Kredi Almak İçin Eş Muvafakatnamesi Gerekli Midir ?

Kredi Almak İçin Eş Muvafakatnamesi Gerekli Midir ?
Konut kredisi alarak kira öder gibi ev sahibi olmak isteyen kişilerin sayısı gün geçtikçe artsa da bu kişilerin bir çoğu konut kredisinin şartlarından haberdar değil. Bu yüzden yazımıza konut kredisininin kısa bir tanımını yaparak başlamak daha doğru olur.
Konut kredisi; banka ve finans kuruluşlarının ev almak isteyen kişilere sunduğu kredi türüdür. Burada bilinmesi gereken en önemli nokta krediyi veren banka ya da finans kuruluşunun borç ödemesi bitene kadar satın alınan evin tapusuna ipotek koyduğudur.
Reşit olmak tüm resmi işlemlerde olduğu gibi kredi almak için de ilk şart sayılmaktadır. Hatta konut kredisi vermek için alt yaş sınırını 20 olarak belirlemiş bazı bankalar da mevcuttur. Ancak bankaların konut kredisi vermesindeki tek ölçüt yaş sınırı değil. Çoğu banka istisnai durumlar dışında ( gelirinin ve teminatının tatmin edici olması gibi ) askerliğini yapmamış kişilere konut kredi vermemektedir. Ayrıca alt yaş sınırı olduğu gibi üst yaş sınırı da mevcut. Konut kredisi çekebilmek için üst yaş sınırı 65 ile 80 yaş arasında değişmektedir. Üst sınır bankaya göre bu aralıkta oynar. Peki, konut kredisi almak için eş muvafakatnamesi gerekli midir? Muvafakatname olmadan kredi çekilebilir mi?
Türk Medeni Kanunu'na göre evli çiftlerin beraber yaşadıkları eve aile konutu denir ve mülkiyet sahibi olan eş diğer eşin haberi olmaksızın aile konutu üzerinde herhangi bir tasarruf işlemi yapamamaktadır. Yani aile konutunun tapusunu elinde bulunduran eş, bir işlem yapmak istediğinde diğer eşin muvafakatnamesini almalıdır.
Konut kredisi kullanılarak alınan ev evli çiftlerin aile konutu haline geldiği için ve kredi alınan banka borç ödenene kadar alınan aile konutunun üzerine ipotek koyduğu için eş rızası alınması zorunludur. Yani eşine muvafakatname imzalatmayan kişi konut kredisi alamamaktadır. Bankalar, kredi başvurusu yapan kişiye ipotek şartı getirdiği taktirde eş rızasını bildiren yasal belgeyi de talep ederler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar