Engelliler Kira Vergisi Öder mi ?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler için gayrimenkul’ü kira’ya verenin kira gelir vergisi vermesi yükümlülüğü başlamış olmaktadır. Peki, kanunda engelliler ile ilgili herhangi bir düzenleme var mı? Engelliler kira gelir vergisi öder mi?
Engelliler kira gelir vergisi öder mi?
Gayrimenkulünden kira geliri elde edenlerin bu vergiyi ödeyebilmesi için elde etmiş oldukları bu geliri beyan etmesi gerekli. Geçmiş yılda elde edilen kira gelirinin vergisinin içinde bulunulan yıl ödenebilmesi için 1 - 25 Mart tarihleri arasında elde edilen bu gelirlerini bağlı olunan vergi dairesine ya da Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi olan www.gib.gov.tr adresinden bu gelirlerin beyan edilmesi gerekmektedir.
Kira gelirinin vergilendirilmesinde her sene Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenen bir istisna sınırı bulunmaktadır. Elde ettiğimiz kira geliri bu istisna tutarın altındaysa vergi ödemesi yapılmasına gerek duyulmuyor. Diğer bir değişle yıllık olarak tespit edilen istisna tutarın altında kira geliri elde edenler kira gelir vergisi ödemekle mükellef olmamaktadır. Dolayısıyla vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırması ve beyanname verme zorunluluğu ortadan kalkmış olmaktadır
Peki, kanunda engeliler ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmaktamıdır? Engelliler kira gelir vergisi öder mi?
Engelliler için vergilendirmede herhangi bir muafiyet uygulaması bulunmuyor. Engelliler de elde ettikleri gelirin belirlenmiş olan istisnayı aşması halinde vergi ödemek ile mükellef oluyor
Ancak sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezi’ni (VİMER - 444 0 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor.
2016 Yılı için belirlenmiş olan kira gelir vergisi için belirlenmiş olanistisna sınırları ise
1-) Konutlar için; 3 bin 600 TL,
2-) İş yerleri için; 29 bin TL
Ayrıca bu hatırlatmayı yapmadan konumuzu sonlandırmak istemiyoruz kira beyannamesi vermeyen ya da eksik beyanda bulunan mükelleflerden ödemeleri gereken vergiler cezalı olarak tahsil ediliyor ve  belirlenen istisna tutarından (2016 yılı için 3.600 TL) yararlanamıyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar