Arsa Yer Tespiti Nedir?

Arsa Yer Tespiti Nedir?
Arsa yerinin tespiti ,  bir çok açıdan mutlaka yapılması gereken bir husustur. Arsa almadan ya da sahibi olduğunuz arsanızda inşaata başlamadan önce mutlaka arsa yeri tespitinin yapılması gerekir.
Arsa alırken sadece fotoğraflardan görerek aldığınız yer tapuda görülen yer olmayabilir. Ya da satın almak istediğiniz yer ile tapu da gösterilen alan aynı yer olmayabilir. Satın alacağınız yerin arsa tespiti bu açıdan önem arz etmektedir.
Sahip olduğunuz arsanızda inşaata başlamadan önce de yer tespiti yaptırmanın önemi komşu arsa ihlalidir. Yaptırdığınız binan bir duvarı , balkonu ya da bir cephesi komşu arsaya geçebilir. Aynı durum komşu arsa sahibinin inşaatı için de geçerli olacağından inşaata başlamadan önce arsa tespiti yaptırılması sonradan oluşacak problemleri engellemek için çok önemlidir.
Eğer arsanıza komşu arsa ile sınırınız konusunda anlaşmazlıklar yaşanmışsa ya da yaşanma ihtimali söz konusu ise arsa tespitinizin yapıldığı sırada komşu arsa sahibinizin de orada olmasını sağlayarak arsanızın yerini tam olarak tespit ettirip
sınırınızı belirleyen işaretler koyabilirsiniz. Daha sonrasında çit ya da duvarla sınırını net olarak ayırabilirsiniz.
Arsanızın yer tespitini yaptırıken tam sınırlarını ve köşelerini net olarak belirlemelerini görevlilerden talep edebilirsiniz. Arsanızın tapuda yazılan alanı ile haritada hesaplanan miktarı hatta zeminde kullanılabilen miktarı genellikle birbirini tutmamaktadır. Arsada yazan ile zeminde ne kadar yer kullanabileceğinizin pek önemi yoktur. Önemli olan haritadan hesaplanacak olan yüzölçümüdür. Arsa yeri tespiti yapılırken haritada hesaplanacak olan yüzölçümü de belirleneceğinden arsa alımından önce bu tespitin yapılması önemlidir.
Arsa Yeri Tespitini Kimler Yapar?
Bir arsanın yerinin tespitini yaptırabilmek için bulunduğu yerdeki Kadostro Müdürlüğüne başvurması gerekir. Eğer bulunduğu yerde lisanslı harita kadostro bürosu var ise buraya başvurması gerekmektedir.
Köyde bulunan bir arsa ile şehir merkezindeki arsanın değerleri farklı olduğundan yer tespiti yapılırken kadostro için ödenecek harç da farklılık gösterir.
Arsa yeri tespiti yapılırken görevliler ile birlikte arsa sahibi arsanın bulunduğu yerde birlikte bulunurlar. 
Tapu sahibi ölmüş ise mirascılar da yer tespiti isteme hakkına sahiptirler. Hatta bir çok mirascısı olan bir arsa için tek mirascı da bu talep de bulunabilir. Mirascılık belgesinin çıkmış olması bu hakkı talep etmek için yeterlidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar