Bağdat’ta kira 6 ayda yüzde 20 gerileyecek

Bağdat’ta kira 6 ayda yüzde 20 gerileyecek

NECLA DALAN / VATAN EKONOMİ

Cushman&Wakefield’ın Yönetici Ortağı Toğrul Göden, Bağdat Caddesi ile İstiklal Caddesi’nde kentsel dönüşüm ve yüksek kiralar yüzünden sıkıntı olduğunu belirterek, “Ama bu sıkıntı uzun sürmeyecek. Kirada TL’ye dönen var, döviz sabitleme oluyor. 6 ayda kiralar % 20 düşecek” dedi.

Cushman&Wakefield, dünyanın en büyük gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden biri... Ofis kiralamadan markalara yatırım danışmanlığına kadar birçok hizmeti veren şirket, dev markaların Türkiye’ye gelmesinde de önemli rol oynuyor. Doğuş Grubu’yla pazarıa giren ABD’li spor mağazası Under Armour’un Türkiye’deki ilk mağazasını Akasya AVM’de açan Cushman&Wakefield, ayakkabı ve genç giyiminin markası Vans ve ABD’li spor ayakkabı markası Skechers gibi dev markalarla da mağazalarını açmak için işbirliği yaptı. Dünyaca ünlü cilt bakım markası Kiehl’s de İstiklal Caddesi’nde ilk cadde mağazasını açmak için Cushman&Wakefield’dan destek aldı.
Sıkıntılar aşılacak
Cushman&Wakefield, Türkiye’deki büyümesinden memnun... Bölgede büyüme potansiyeli gördüğü pazarların başına Türkiye’yi koyuyor. Şirketin Türkiye’deki Yönetici Ortağı Toğrul Gönden ile projelerini, ofis ve AVM’lerle ilgili gelişmeleri konuştuk. Caddelerin farklı dinamiği olduğunu belirten Gönden, “Bağdat Caddesi’nde kentsel yenileme var. Kimse eski binalara geçmek istemiyor. Kiralar çok yüksek ve döviz yüzünden patladı. Kiraların yüzde 90’ı hâlâ döviz. Ancak fiyatlarda düşüş bekliyoruz. Zaten kira düşüren, kuru sabitleyen veya TL’ye dönen mülk sahipleri var. Önümüzdeki 6 ayda kiralarda yüzde 20 düşüş öngörüyoruz” diye konuştu.
İstiklal Caddesi’ne Haziran ayına kadar yoğun ilgi olduğunu sözlerine ekleyen Gönden, “Ancak terör, darbe girişimi derken ilgi azaldı. Mağazalarda yüzde 30-50 cirolar düştü ama işler düzelecek” değerlendirmesini yaptı.
Oturmuş AVM’lerde boş yer bulunmuyor
Ofis piyasasının çok hareketli olduğunu, perakende markalarının ise bekle-gör moduna geçtiğini belirten Toğrul Göden, oturmuş AVM’lerde ise boş yer olmadığını ifade etti. Yeni AVM’lerin kiracı bulmakta da kira seviyesini belirlemekte de sıkıntı yaşadığını kaydeden Göden, şöyle devam etti: “Gayrimenkule baktığımızda bütün piyasa kiracıya döndü. Güç de artık kiracıda. Eskiden kiracılar AVM’de veya ofis binalarında yer almak için yarışırdı, şimdi olay tersine döndü. Arz arttı, kiracı güçlendi. Mülk sahipleri piyasada 10 yıldan fazla gücü elinde tuttu. Çok AVM yapıldı, her yapılan da çok çabuk kiracı buldu. Ofis piyasasında da aynı durum vardı. Ama artık durum değişti.”
Ofis 6 milyon metrekare olur
İstanbul’da ofislerde yüzde 16 boşluk olduğunu anlatan Toğrul Gönden, bu yıl çok yeni projenin devreye girdiğini vurguladı. Gönden, “İstanbul’da 4.5 milyon metrekare ofis var. 2 yıl içinde bu rakam 5-6 milyon metrekareye çıkacak. Bu yıl ofis tarafı çok hareketli. Bankalar, sigorta şirketleri ve perakendeciler piyasayı zinde tutuyor. Kiralara baktığımızda Levent’te metrekare kirası 40-45 dolar, Kozyatağı-Ataşehir’de 28 dolar, Maslak’ta 30 dolar civarında.”

Yorumlar

Popüler Yayınlar