Dere Mutlak Nedir ? Dere Mutlak Koruma Alanı Ne Demektir ?

Dere Mutlak Nedir ? Dere Mutlak Koruma Alanı Ne Demektir ? 
Dere mutlak koruma alanları , su havzalarını koruma amacını hedeflemektedir. Bu alana derenin heriki tarafında daki şerit de dahil olmaktadır. Yani bunu derenin kenarlarına çizilmiş bir koruma bandı gibi düşünebilirsiniz. 
Dere mutlak koruma alanları ile ilgili yönetmelik , İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olup , İzsu Su Havzaları Koruma Yönetmeliği olarak geçer. 
Dere mutlak dediğimiz kavramın önemli kısmı , dereye yakın olan arsanızın durumudur. Dere mutlak durumuna göre inşaata izin verilir ya da verilmez. Hatta dere mutlak yönetmeliğine uymadığı için yıkılan bir çok apartman vb. yerler bulunmaktadır.
Fakat dere mutlak çok iyi incelenmeli ve karar verilmelidir. Eğer yanlış olduğunu düşünüyorsanız mahkemeye verebilir ve kazanabilirsiniz. Burda yapılan planı incelemek gerekir.
İzmir Su Havzaları Koruma Yönetmeliği İlgili Maddeye Göre : 
MADDE 5: DERELER
1. Su toplama havzası yağış alanlarındaki dereler İZSU’ca koruma altına alınmıştır. İçme ve kullanma suyu rezervuarını besleyen tüm sulara, akar ve kuru derelere hiçbir surette atıksu ve arıtılmış atıksu deşarjı ile atık deşarjı yapılamaz. Su havzalarında dere mutlak koruma bandı uygulanacak dereler belirleninceye kadar, 0-200 m dere mutlak koruma bandı tüm dereler için geçerlidir. Derelerin her iki yanındaki mutlak koruma bantlarında yapı ve tesislere izin verilmez. Bu bantlarda bulunan tüm yapı ve tesislerin uzaklaştırılmaları esastır.
2. Tahtalı Barajı kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında bulunan ve bu Yönetmeliğin eki olan Liste 1’de belirtilen 1/5000 ölçekli paftalara işlenmiş olan derelerin her iki tarafındaki 0 – 100 m’lik koruma bantlarında, havzanın mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarında geçerli olan m. 4.B. mutlak koruma alanı 1, 4, 5, 6, 7, ve 8’inci fıkraları geçerlidir. Bu yönetmeliğin eki olan Liste 1’de verilen derelere ait dere mutlak koruma bantlarındaki mevcut yapı ve tesisler, İZSU Yönetim Kurulu Kararı ile kamulaştırılır ve uzaklaştırılır. Kamulaştırma işlemi tamamlanıncaya kadar mevcut yapı ve tesisler atıksuları için sızdırmasız fosseptik yapmak ve atıksularını İZSU’nun uygun göreceği havza dışındaki bir yere taşımakla yükümlüdür. Mevcut yapı ve tesis kapsamı dışında kalanlar, kaçak yapı olarak değerlendirilir ve İZSU tarafından yıkılarak uzaklaştırılır.
3. Kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarındaki dere mutlak koruma bantlarında bu koruma alanlarının sadece tarıma yönelik hükümleri, seracılık ve yapı niteliği taşıyan tesis olmaması koşuluyla geçerlidir.

4. İZSU Genel Kurulu’nun 10.01.2005 tarih 05/26 sayılı kararı ve 27.01.2005 tarihli gazete ilamı ile yürürlüğe girmiştir.
Çamlı Barajı kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında bulunan ve bu Yönetmeliğin eki olan Liste 2’de belirtien 1/5000 ölçekli paftalara işlenmiş olan derelerin her iki tarafındaki 0 – 150 m’lik koruma bantlarında, havzanın mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarında geçerli olan m. 4.B. mutlak koruma bantlarındaki mevcut yapı ve tesisler, İZSU Yönetim Kurulu Kararı ile kamulaştırılır ve uzaklaştırılır. Kamulaştırma işlemi tamamlanıncaya kadar mevcut yapı ve tesisler atıksuları için sızdırmasız fosseptik yapmak ve atıksularını İZSU’nun uygun göreceği havza dışındaki bir yere taşımakla yükümlüdür. Mevcut yapı ve tesis kapsamı dışında kalanlar, kaçak yapı olarak değerlendirilir ve İZSU tarafından yıkılarak uzaklaştırılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar