Kat Bahçesi Yönetmeliği

Kat Bahçesi Yönetmeliği
Betonarme binaların çoğalmasıyla oluşan arazi yetersizliğiyle şehirlerde park ve bahçe alanlarına duyulan ihtiyaç artmıştır. Kat bahçeleri de bu ihtiyacın giderilmesi için oluşturulmuş balkon tarzı bahçelerdir. Bu konuyla alakalı kanuni esaslar Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği tarafından açıklanmaktadır.
Binalar içinde daha yeşil bir alan yaratan kat bahçeleri aynı zamanda bina içeriside yaşayanların da doğadan kopmaması için bir fırsat sunmaktadır. Kat bahçeleri binada ortak alan olarak düzenlenebileceği gibi bağımsız bölüme ( tek bir daireye ) de ait olabilmektedir.
Bulunduğu katın emsale dahil alanının yüzde 20'sini geçmeyen kat bahçeleri kanunen de emsale dahil edilmez. Bir bağımsız bölümde net alana dahil edilmeyen bu kat bahçeleri, söz konusu bağımsız bölümün brüt alanı içine girer.
Kat bahçelerine ait alan bilgilerine ise ilgili kanunda "...binanın cephe veya cephelerinde uzunluğu 3 m.’den az olmamak şartı ile her biri en az 10 m² olan, binanın katlarında yer alan..." şeklinde yer verilmiştir.

Eski konutlarda görülmese de birçok yeni konut projesine dahil edilen kat bahçeleri sayesinde şehir hayatı içinde de doğayla buluşabilme imkanı doğmaktadır. Ayrıca eski imar yönetmeliği gereğince yalnızca ortak alandan ulaşılabilen kat bahçelerine artık daire içinden ulaşım da mümkün.

Yorumlar

Popüler Yayınlar