiş bir ekonomide, geleceğiniz için paradan para kazanmak için nasıl ki inşaat en iyi yatırımsa, paranızı koruyup düşük peşinatlı ödeme seçenekleri  çok karlı. Bu noktada dikkat etmeniz gereken konu şu: Ara ödemelerde, ki bunlar genellikle bir yıl sonraya konar, sözkonusu tutar peşinat sırasında ödenseydi ne kadar olurdu? Ne kadar faiz hesaplanmış bu miktar bir yıl sonraya atılırken, hesaplanmış mı?
4.    Size özel bir ödeme planını önce kendiniz çıkarın, sonra da en kötü olasılıkla bankacınızla görüşün ki faiz hesabı yapabilsin. Sonra da mantıklı bir çerçevede bu planı temsilcinize önerin. Benim ekiplerimden birine önerirseniz cevabımız belli ama bakalım hangi ofislere gideceksiniz?
5.    Projelerdeki konseptlere lütfen kayıtsız şartsız kanmayın. Projede bir konsept varsa, o konseptin her aşamada projeye yedirilmiş olması gerekir. Yani sizin evinize bir karı olmayan, sadece sosyal tesislerde uygulanan buna rağmen tvlerde bangır bangır konsept reklamı yapan projelere kanmayın. Çünkü asıl parayı o konsepte ödüyorsunuz.
6.    Özellikle bu sezon lansmanı yeni yapılmış çok sayıda proje var. Onları çok iyi inceleyin. Sezonun en büyük fırsatları onlar.
7.    İkinci evler için müthiş fırsatlar var. Özellikle çiftlik evleri, yazlıklar çok iyi koşullarla satılıyor.
8.    Yalova, Çayırova bölgeleri yükselen değerler. Özellikle yabancıların gözdesi.
9.    Başlıkta söylediğim gibi, hiçbir şey ‘şart’ değil. Görüşmeleriniz hem hayırlı, hem hayır’ lı olsun.

Ceren Kumbasar
ceren.kumbasar@cubeistanbul.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar