Kira Sözleşmelerinde Damga Vergisi Nedir ? Ne Kadardır ?

Emlak haberleri ve sektöre ait bilgileri veren sitemizde ki bu yazıda Kira Sözleşmelerinde Damga Vergisi Nedir  , Ne Kadar Ödenmelidir sorusunun cevabını vereceğiz.
Kira kontratlarında , özellikle de iş yeri kiralama işlemlerinde damga vergisinin ilgili vergi dairesine ödenmesi zorunluluk taşır. Bu işlemde kullanılan her kontratın kopyası için vergi ödenmektedir. Örneğin 2 kopya yapılan kontratta taraflar kendilerine ait olan kontratın kopyasını vergi dairesine götürerek damga vergisini yatırmakla yükümlüdürler. Olası bir icra işleminde , mahkemeye başvurulursa Damga Vergisinin ödenip ödenmediği kontrol edilir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında eğer vergiler ödenmediyse , kontratın başladığı tarihten başlayarak vergi ceza ve gecikme faizi ile tahsil edilir.
Kira Sözleşmelerinde Ne Kadar Damga Vergisi Ödenir ? 
Sözleşmelerin süresine göre , toplam kira bedeli üzerinden binde 1.89 , sözleşmede ayrıca kefil olması durumunda ,binde 9.48 Damga Vergisi ödenir. Birden fazla kefil olursa alınacak damga vergisi kefil sayısına göre değişiklik göstermez. 
Kira kontratında depozito buluyor ise binde 9.48 damga vergisi ödenir.
Bir kira kontratında birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem olması halinde , bunların hepsinden ayrı ayrı vergi alınır.
Örnek vermek gerekirse , 
Bir dükkanın 5 yıl süreyle belirli bir bedelle kiralanıp kira süresi bittiğinde belirlenmiş bir tutarla kiracıya satılacağı vaad edilmiş ise , vergi hesaplanırken en yüksek bedel vergi matrahı olarak kabul edilir. 
Eğer kira kontratında kefil bulunuyor ise damga vergisinin mükellefi kiracı , kiralayan ve kefil olup , verginin ödenmesinden her 3 kişide müşterek ve müsteselsil sorumlu olacaklardır.
Damga vergisi ödenmesine rağmen , verginin ödendiği tarihten sonra , kira kontratında yapılan herhangi bir bedel artışı , depozito , kira artışı gibi bir artış yapılması durumunda , bu artış ayrıca damga vergisine tabi olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar