Emlakçı Bankadan Komisyon Alır Mı ? Emlakçı Banka Komisyonu Nedir ?

Son zamanlarda giderek yaygınlaşan Emlak Komisyon çeşitlerinden biri de bankalardan alınan emlak komisyonlarıdır. Piyasa haraketliliği ve konut kredilerinin büyük önem kazanması ile bankalar emlakçılar ile sıkı bir iş birliğine girmiş bulunmaktalar.

Emlakçıların bankalardan aldıkları komisyonlar banakadan bankaya farklılık göstermektedir. Bazı bankalar, belli bir müşteri kotasını doldurma şartı ile lüks otomobiller vaat etmektedir. Aracın tüm  bedeli banka tarafından karşılanır. Bunun dışında bin de beş gibi
oranlar bankaların yaklaşık olarak kullandığı oranlardandır. Emlakçıların talep ettikleri oranlar da göz önünde bulundurulur. Ücret konut kredisinin kullandırımı ile emlakçıya hemen ödenir.
Konut Kredisi Getir , Komisyonu Al !
Banka - Emlakçı dostluğu son bir kaç yıl öncesine kadar aslında bu kadar yaygın değildi. Şöyleki bankacılar emklakçıların getirdikleri müşterilere çok da kredi vermek istemezlerdi. Sektörün geldiği rekabetçi ortam ve konut kredisinin uzun süreli müşteriyi bankaya
bağlayıcı özelliği ve emlakçıların müşteriye daha kolay ulaşabilme özelliği bankayı ve emlakçıları birbirine yakınlaştırmıştır. 
Bu işbirliği ile Emlakçılar Bankalar için değerli bir müşteri kaynağı oldu. 
Bankalar verdikleri komisyonların fatura edilmesini isterler. Bu sebeple Emlakçılar aldıkları komisyonu ' Hizmet Bedeli ' gibi bir açıklama ile fatura etmektedirler.
Tabi bu uygulamayı kötüye kullananlarda yok değil ! Bazı Emlakçılar Bankacı gibi çalışarak kredi dağıtmaktadır. Hatta kredi skoru düşük olan müşterilere kredi veren emlakçılar bile bilinmektedir. Bu işlem karşısında %10 komisyon alan Emlakçılar , ihtiyacı olan müşterilere yüksek faizle kredi vermektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar