Arsa İşgali ve Arsa İşgal Davası Nedir ? Nasıl Açılır ?

Arsa İşgali ve Arsa İşgal Davası Nedir ? Nasıl Açılır ?
Arsa İşgali , arsa sahibinin izni olmadan o arsanın işgal edilmesidir. Bu durum arsa sahibinin haberi olmadan  o arsaya gecekondu , daire , bina veya ticari bir yapı inşa etmesi olarak karşımıza çıkar. 
Ülkemizde genellikle Hisseli Tapularda , hisse sahibinin kendi hissesinden daha fazla bir alana inşaat yapmasından kaynaklanan bir sorundur. Örneğin , kendi payı 300m2 olan bir hissedarın 400m2 kullanması bir arsa işgalidir. 
Ya da hiç hissesi olmayan bir kişinin , bir şahısa , hazineye , kuruma veya vakıfa ait olan bir alana inşaat yapması arsa işgalidir. Yani Arsa İşgali , hukuki bir sözleşme ve hak olmaksızın yapılan kullanım şeklidir.
İşgal durumu ülkemizde oldukça fazla yaşanan bir durumdur. 
İşgal Durumu Nasıl Tespit Edilir ? 
Bu tespitin en doğru yolu mahkeme yoluyla tespittir. Tabi mahkeme haricinde özel tespit olarak Kadastro ile tespit yapılabilir. 
Yani mahkemeye kısacası şu denir ‘ Benim arsamı kimler kullanıyor ve ne miktarda kullanıyorlar ? Bunların tespitini istiyorum ‘. Mahkeme de Kadastro uzmanı ve arsa sahibiyle bu konunun tespitini yaptırır. Kadastro uzmanının tespiti çok önemlidir.
Arsa Sahibi Arsa İşgali Durumunda Ne Yapmalıdır ? 
Arsa sahibi bu durumda hemen dava açmalıdır. Bu davaya Kal Davası denir. Yani bu durumun ortadan kaldırılmasıdır. 
Bu durumun ortadan kaldırması demek , işgal edilen alanda eğer bir inşaat yapılmış ise önce bu inşaat yıkılarak işgalin kaldırılmasıdır. Bu duruma men'i müdahale denir. Bu talep ile el atmanın önlenmesi sağlanır. 
Arsa İşgali Tespit Edilen Süreye Kadar Yapılan İşgal İçin Tazminat Alınır Mı ? 
Evet , eğer istenirse arsa işgalinin süresince yapılan kullanım için bir ücret talep edilebilir. Bazı davalar  çok uzun sürebilir ve bu süre boyunca ki kullanım için ya da davadan önce tespit edilen kullanım için aynı kira alır gibi bir tazminat alma hakkınız vardır. Buna Ecri Misil denir. 
Devlet Hazine arazisine yapılan işgaller için bu yolu kullanmayı tercih eder. Eğer bir hukuki dayanağınız olmadan kullandığınız bir alan varsa , görevliler sizi tespit edip , size yaptığınız işgalden ötürü borç çıkarabilir.
Arsa İşgali Durumunda Yapılan İşlemler : 
- Tazminat ( Ecri Misil ) 
- Men'i Müdahele
- Kal Davası 
Arsa İşgal Davası Nasıl Açılır ? 
Öncelikle mahkemeye dilekçe verilmelidir. Eğer arsanızı işgal eden kişiyi biliyorsanız işgalci bilgileri , kendi bilgileriniz ve konu yazılarak dilekçe verilir.
Sadece işgalin ortadan kaldırılmasını istiyorsanız konu ‘ el atmanın önlenmesi ‘ , eğer işgalin ortadan kaldırılması ve yapılan inşaatın yıkılmasını istiyorsanız konu ‘ el atmanın önlenmesi ve kal davası ‘ olarak yazılabilir. Bunun haricinde İşgal sonucu ortaya çıkan tazminat hakkınızı kullanmak istiyorsanız Ecri Misil adı altında yeni bir dava konusu yazabilirsiniz. 
Mahkeme bu dilekçe ile konuyu inceler ve arsa ile ilgili tespitlerini yapar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar