Çekme Mesafesine Otopark Yapılır Mı ? Bahçe Mesafesi Otopark Limitleri !

Çekme Mesafesine / Bölümüne Otopark Yapılabilir Mı ? 
Çekme , binalar arasına koyulması gereken boşluğa verilen isimdir. Yani 2 bina arasında belirli bir mesafe olması gereklidir.
Çekmeler , cepheye göre farklılık gösterebilmektedir. Yanlar , ön ve arka bahçeler için oranları değişebilmektedir.
Çekme kavramı , bazı yerlerde bahçe mesafesi olarak da kullanılmaktadır. 
Bahçe Çekmesini / Çekme Mesafesini Kim Belirler ? 
Çekme denilen bu boşlukların uzunlukları ve konu ile bilgiler Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde bulunmaktadır. 
Çekmeye Otopark Yapılır Mı ? 
Otoparkın inşaat ve yürütülmesi ile ilgili konular Otopark mevzuatında açıklanmıştır.  Bu konuda belediyeler gerekli işlemi yapabilmektedirler. 
Kendilerine tespit yetkisi verilmiş olan Belediyeler ,  meclis kararlarına göre uygulamalarını yürütmektedirler. Meclis kararı verilmeyen belediyelerde Otopark yönetmeliği kullanılmaktadır.
İstanbul Otopark Yönetmeliğinde Belirtilen Uygulama Aşağıdaki Gibidir : 
Ön tarafta bahçesi olan ve bahçe mesafesi 3 metreden az görünen bitişik nizam parseller için , bina kapsamında ya da bina parselinde otopark yeri aranmaz , yönetmelikçe hesaplanan otopark ücreti alınır. 
Otopark talebinin bir bölümünü ya da tümünü kendi parselinde karşılayamayan yapılar için , yetmeyen otopark bölümü , en fazla 250 m. yürüme mesafesinde (kamulaştırmayla alakasız imar parsellerinde)  irtifak kurmak ve tapu kütüğüne şerh koyarak ve Encümen Kararı ile farklı parselde verilebilir. 
Binaya ait otoparklar için , ilk tercih olarak bodrum katları kullanmak ve ön bahçe mesafesi arkasında olmak kaydıyla ; 
Yapıların yan ve arkada bulunan bahçesine , tümü tabii zemin altında ihtiyacını aşmayacak kadar ya da daha fazla otopark inşa edilebilir , otopark giriş-çıkışları ön bahçe içerisinde olabilir. Otoparkta bulunan rampa kesinlikle parsel dışından başlatılmaz.
Binanın talep ettiği otoparkı parsel yada yapı içerisinde yapmak, otopark harici herhangi bir kullanım oluşturmamak, imar planı ve/veya İstanbul İmar Yönetmeliğinin belirttiği bahçe mesafelerine dikkat etmek koşuluyla ( tabii zemin altındaki bodrum katlarda ön bahçe mesafesi hariç diğer bahçe mesafeleri aranmaz ) bağımsız bölüm olarak bodrum ve zemin katlarında ticari maksatlı otopark inşa edilebilir. Bahsedilen ticari maksatlı otoparklar emsal hesaplarına dâhil edilir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar