Kira Şerhi Nedir ?

Kira Şerhi Nedir ? 
Kira şerhi kısaca kiracı ve mal sahibi arasında yapılan kira kontratının tapuya işletilmesidir.  Yani , kira kontratı tapu kütüğünün şerhler sütununa eklenir. 
Bu işlem genelde uzun süreli kiralamalarda ve kiracının isteği üzerine yapılır.  Kira şerhinin amacı kiracıyı korumaktır. Bu şerh ile gayrimenkulün satılması durumunda kira kontratındaki şartlar ve süre yeni alıcı içinde geçerli olur. 
Kira kontratı yapılırken de kontrata ’ Tapuya Kira Şerhi Yapılacaktır ‘ gibi bir madde konulması önemlidir. Böyle durumlarda kira kontratının da noterde yapılması tercih edilir. 
Günümüzde yüksek harçlar nedeniyle küçük işletmeler yerine bankalar ve büyük kurumsal işletmeler tarafından yapıldığı görülmektedir.
Kira şerhi işlemi için noter tarafından alınan harç , damga vergisi ve tapu tescilinde kira bedeli göz önüne alınarak hesaplanan matrah üzerinden binde 6.83 harç ödenir.
Eğer sözleşmede kiracıya şerh yetkisi verilmemişse Tapuda şerh işlemi gerçekleştirilemez.  
Kira sözleşmesi tapuya şerh edildiğinde , kiracının gayrimenkul üzerinde ki hakkı kanunen bir geçerlilik kazanır. Gayrimenkulün direk satılması ya da icradan satılması durumunda bu şerh yeni alıcıyı da bağlar.
Tapu da Şerh İçin Neler Gerekir ? 
- Kira kontratı ( sözleşmesi )  ,
- Kiralanacak mülkün tapu senedi, 
- Kiracı ve Mal sahiplerinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, 
- Temsilci olarak katılan var ise , temsile ilişkin gerekli belge,
- Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları ( Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi ) . 

Yorumlar

Popüler Yayınlar