Doka'dan inşaat maliyetlerine çözüm önerisi

Doka'dan inşaat maliyetlerine çözüm önerisi

Doka Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, otomatik tırmanır kalıp sistemlerinin inşaat maliyetlerinin aşağıya çekilmesinde yatırımcı firmalara önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Doka Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, otomatik tırmanır kalıp sistemlerinin, inşaat maliyetlerinin aşağı çekilmesinde yatırımcı firmalara önemli katkılar sunduğunu söyledi. Özatay, kâr marjındaki düşüşlerin firmalara ekstra yük getirdiğini de vurgulayarak, bu durumun nedenini artan maliyetlerin yoğun rekabet nedeniyle son fiyatlara yansıtılamaması olduğunun altını çizdi

İnşaat maliyetlerini yükselten unsurlar
İnşaat malzemelerinin birim fiyatlarında yaşanan yükselme, arsa fiyatlarındaki artış, işçilik fiyatlarının yükselişi ve kalifiye işçi bulma konusunda yaşanan sıkıntıların maliyet artışının temel nedenleri arasında sayılması gerektiği üzerinde duran Özatay, Doka'nın inşaat maliyetlerinin düşmezi ve iş kazalarının engellenmesi yolunda önemli bir reçete sunduğunu söyledi.

Doka'dan çözüm önerisi
Yatırımcı firmalara "endüstriyel kalıp kullanmaları önerisinde bulunan Özatay: "Yatırımcı firmalara, “daha temel atılmadan projenizi otomatik tırmanır kalıp sistemiyle dizayn ederek, yatırım aşamasında maliyetlerinizi azaltabilirsiniz” diyoruz. Çünkü özellikle otomatik tırmanır kalıp sistemleri ile çok katlı yapılarda kat çıkma hızı 3 güne kadar düşürülebiliyor. İşçilik maliyetleri de %70’e kadar azaltılabiliyor” ifadelerini kullandı.

Her katın yapımı 5 gün kısalıyor
Aylık gideri 1 milyon TL olan 30 katlı bir yapının otomatik tırmanır kalıp sistemi ile yapımının 5 gün kısaldığını ve toplam kısalmanın ise 150 gün yani 5 ay azaldığına da dikkat çeken Özatay:

"Toplamda ise 150 gün, yani 5 ay azalıyor. 5 ay erken biten 30 katlı bir yapıda, aylık 1 milyon TL’den 5 milyon TL tasarruf sağlanabilir." dedi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar