Kiracı Tahliye Çeşitleri !

Hangi Durumlarda Kiracı Çıkartılabilir ? Kiracı Tahliye Çeşitleri !
Bu yazımızda çok merak edilen kiracı tahliye davalarının çeşitlerinden bahsedeceğiz.
Tahliye Taahhüdü Nedeniyle Tahliye
Koşulları yerine getirilmiş , noter tarafından düzenlenmiş , boşaltması tarihi açıkca belirtilmiş ve serbest irade mahsülü olarak imzalanmış bir tahliye taahhüdüne rağmen , kiracı daireyi tahliye etmezse icra dairesine müracat ile kiracının tahliyesi istenebilir. Taahhüd edilen tarihi izleyen bir ay içinde icra takibi yapılmış olması gerekmektedir. 
Konut / İşyeri İhtiyacı ile Tahliye 
Taşınması kendisi , eşi veya çocuklarının konut veya iş yeri olarak kullanma ihtiyacı nedeniyle kira aktinin sonunda hak sahibi tahliye davası açabilir. İhtiyacın gerçek ve samimi olması esastır. İhtiyaç sahibinin bizzat kirada oturması , tahliye tehtidi altında bulunması , sağlık durumu , çocuklarının nişanlılık hali , tahliyesi istenen yerin daha üstün vasıflı olması gibi ihtiyacın haklılığını belirleyecek nedenler aranır.
Taşınmazı Yeniden İnşaa ve İmar Maksadıyla Tahliye 
Taşınmazı yeniden inşaa ve imar maksadıyla ve bu süre zarfında içerisinde oturmanın mümkün olmadığı hallerde kira akdinin sonunda tahliye davası açılabilir. İnşaat isteğinin samimi olması , bu talebi destekler nitelikte belediyeden onaylı proje , yapımcıyla yapılan sözleşme benzeri belgelerin ibrazı gerekir.
Yeniden İktisap Nedeniyle Tahliye
Taşınması iktisap eden kişi kendisi , eşi veya çocuklarının konut veya işyeri ihtiyacı nedeniyle iktisap tarihinden itibaren , bir ay içerisinde bu durumu kiracıya noter vasıtasıyla ihtar ederek , altı ay sonra tahliye davası açabilir. Yeni malik isterse eski malikle yapılan sözleşmeye dayanarak sözleşmenin bitiş tarihini takip eden bir ay içerisinde dava açabilir. İktisap eden kişinin bu yere ihtiyacı olduğunu kanıtlaması istenir. 
İki Haklı İhtar Nedeniyle Tahliye 
Kiracı bir yıl içinde kira bedelini vaktinde ödememesi nedeniyle iki defa yazılı ihtara muhatap kalırsa , kira süresinin sonunda kendisine tahliye davası açılabilir. Akdin bitişini izleyen bir ay içerinde dava açılması zorunludur. 
Kiracının veya Eşinin Aynı Belediye Sınırları İçerisinde Oturabileceği Konutun Bulunması Nedeniyle Tahliye 
Aynı şehir veya belediye sınırları içinde kendisinin ya da eşinin üzerine kayıtlı oturabileceği bir meskeni olan kişi bu yeri malikin isteği üzerine tahliye etmek zorunda kalabilir. Dava açma süresinde bir sınırlama bulunmamaktadır. İhtar çekmeye gerek olmayan bu davalar herzaman açılabilir. 
Kiralananın Devri Halinde Tahliye 
Sözleşmede aksine bir hüküm almadığı hallerde , kiracı kiralanan yeri kısmen veya tamamen başkasına kiralayamaz , istifade hakkını ve sözleşmesini devredemez. 
Bu madde hükmüne uymayanlar , bir taşınmaza kiracı ya da devralan sıfatıyla girenler veya taşınmazı işgal edenler hakkında hiçbir ihtara gerek kalmadan Sulh Mahkemelerinde tahliye davası açılabilir ve fuzili işgal kanun hükümlerinin uygulanması istenebilir. Kiracıya ise akde aykırılıktan dava açılabilir. 
Misafir gelmesi , kiracının kendisine bakıcı tutması , ortak alması , bir ticari ortaklığın diğer bir ticari ortaklıkla birleştirilmesi durumları , bir başkasına devredilmiş anlamına gelmez.
Kiralayan kişinin üçüncü bir kişinin oturduğunu bilmesi ve bu duruma itiraz etmemesi hatta kira bedelini bu üçüncü kişiden tahsil etmesi halinde fuzili işgalden dava açılamaz. Böyle bir durumda kiralayan ile üçüncü kişi arasında kira sözleşmesi yapılmış sayılır.

Tüm kiracıları etkileyen ve çok iyi bilinmesi gereken evi boşaltma , çıkma süresi evi tutarken söylenmediği için her zaman bir soru işaretidir.
2012’de Türk Borçlar Kanunu’nun düzenlemeleri sonucunda kiracının haklarında iyileştirmeler yapılmıştır. 
Kira sözleşmelerini sonlandırmak isteyen taraf ( kiracı / ev sahibi ) sözleşme bitim süresinden 15 gün önce karşı tarafa yazılı olarak bildirmek zorundadır. Aksi durumda sözleşme otomatik olarak 1 sene daha uzamış olur. 
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra sözleşmeyi sona erdirebilir.
Eskiden olduğu gibi kiracıyı çıkarmak artık o kadar kolay değil , kiracıya çıkması gereken süre ile ilgili açılan davalar 1 seneye kadar sürebiliyor. Bu sebeple en mantıklı yol kiracı ve ev sahibinin birbiriyle anlaşması olacaktır.
Eğer kiracı taahhüd vermiş ve evden çıkmadıysa , kiracıyla ilgili dava açılması için taahhütten 30 gün önce kiracıya bildirilmesi gerekmektedir.

Dükkandaki Kiracıyı Nasıl Çıkarırım ? 
Ülkemizde birçok iş yeri sahibi , kiracısıyla yaşadığı problemler yüzünden , kiracısını tahliye etmek zorunda kalıyor. 
Peki , Kiracıyı iş yerinden çıkarmak için ne yapılabilir ? Kiracı iş yerinden nasıl çıkarılır ? Kiracı çıkarmak için hangi gerekçeler kullanılabilir ? 
Dükkandaki Kiracı Nasıl Çıkarılır ? 
İş yeri gibi taşınmaz gayrimenkullerin kiralama işlemlerinde yer sahibi ile kiracı arasındaki hukuksal konulardan Borçlar Kanunu sorumludur. Kiracıyı çıkarmak kolay olmamakla beraber , kanunda belirtilen sebepler oluşmadıkça tahliye mümkün olmamaktadır. 
İşyeri sahibi kiracısını çıkarabilmek için : 
Dükkana gereksinim duyması halinde ve bu ihtiyacını kanıtlaması durumunda tahliye isteyebilir. Eğer iş yeri sahibinin aynı ilçe içerisinde farklı bir dükkanı daha bulunuyorsa , dükkandan çıkarma işlemlerinde problemler çıkabilir.
İşyerinin baştan inşaata girmesi gibi bir durum söz konusu ise ya da büyük bir tadilat yapılacağı kanıtlanırsa kiracı dükkandan çıkarılabilir. Böyle bir durumda , sözleşmenin süresi belli ise sürenin bitiminde , sözleşmenin süresi belirsiz ise kirayla ilgili şartlara göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için planlanan sürelere sadık kalarak belirlenecek tarihten itibaren 1 ay içerisinde dava açılabilir.
Dükkan Yeni Satın Alındıysa Eski Kiracı Nasıl Çıkarılır ? Yeni Satın Alınan Bir İşyerinden Eski Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirim ? 
Dükkanı yeni satın alan bir kişi , kiracıyı çıkarmak isteyebilir. 
Böyle bir durumda , yeni iş yeri sahibi , satın aldığı dükkanı , kendisi , eşi , ailesinden biri ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi / kişiler için kullanacağını belirterek kiracının tahliyesini isteyebilir. 
Bu işlem için , dükkanı satın alma tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ,  kiracının tahliyesinin istenildiğini bildiren yazılı bir belge gönderilerek , 6 ay sonra bir dava açıp kiracının kontratı iptal edilebilir.
Kira Taahhüdü İle Kiracı Çıkarma Nedir ?
Eğer kiracı , dükkanı kiralarken yazılı bir şekilde belirli bir tarihte çıkacağını taahhüt etmiş ve taahhüt ettiği tarihte tahliye işlemini gerçekleştirmediyse dükkan sahibinin dava ve icra yoluyla kiracıyı çıkarması mümkündür. 
Kiracı Kirasını Ödemiyorsa Dükkandan Nasıl Çıkarılır ? 
Kiracı 
1 seneden daha kısa zamanlı kira sözleşmesinde kira süresin içerisinde ,
1 sene ve daha uzun zamanlı kira sözleşmesinde 1 kira yılı ya da 1 kira senesini geçen süre içerisinde kira tutarını ödemediğinden kiracıya yazılı bir şekilde 2 ( iki ) haklı ihtar gönderildiyse
dükkan sahibi , kira zamanının ve 1 seneden fazla süreli kiralarda ihtarların gönderildiği kira senesinin sonundan itibaren 1 ay içerisinde , dava açarak kira kontratını bitirebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar