Prefabrik Konut Nedir? Prefabrik Konut İçin Kredi Kullanılır Mı?

Prefabrik, ingilizce kökenli bir kelimedir. Anlam olarak ' parçaları önceden hazırlama k' demektir.
Prefabrik konut, parçaları fabrikalarda üretilen istenilen yere taşınabilen konutlardır.
Kurulumu kolaydır ve ağır iş makinaları gerektirmez. Diğer konutlar gibi temele ihtiyacı yoktur.
Prefabrik konutların ömürleri 40 ve 70 yıl arasında değişiklik gösterir. Bu konutlar, kişilerin isteklerine ve ihtiyaçlarına göre çeşitli ebatlarda yapılabilir.
Prefabrik konut denildiğinde akla ilk gelen tek katlı ve tek odalı gecici süre kullanılan evlerdir. Ancak prefabrik konutlar günümüzde çok fazla tercih edilen, birden çok katlı ,ısı yalıtımları kaliteli, konut sahiplerinin isteklerine ve ihtiyaçlarına uygun ölçülerde,  çok odalı olarak yapılır.
Prefabrik konutlar, mesken imarı olan arsalar üzerine yapılabilmektedir. Ev kurulumundan sonra ruhsat alınma zorunluluğu vardır. Ruhsat işlemleri için istenilen belgeler konutun bulunduğu belediyeye göre farklılık gösterir. Ruhsat işlemi için istenilen belgelerin belediyeye sunulması gerekir.

Prefabrik Konut İçin Kredi Kullanılır mı?
Prefabrik konutların son zamanlarda yaygınlaşması ile birlikte, bankalarda bu konutlara kredi verebilmek için girişimde bulunmaktadırlar. Birkaç banka bu tür kredileri hayata geçirmiştir. Kredi vade ve oran olarak konut vemortgage kredilerinden farklılık gösterir.
Prefabrik konuta kullanılacak kredi için vade maksimum 48 ay olarak belirlenmiştir. Oran konusu bankalara göre farklılık göstermekle birlikte konut kredisine kıyasla daha yüksek faiz oranına sahiptir. Bu tür konutlarda kullanılacak kredi için ya konutun bulunduğu tapulu arsa ipotek edilir ya da krediyi kullanan kişinin tapulu konutu ipotek edilir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar