Tapuda değeri düşük gösterene yüzde 25 ceza

Tapuda değeri düşük gösterene yüzde 25 ceza
Gayrimenkul satışları sırasında tapu işleminde az vergi ödemek için satış değerinin düşük gösterilmesi ve bunun tespiti halinde fark yüzde 25 oranında vergi ziyaı cezasıyla tahsil edilecek.
Maliye, Harçlar Kanunu’nda yapılan düzenlemelere açıklık getirdi. Kanunun 42’inci maddesinde yapılan düzenlemeyle kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen davranış kurallarına uyulacağına ilişkin taahhütnameler, değer gösterilmesi gereken işlemler kapsamından çıkarıldı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), yapacağı işlemlerde tapu harcından bağışık tutulacak. Gayrimenkul alım-satımlarında olduğu gibi, karşılıklı harç mükellefiyeti doğrudan tapu işlemlerinde söz konusu hüküm münhasıran TOKİ’ye uygulanacak olup karşı tarafa ait olan harç tahsil edilecek.

Hem alıcı hem satıcı

Kanunun 63’üncü maddesinde yapılan düzenlemeyle gayrimenkul devir ve iktisaplarında gerçek alım-satım bedeli üzerinden tapu harcı tahsil edilmesi esasına geçildi. Söz konusu değişiklik, münhasıran gayrimenkul devir ve iktisaplarına yönelik olduğundan, yapılacak tapu işlemlerinde ilgili mevzuatta gösterilen değer üzerinden tapu harcı hesaplanacak. Böylece 6 Haziran 2008 tarihinden itibaren, yapılacak gayrimenkul devir ve iktisaplarında gerçek alım-satım bedelinin tapu işlemlerine yansıtılmadığının tespit edilmesi halinde, alıcı ve satıcı adına cezalı tarhiyat yapılacak. Tapuda işlem yapıldıktan sonra, harcın gerçek alım-satım bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden beyan edilip ödendiğinin tespiti halinde, aradaki farka isabet eden harç, yüzde 25 oranında vergi ziyaı cezası ile birlikte tahsil edilecek.Düzenleme ile adli ve idari yargıya ilişkin temyiz ve itiraz başvuruları
harç kapsamına alındı. Söz konusu başvurular için ‘başvuru harcı’ihdas edilerek, yargı organlarının daha hızlı ve verimli çalışmasına imkân sağlandı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar