Müştemilat Nedir ? Nasıl İnşa Edilir ?

Müştemilat Nedir ?
Bu yazımızda , buaralar televizyon dizileri sayesinde duyalan fakat birçok kişinin tam olarak anlamını bilmediği bir kelime olan Müştemilat’ın ne demek olduğuna açıklık getireceğiz.
Müştemilat kısaca , bir binaya ek olarak yapılan ek bölüm ya da yapılara denir. 
Bu ek yapılara örnek olarak ;
depo, bahçe , kömürlük , balkon, avlu, taraça, ardiye, ahır , samanlık ve vb. yerleri verebiliriz. Bu binalar konutun ihtiyaçlarını 
karşılamak üzere yapılan ek binalardır.
Müştemilatın kullanım hakkı , konut sahiplerine aittir. Müştemilatın ruhsatı da konut ruhsatına tabi olur.
Müştemilat ile ilgili konular , Müştemilatın özellikleri Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde detaylı bir şekilde anlatılmıştır ; 
Madde 4
"27) Yapının parsele oturacak bölümün yatay izdüşümünde kaplayacağı azami alandır. Bahçede yapılan eklentiler (müştemilat) taban alanı içinde sayılır."

Madde 33
"2) Binaların odunluk, kömürlük, kalorifer dairesi gibi müştemilat kısımları bodrum katlarda tertiplenir. Ancak zeminde su çıkması veya sert kaya olması halinde Belediyeden alınacak izin ile bu türlü müştemilat; arka bahçelerde, yoldan görünmemek ve çatının en yüksek noktası tabii zeminden itibaren (2.50) m. den yüksek olmamak, esas binaya (3.00) m. den fazla yaklaşmamak şartı ile yapılabilir."

Madde 51
"Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında bir parselde köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapıların ve konut yapılarının müştemilat dahil taban alanı kat sayısı %40 ı geçemez."

Madde 57
"Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair valilik görüşü alınmasından sonra, muhtarlıkça izin verilmesi ve bu izne uygun olarak yapının yapılması şarttır."
Müştemilat Nasıl İnşa Edilir?
Müştemilat nasıl inşa edilir ile ilgili maddeler aşağıdadır ;
Madde 53 – Binaların müştemilat kısımları mümkün ise binanın bodrumunda, aksi halde bahçede tertiplenir. 4 tarafı yol ile çevrili istisnai parseller dışında esas binaların yol tarafındaki cephe hatlarına tecavüz eden müştemilat binası yapılamaz. Bu gibi istisnai parsellerde müştemilat binalarının yapılacağı yeri tayine Belediye yetkilidir.
Müştemilat binalarının:
Dar kenarı (4.00) m. den en yüksek noktasının tabii zeminden yüksekliği (2.50) m. den fazla olamaz.
(Değişik alt bent:RG-1/6/2013-28664) Binaya bitişik oldukları takdirde, komşu parsel sınırına, aksi halde binaya ve ayrıca komşu parsel sınırına uzaklıkları 18 inci maddede belirtilen miktarlardan az olamaz.
Yapı cinsleri ahşap olamaz.
Parsel durumu müsait olduğu takdirde esas binanın inşaasından önce de yapılması mümkündür.
Kapıcı dairesi, garaj, odunluk ,kömürlük, depo, mutfak, çamaşırhane ve benzeri hizmetler için olup, maksadı dışında kullanılamaz.
Müştemilat Ruhsatı Nasıl Alınır ?
İmar Kanunu’nun 21. maddesi uyarınca belediye ve mücavir alan dışındaki yerler müştemilat ruhsata tabidir.
Ruhsata bağlı olan bir binanın ruhsatsız ya da mevzuattan kaynaklanan diğer izinlerin alınmadan yapılması halinde İmar Kanunu’nun 32. maddesinde yer alan idari cezai yaptırımların uygulanması söz konusu olur. Yani bu izinler alınmadan müştemilat inşa edilirse idari para cezası ya da söz konusu yapının yıktırılması gibi yaptırımlar ile karşı karşıya kalınabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar