Konut Net Alanı Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

Konut Net Alanı Nedir ?
Konut alanları konuşulurken genelde 2 farklı alan söylenir. Bunlar Brüt Alan ve Net Alandır. Genelde Net Alan pek dile getirilmez. Fakat asıl dikkate alınması gereken alan Net Alandır. 
Net Alan daire içerisinde kalan ve kullanılabilen gerçek alandır. Bazı yerlerde süpürülebilir alan olarak da geçer. Yani duvarların içerisinde kalan net olarak kullanılabilen alana Net ( Faydalı ) Alan denir. Bu yüzden yukarda da belirttiğimiz gibi önemli olan Net Alandır. Kullanmadığınız brüt alanın faydası bulunmamaktadır. Fakat senelerdir brüt alan , brüt metrekare oyunları ile kafalar karıştırıldı.
Net alan hesaplanırken duvar hariç olan kullanım alanları , koridorlar , balkonlar ,ıslak hacimli duvar hariç alanların toplamı alınır.  Brüt alan hesaplanırken bazen apartmanda bulunan ortak alanlarda hesaba katılabilmektedir. Bu sebeple net alan hesaplanırken bu farklılıklar dikkate alınmalıdır.
Net Alana Neler Dahil Olmaz ? 
- kolonlar
- tesisat odası 
- 2.5 cm’i geçmeyen sıva payları
- baca çıkıntıları 
- hava bacaları 
- asansör boşlukları vb ortak kullanım alanları 
- çatı bahçeleri 
- kapı ve pencere eşikleri
- ışıklıklar 
net alana dahil edilmez. 
İç Net Alan ve Dış Net Alan nedir ? 
İç Net Alan sadece duvarların içerisinde ki kullanım alanı iken , Dış Net Alan hesaplanırken balkonlar ve teraslar da dahil edilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı çalışmada Brüt Alan uygulamadan tamamen kaldırılıp , tapu da ve satış işlemlerinde Net Alan kullanılacak. 
Malesef ülkemizde çok fazla karşılaşılan problemlerden bir tanesi Net - Brüt alanın ayırt edilmemesidir. Birçok kişi internetten bulduğu eve gittiğinde evin ilanda yazandan çok daha küçük olmasından şikayetçi. Söylenen alan ile net alan arasındaki fark %50-%60 lara kadar çıkmaktadır. 
Net Alan Hesabı Nasıl Yapılır ? Metrekare Hesabı Nasıl Yapılır ? 
Metrekare hesabı bulunduğunuz odanın ölçüleri çarpılarak bulunur. Örneğin 4 metre eninde 5 metre boyunda olan bir odanın alanı : 
4 x 5 = 20 metrekare dir. 
Eğer Net alanı hesaplanacak evin fazla girinti-çıkıntısı yok ise bu yöntem kullanılabilir. Bu işlemi tüm odalar için teker teker yaptıktan sonra çıkan toplam Net Alandır.
Fakat çoğu inşaat firması önce Brüt Alanı hesaplayıp , çıkan değerden kullanılmayan alanları çıkarıp Net Alanıbulmaktadır. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar