İskan Olmadan / Alınmadan Kat Mülkiyeti Alınır Mı ? İskan Başvurusunu Kim Yapar ? İskan Ruhsatını Kim Alır ?

İskan Olmadan / Alınmadan Kat Mülkiyeti Alınır Mı ?
İnşaatı bitirilen bir yapı ( bina ) üzerine kurulan mülkiyet hakkına Kat Mülkiyeti denmektedir. Hak sahiplerine iseKat Maliki...
Kat mülkiyeti hassas bir konudur , bu sebeple kat mülkiyeti alınırken neler gerekli , iskan olmadan kat mülkiyet alınabilir mi gibi soruların cevapları iyi bilinmelidir. 
Bağımsız Mülkiyet Hakları , 634 sayılı Kanunda belirtildiği gibi : 
- Daire 
- Kat 
- İş Bürosu 
- Dükkan
- Mağaza 
- Mahzen 
- Depo 
gibi bağımsız bölümlere  kuralabiliyor. Bu kurulan mülkiyet hakkına da Kat Mülkiyeti deniyor.
İskan Ruhsatı Olmadan Kat Mülkiyeti Alınır Mı ? Kat Mülkiyeti İçin Neler Gereklidir ? 
Gayrimenkulun dış cepheleri ve iç taksimatı bağımsız bölüm , eklenen ve ortak yerlerinin ölçüleri açık bir şekilde göstererek bir mimar ya da mühendis tarafından yapılan ve gayrimenkulun sahibi ( maliki ) ya da tüm hissedarları tarafından imzalanan ve içerisinde belirtilenlerin doğruluğu Belediyece tasdik edilen proje ve birden fazla yapılarda yerleşimlerini gösteren vaziyet planı ile Belediyece verilen Yapı Kullanma Belgesi gerekiyor.
- Bağımsız bölümlerin kullanım tarzına ve birden fazla yapının varlığı durumunda bu yapıların özelliklerine göre 28. maddedeki esaslar doğrultusunda hazırlanmış , kat mülkiyetini kuran malik ( sahip ) ya da malikler tarafından imzalanmış bir yönetim planı.
Sonuç :
Kısaca özetlemek gerekirse , Yapı Kullanım İzni olarak belirtilen İskan Belgesi  zorunlu bir belgedir. Bu belge olmadan kat mülkiyeti alınamaz.
İskan Başvurusunu Kim Yapar ? İskan Ruhsatını Kim Alır ? 
İskan , bir inşaat bitiminde yapının ruhsat ve eklerine uygunluğunu belirten ruhsat belgesidir.  Bu belgenin onayı Belediyeler tarafından yapılmaktadır. 
Bir konutun kat mülkiyeti alınabilmesi için iskan ruhsatının alınmış olması gereklidir. 
İskan Başvurusu Kim Tarafından Yapılır ? 
İnşaatı tamamlanan bir yapının İskan başvurusu , sahibi ( maliki ) tarafından yapılır. Yapı sahibi isterse kendisi isterse tayin edeceği bir vekil tarafından iskan başvurusunda bulunabilir. 
Eğer bitirilen inşaat ruhsat ve eklerine uygun bir şekilde tamamlandıysa , hiçbir problem yaşanmadan İskan Ruhsatı alınabilir. Aksi durumda iskan belgesi alınamaz ve belirlenen hata düzeltilene kadar bu şekilde devam eder. 
Başvuru yapıldıktan sonra Belediye ya da Yetkili İdare gerekli incelemeleri yaparak 30 gün içerisinde başvuruyu sonuçlandırmalıdır. 30 gün içerisinde sonuçlandırılamayan durumlarda iskan alınmış gibi hak sahibi olunabilir.
İskan Ruhsatı Başvuru Dilekçesi  
Belediye İmar müdürlükleri tarafından düzenlenen , inşaa edilen yapının ruhsat ve eklerine uygunluğunu onaylayan belgeye İskan Ruhsatı denir.
Mülk sahibinin alması gereken iskan ruhsatı , çok önemli bir belge olup , Belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni bölümlerine verilen bir dilekçe ile alınabilir. 
Bu dilekçede yapının adresi detaylarıyla belirtilerek iskanın alınmak istediğini yazılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar