Sözlü Olarak Verilen Vasiyetname Geçerli Olur mu?

Verilen vasiyetnamelerin geçerliliği ilgili kanuna göre üç şekilde kabul edilebilmektedir. Bunlar ise el yazılı vasiyetname, resmi vasiyetname ve sözlü vasiyetname olarak ifade edilmektedir.
Sözlü vasiyetname geçerli mi?
Miras bırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabilir. 
Diğer hallerde yani resmi vasiyet ya da el yazılı vasiyet yapma imkânı mevcut iken sözlü vasiyet yapılmış ise sözlü olarak verilen vasiyetname geçerli olmamaktadır.
Sözlü olarak verilecek vasiyetname için miras bırakan, son arzularını iki tanığa anlatıp, tanıklara vermiş olduğu beyanına uygun bir vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları görevini yükleme hakkına sahip olabilmektedir. Resmî vasiyetname düzenlenmesinde okuryazar olma koşulu dışında tanıklara ilişkin yasaklar, sözlü vasiyetteki tanıklar için de geçerli olmaktadır. 
Sözlü vasiyet yoluna başvuran kimse şayet askerlik hizmetinde bulunuyorsa, teğmen veya daha yüksek rütbeli bir subay; Ülke sınırları dışında seyreden bir ulaşım aracında bulunuyorsa, o aracın sorumlu yöneticisi; sağlık kurumlarında tedavi edilmekteyse, sağlık kurumunun en yetkili yöneticisi hâkim yerine kabul edilmektedir. 
Vasiyetnamenin geçersiz olması;
Vasiyetnameyi hazırlayan kişi eğer irade yoksunu ise başka bir deyişle akıl sağlığını kaybetmiş ise vasiyetname geçersiz kabul edilmektedir. 
Miras bırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebiliyor veya vasiyetnamenin tamamından veya bir kısmında değişiklikler yapılabilmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar