Miras Kalan Tarla Satışı Nedir 2016 ? Nasıl Yapılır ?

Miras Kalan Tarla Satışı Nedir 2016 ? Nasıl Yapılır ? 
2014 senesinde Tarımsal Arazilerin Mülkiyetinin Devrine İlişkin Yönetmelik , Resmi gazete’de yayınlanmıştı. Bu Yönetmeliğe göre , gayrimenkul sahibinin aynı ilçe sınırları dahilinde ‘ Tarımsal Nitelikli ‘ tek arazisi var ise bu gayrimenkulun devri mümkündür. 
Gayrimenkul sahibinin aynı ilçe sınırlarında birden çok ‘ Tarımsal Nitelikli ‘ arazisi var ise , bu arazilerin hepsinin
mülkiyeti devir işlemine konu olursa , bu gayrimenkullerin devri yapılabilir.
Miras Kalan Tarla Satılır Mı ? Miras Kalan Tarla Satışı Nasıl Yapılır ?
Yönetmelikte belirtildiği üzere , miras olarak kalan tarımsal nitelikli arazi ve yeter getirli tarımsal araziler için mülkiyetin devri esas olur. 
Mirasçılar miras kalan Tarım Arazisinin mülkiyet devri işlemleri için , mirasın açılmasından itibaren 1 sene içerisinde aşağıda anlatılan maddelerde yapabilir : 
- Asgari tarımsal arazi büyüklüğü ve yeter gelirli arazi büyüklüğü kriterleri dikkate alınarak bir veya birden fazla mirasçıya devrini kararlaştırabilir.
- 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 373 ila 385 inci maddelerine göre noter senedi ile aile malları ortaklığı veya kazanç paylı aile malları ortaklığı kurabilirler. Noter senedinin bir örneği tapu müdürlüğüne ibraz edilerek, söz konusu ortaklık tapu kütüğünün beyanlar hanesine işlenir.
- Mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre limited şirketi kurabilirler.
- Mirasçılar, mirasa konu tarım arazilerinin üçüncü kişilere satışını gerçekleştirebilirler.
Mirasçılar Tarımsal Arazi Mulkiyet Devir işlemlerini bir yıl içerisinde biteremezler ve yetkili bir mahkeme tarafından dava açılmaz ise , Bakanlık mirasçılara 3 ay ek süre verir.
Eğer verilen ek sürede de devir işlemleri tamamlanamaz ise , Bakanlık resen ya da yapılacak bildirim üzerine miras kalan yerlerin istemde bulunan ehil mirasçıya , ehil mirasçı yoksa en yüksek teklifi veren istekli mirasçıya devri , aksi durumda üçüncü kişilere satılabilmesi için sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açılması mümkündür.
Bakanlık ya da mirasçının açtığı davalarda Sulh Hukuk Hakimi görevlendirilir

Yorumlar

Popüler Yayınlar