İştira Hakkı Nedir ?

İştira Hakkı Nedir ? 
Bir gayrimenkulün / taşınmazın malikinden ( sahibinden ) belli bir bedel karşılığında ve belli bir süre içerisinden satın alınmasıdır. 
İştira Hakkı sözleşmeyle belirli bir süreye tabii tutulmuş ise bu süre geçtikten sonra kullanılamaz. Tapu kütüğünde bulunan şerh 10 yıl için geçerli olur. Örneğin , bu iştira hakkı tapuda şerh edildiğinde , şerh ettiren kişi yani hak sahibi ‘ taşınmazı ‘ sahibinden 10 sene içerisinde satın alabilme hakkına sahip olur.
Bu hak genelde Satış Vaadiyle karıştırılır. Fakat aralarında süre farkı bulunmaktadır. İştirada bu hak süresi 10 sene iken , satış vaadinde 5 senedir. 
İştira Hakkı Nasıl Alınır ? 
İştira Hakkı almak için önce noter huzurunda düzenlenen bir sözleşme yapılmalıdır. Bu sözleşme ile Tapuya gidilir ve Tapu kütüğüne İştira Hakkı şerh edilir. İştira hakkı işleminde taşınmazın değeri üzerinden binde 5.9 oranında harç ve bunun yanında damga vergisi kesilmektedir.
İştira hakkı tapuya şerh olarak verildiği taktirde , gayrimenkulun malikleri tapu siciline itimat prensibi gereğince şerhin verildiği tarihten itibaren 10 yıl süre ile iştira hakkını kullanabilecek olan hak sahibine karşı, hak sahibinin açacağı tescil davasına maruz kalabilir ve taşınmazın devir borcu altına girebilirler

Yorumlar

Popüler Yayınlar