Kabataş Aktarma Merkezi İnşaatında Erteleme

“Martı Projesi” olarak da bilinen ve 28 Temmuz’da başlaması planlanan ‘Kabataş Meydan Düzenlemesi Transfer Merkezi ile İskelelerin Yenilenmesi İnşaatı’ ertelendi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 5 binlik ve binlik imar planlarını Mayıs ayı toplantılarının son aşamasında onaylanan ve Kabataş sahilinde deniz, raylı sistem ve karayolu taşımacılığını entegre etmesi planlanan modern bir transfer merkezi yapılmasını öngören ‘Martı Projesi’nin çalışmalarının başlayacağı açıklanmıştı.
Ortaya atıldığı ilk günden bu yana dikkat çeken proje, 15 Temmuz darbe girişimi olayları ve sonrasındaki OHAL dolayısıyla bir hafta ertelendi. Çalışmanın en az bir yıl süreceği ve bu süre zarfında deniz ulaşımının başka iskelelerden sağlanacağı, Dolmabahçe-Fındıklı trafiğinin yer altına alınacağı, otobüs ve tramvay ulaşımının ise Fındıklı’ya kadar olacağı bildirildi.
Kabataş Meydanı’nda raylı sistem deniz ve karayolu ulaşımının entegre edileceği proje, tüm anıt eserler ve ağaçlar korunarak Arkeoloji Müzesi denetiminde gerçekleştirilecek.
Dolmabahçe-Fındıklı arasındaki trafik yer altına alınırken, meydan altında müze, sergi salonları ve otoparkın da yerleştirileceği proje 83 bin metrekarelik bir alanı kaplayacak.
Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy-Kağıthane-Alibeyköy-Mahmutbey-İkitelli-Bahçeşehir-Esenyurt metro hatlarının Kabataş’a entegre olması planlanıyor. Mahmutbey Metrosu Kabataş’tan Karaköy ve Unkapanı Köprüsü’ne kadar uzatılacak. Proje ihalesi yapılan 18 kilometrelik Beykoz-Üsküdar Metrosu Üsküdar’da Marmaray ile Kabataş’a entegre olacak. Proje ihalesi yapılan 18.4 kilometrelik Sarıyer- Beşiktaş Metrosu Kabataş’a uzanacak. Darüşşafaka-Yenikapı Hattı’nın Taksim-Kabataş Füniküleri ile Kabataş’a entegrasyonu da devam edecek.
Kabataş’taki vapur, motor ve deniz otobüsü iskelelerinin çalışma süresince gerçekleşeceği iskeleler:

ŞEHİR HATLARI: Kadıköy-Kabataş, Kabataş-Adalar ve uğramalı Boğaz seferleri Beşiktaş ile Eminönü (Katip Çelebi) İskelesi’nden,
İDO: Kadıköy-Kabataş, Kabataş-Adalar seferleri Beşiktaş ve Yenikapı İskelesi’nden,
DENTUR: Kabataş- Üsküdar seferleri Karaköy İskelesi’nden,
BUDO: Kabataş-Bursa seferleri eski Karaköy İDO İskelesi’nden sağlanacak.

Yorumlar

Popüler Yayınlar