Bir Arsanın İmar Durumu Nasıl Öğrenilir ?

Bir arsa satın almadan önce yapılması gereken konulardan biri de imar durumunu iyice öğrenmektir. 
Arsanın İmar Durumu Nerden ve Nasıl Öğrenilir ? 
Arsanın imar durumunu , gayrimenkulun bulunduğu belediyeye başvurarak öğrenebilirsiniz. Belediyenin yetkili birimlerinden arsaya ve araziye ait imar durumunu alabilirsiniz. İmar durumunu almak demek , o arsaya nasıl ve ne kadar bir yapılaşma yapabileceğinizi yasal olarak öğrenmek demektir. Bu işlem için bazı belediyeler dilekçe istemektedir. 
İmar Durumunu Kimler Alabilir ? 
İmar durumunu öğrenmek istediğiniz gayrimenkul size ait ise kendiniz belediyeden rahatlıkla bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Fakat kendinize ait olmayan , satın almak istediğiniz bir arsanın imar durumunu öğrenmek bu kadar kolay olmayabilir. Çünkü belediyelerin büyük bir kısmı imar durumu bilgisini Kamuya açık olarak görmemekte ve herkese o arazinin imar durumunu vermemektedir. Böyle bir durumda satın alacağınız yerin malikinden ( sahibinden ) sizin için imar durum belgesini almasını isteyebilirsiniz. 
Arsanın İmar Durum Belgesinde Neler Yazar ? 
- Arsanın üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceği ( tekniki ve fiziki şartlar ) 
- Arsanın üzerinde ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceği
- Arsanın üzerinde çıkacak inşaatın yüksekliği 
- Tehvid ve İfraz Şartları
- Terkler 
Arsa İmar Durumu Öğrenme Ücreti Nedir ?
Arsa imar durumunu öğrenmek istediğinizde bu işlem için belediye tarafından harç alınmaktadır. 1000 metrekareye kadar olan arsalar için 40 TL , 1000metrekare üstü için ise 60 TL olarak belirlenmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar