Balkon Kapatma Sistemleri ( Cam mı ? Pimapen mi ? )

Balkon Kapatma

( Cam mı ? Pimapen mi ? ) 
Günümüzde bir çok ev sahibi , balkonlarını kapatarak , hem ev alanını daha verimli kullanmakta , hemde her türlü hava koşullunda balkonda vakit geçirebilmektedir. Peki en doğru balkon kapatma sistemi nedir ? 
Balkon kapatma sistemleri 
Ülkemizde en çok kullanılan balkon kapatma sistemleri , pimapen pvc ve cam kaplamadır.  Fakat hem görsel hemde kullanım açısından en çok tercih edileni cam kaplamadır. Pvc kaplama genellikle eski evlerde kullanılmış olup son zamanlarda pek talep görmemektedir. Pvc kullanımı , balkonun büyük bir kısmın işgal ettiği için , balkonu depo ve erzak koyma yeri olarak kullanan kişiler bu çözümü seçmektedirler. 
Cam balkon önceden sadece manzarası olan daireler için kullanılırken , günümüzde evlerin inşaat alanlarının düşmesi ile yeni bir çözüm olarak değerlendirilmektedir. 
Cam balkonda dikkat edilmesi gerekenler konulardan biri camların üzerinde yürüdüğü raylarda kullanılan aluminyum profillerin kalitesi olurken diğeri de sürgülü camların arasındaki slikon contalardır. 
Cam balkonların pvc balkonlara göre daha şık , ferah ve modern bir görüntüsü vardır. Kimisi tam boy cam balkonu tercih ederken kimisi de balkonun modeline göre cam ile kapatmaktadır. Cam balkon seçerken dışardan görünmeyi engellemek için renkli ya da aynalı cam tercih edilebilir. 
Pvc kaplama ise ısı yalıtımında cama göre çok daha verimlidir. Cam kaplama rüzgarı ve yağmuru engellese de ısı yalıtımı mümkün olmamaktadır. Pvc kaplamalarda doğramaların kalınlığı ve çekilen ekstra kuşaklar maliyeti arttırmaktadır. 
Cam balkonlarda yaşanan problemlerden biride toz kaçması ve sürgülerin bozulmasıdır. Ancak kaliteli ray ve sistemlerin kullanıldığı sistemlerde bu problem görülme ihtimali çok düşüktür. 
Cam balkonun diğer bir avantajı ise temizlemesi kolay , solma ve boyama gibi problemleri yok ve servis ücretleri düşüktür.
Balkon Kapatma 
Balkon kapatma , balkon kapama , balkonu pvc ile kaplama , balkonu cam kapatma konuları günümüzde çok popüler bir kavramdır. Balkonlar evlerin vazgeçilmezi olup , kimisi ‘ balkon keyfi ‘ dediğimiz balkonda vakit geçirme amacıyla kullanırken , kimisi de depo gibi eşyalarını koyarak değerlendirmektedir.  Peki , balkon kapatma yasal mı ? balkon kapatma yasak mı ? 
Balkon kapatma yasal mı ? Balkon kapatma yasak mı ? 
Apartman gibi yerlerde merak edilen konulardan birisi de ‘ balkonumu kapatabilir miyim ? ‘ sorusudur. Yukarda belirttiğimiz gibi balkon kapatmanın belli amaçları vardır. Balkon kapatıldığında evin alanı büyümüş gibi hissedilir. Metrekare hesabında balkonların önemli bir yeri vardır. Ev alım - satım işlemlerinde , balkonun kapalı olması +1 avantaj sağlar. 
Bazı apartmanlarda kat malikleri , balkonun kapatılmasının yasal olmadığını savunmaktadır. Bazıları ise apartmandaki diğer balkonlar açıkken tek bir balkonun kapatılmasının görüntü bütünlüğünü bozduğunu iddia eder. 
Fakat Danıştay kararlarına göre balkon kapatmanın herhangi bir sakıncası yoktur. 
Balkon kapatma ile ilgili yaşanan anlaşmazlıklarda , Danıştayın görüşü şu şekilde olmaktadır ;
3194 sayılı İmar Kanunu’nun 21. maddesinin 3. fıkrasında belirtildiği üzere iç ve dış boya badana , döşeme , tavan kaplama vb uygulamalar , elektrik ve sıhhi tesisatta yapılan tamir ve onlarımlar ve dairenin belediye imar yönetmeliğinde bahsettiği ana unsurları etkilemeyen tadilatların ruhsata tabi olmasına gerek görülmemektedir. 
634. sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. maddesinin 2. fıkrasına göre taşınmazın genel bölümlerinde , kat maliklerinin ortak kararı olmadıkça yukarda belirtilen onarımlardan , boya badana uygulamalarına vb. uygulamaların yapılamayacağı kararı alınmıştır. 
Balkonlara yapılan cam , pvc ,alüminyum kaplama uygulamalarının balkonun taban alanında yapıldığı sürece , herhangi bir ek alan yaratmadığı , çekme ihlaline tabi olmadığı ve apartman cephe görünümünde oluşan değişikliğin ruhsat almaya gerek görülmediğine karar verilmiş olup , herhangi bir para cezasının verilemeyeceği kararı alınmıştır.
Sonuca gelirsek , yukardaki karar ve benzeri danıştay kararlarında da açıkca belirtildiği üzere ‘ Balkon Kapatma ‘ imar mevzuatına aykırı değildir. Fakat bazı site yönetimleri bu uygulamadan önce oy çokluğuna bakarak karar belirliyor. Ticarethanelerde ise belediye arazisine yapılan çıkmaların izinsiz olarak kapatılmaması gerekiyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar