Nedir?

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Nedir?
Gayrimenkule veya gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım
yapmak amacıyla kurulmuş portföy yönetim şirketlerine verilen isimdir.
Bu şirketler süreli ya da süresiz olarak kurulabilirler. Bir projeyi gerçekleştirmek
amacıyla süreli olarak, belirli bir alanda yatırım yapmak için de süresiz olarak 
kurulurlar.
GYO sayesinde taşınmazlar kolaylıkla nakit hale gelebilir ve şirketlerin hisse senetleri 
borsada alınıp satılabilir.
Lüks Vergisi Nedir?
Hükümet Programı dahilinde, halkın lüks tüketim mallarından cayması amacıyla uygulanan vergiye lüks vergisi denilmektedir. Halk arasında "Havyar Vergisi" adıyla da bilinen lüks vergisinin amacı ülke genelinde tasarrufların artmasıdır.
Ülkemizde otomobil, akaryakıt, elektronik alet ve tütün ürünlerinde kendini gösteren bu vergi türünün içine taşınmazlar da dahil edilmektedir. Bu bağlamda geliştirilen tasarılardan biri kademeli gelir vergisi olarak karşımıza çıkmaktadır. 
Eski gelir vergisinde 5 yıl içinde satılan taşınmaz mallar için vergi ödenmekte ancak 5 yıldan sonra satılan taşınmaz mallar için vergi ödenmesi yapılmamaktaydı. Artık 5 yıldan sonra satılan mallar için de gelir vergisi ödenmektedir.
Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Taşınmazın 2 yıl içinde satılması durumunda değerinin %40'ı
Taşınmazın 3 yıl içinde satılması durumunda değerinin %50'si
Taşınmazın 4 yıl içinde satılması durumunda değerinin %60'ı
Taşınmazın 5 yıl ve sonrasında satılması durumda ise değerinin yüzde 75'i muaf ( HARİÇ ) tutularak gelir vergisi ödenmektedir.
Yukarıdaki bilgilere göre 500 bin TL değerindeki bir taşınmaz için;
2 yıl içinde satılması durumunda 300 bini
3 yıl içinde satılması durumunda 250 bini
4 yıl içinde satılması durumunda 200 bini
5 yıl içinde satılması durumunda 150 bini üzerinden vergi ödenecektir.
  • Rezerv yapı alanı nedir ?

  • Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlarıdır.

  • Rezerv yapı alanının tespiti nasıl belirlenir  ?

  1.  Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenir.
Gerçek veya özel hukuk tüzel kişiler
a) Alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı hâlihazır haritası
b) Alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritası
c) Alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesi hazırlanarak
         dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir.Maliye Bakanlığı rezerv yapı alanına ilişkin görüşünü otuz gün içinde bildirir.
  • Taşınmazların değerinin tespiti nasıl yapılır ?
(1) İlgili kurum, uygulama alanındaki taşınmazların sınırını, yüzölçümünü ve cinsini gösteren kamulaştırma haritasını veya krokiyi yapar veya yaptırır ve bu taşınmazların maliklerini ve bunların adreslerini tespit eder veya ettirir.
(2) Taşınmazın değeri; ilgili kurum bünyesinden en az üç kişiden teşkil olunacak kıymet takdir komisyonları marifetiyle veya hizmet satın alınmak suretiyle tespit edilir.
(3) Taşınmazın değeri; taşınmaz değerleme konusunda uzman kişi, kurum veya kuruluşlardan bilgi alınarak ve mahallin emlak alım satım bürolarından alınacak bilgilerden de faydalanılarak, 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 11 inci maddesindeki esaslara göre tespit edilir.
Apartmanlarda Açılmayan İş Yerleri Hangileridir ? 
Bazı işyerlerinin istenilen her yerde açılabilmesi kanunen uygun değildir. Sahibi olduğunuz apartman dairesine yada apartmanda işyeri olarak gösterilen bağımsız bölüme istediğiniz
iş yerini açmanız için bazı şartlar ve engeller vardır.
Kat mülkiyeti kanununa göre apartmanlarda, hastane, eczane, klinik, polikilinik, eczadeposu gibi yerler kurulamaz. Daire ya da işyeri sahiplerinin bu maddeye karşı aldıkları kararlarda hükümsüz olarak kabul edilmektedir. Ancak muayenehane apartman sakinlerinin oybirliği
ile açılabilir.
Sinema, tiyatro, kahvehane, pavyon, gazino, bar, kulüp, dans salonu gibi toplu eğlence yerleri ve bunların dışında fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda üretim yerleri ile imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler kat mülkiyeti sahiplerinin oy birliği kararı ile açılabilen işyerleridir.
2013 de yapılan kanun değişikliği ile apartman dairelerinin ya da bağımsız bölümlerin hukuk bürosu yada avukatlık bürosu olarak kullanımının oy birliği şartı kaldırılmıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar