Konut Kira Zammı Nasıl Hesaplanır ?

Konutunu kiraya veren mal sahipleri, her sözleşme yenilendiğinde kiracısına zam yapma hakkına sahip olmaktadır, ancak konut sahipleri istedikleri zam oranını belirlemekle yükümlü değildir. Peki, hangi oranda zam yapılır? Konut kira zammı nasıl hesaplanır?
Konut kira zammı nasıl hesaplanır?
Ev sahibi ile kiracı arasında büyük bir sorun olan kira zammına 1 Temmuz 2012 tarihinde çıkarılarak yürürlüğe giren Borçlar Kanunu ile bir standart getirilmiş oldu. İlgili kanunun 344. maddesine göre kira artışı Türkiye istatistik Kurumunun (TÜİK)'nun açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artış oranını geçmeyecek şekilde belirleniyor. Kira zammı en fazla her ay açıklanan ÜFE oranının 12 aylık ortalaması alınarak hesaplama işlemi yapılmaktadır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının Üretici Fiyat Endeksindeki (ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyet esasına göre belirlenir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayında yapılacak kira artış oranına ilişkin rakamları açıkladı. İşte 2016 Ekim kira artış oranı...
Tüik Eylül ayına ilişkin ÜFE rakamlarını açıkladı. ÜFE Eylül 2016'da Ağustos ayına göre yüzde 0,29 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,79 artış, 2015 yılının Eylül ayına göre yüzde 1,78 artış ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 4,07 artış gösterdi.

En Fazla Yüzde 4,07 Zam Yapabilecek
Kira zammı ÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre belirleniyor. Bu durumda ev sahipleri Ekim ayında en fazla yüzde 4,07oranında zam yapabilecek.

Bir örnek vermek gerekirse;
Kira Bedeli: 1.000 TL
Kira zam oranı: Yüzde 4.07
Zam bedeli: 40,70 TL
Zamlı kira bedeli: 1.040,70 TL olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar