2017 Gayrimenkul Vergi Ödemeleri 1 Mart'ta Başlıyor!

Gayrimenkul sahibini ilgilendiren vergiler için ilk taksit 1 Mart 2017 tarihinde ödenmeye başlanacak. Bazı vergiler için ödemeler 31 Mart'ta, bazı vergiler için ise 31 Mayıs'ta son buluyor..
2017'de ödenecek gayrimenkul vergileri emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, kira gelir vergisi ve değer artış kazancı vergisi olarak sıralanıyor. Peki, kim hangi vergiden sorumlu olacak? Kimler ne kadar vergi ödeyecek?
1. Emlak vergisi 1. taksiti
Emlak vergisi, arsa, arazi, mesken ve işyeri farkı olmaksızın tüm gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Bu vergi sahip olunan gayrimenkul kadar, gayrimenkul değeri üzerinden hesaplanan oranlarla ödenmektedir. Vergi için ilk taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlıyor. 3 aylık ödeme süresi bulunan ilk taksitler en son 31 Mayıs'ta ödenebilmektedir. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödenmesi gerekmektedir.
Emlak vergisi ilçe belediyelerine ödenmektedir İsteyenler internet üzerinden e-belediye sistemine giriş yaparak anlaşmalı bankaların kredi kartı ile de ödeme yapabilir.
Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın türüne göre belirlenen oranlar ile ödenmektedir. Arsa, arazi, mesken ve işyerlerinin oranları birbirinden farklı olup, taşınmazın Büyükşehir’de yer alması halinde vergiye % 100 zam uygulanır.
Ayrıca taşınmazın değeri de Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen yeniden değerleme oranları ile belirlenir. Buna göre her sene emlak vergisi için aynı tutar ödenmemiş olmaktadır. 2017 yılında bu oran % 3,83 olarak tespit edildi.
2. Çevre temizlik vergisi 1. taksiti
Halk arasında çöp vergisi olarak da bilinen bu vergi sadece mesken ve işyeri için ödenir. Belediye Gelirleri Kanunu gereğince tahsil edilen bu vergi arsa ve arazilerden alınmamaktadır. Bu verginin mükellefi de gayrimenkul sahibi değil "kullanıcısı" oluyor. Ev veya işyerinde kiracı olması halinde vergiden kiracılar sorumlu oluyor. Eğer mal sahibi gayrimenkulü kullanıyorsa, mal sahibi vergi ödüyor. Eğer taşınmaz boş ise, belediyeye dilekçe verilerek vergi ödemesinden muaf olunabilmektedir.
Emlak vergisi ile aynı dönemlerde ödenen çevre temizlik vergisi konut ve işyerlerinden farklı şekilde tahsil edilmektedir. Konutların vergisi su faturasına yansıtılıyor. Böylece faturanın ödenmesi halinde vergi de ödenmiş oluyor. Ancak işyerleri için aynı durum söz konusu olmayıp, işyeri kullanıcısının ilçe belediyesine giderek ya da e-belediye sistemi üzerinden ödeme yapmaları gerekmektedir.
3. Kira gelir vergisi 1. taksiti
Kira gelir vergisini, bir önceki sene içerisinde gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde eden kimseler ödemektedir. Elde edilen gelirin istisna sınırı üstünde olması halinde bu vergi ödenir. Sınırın altında bir gelir elde edilmesi durumunda vergiden muaf olmaktadır. Vergi mükelleflerinin ödemelerden önce 25 Mart'a kadar beyanname vermeleri gerekir. Beyanname ile belirlenen kira gelir vergisi ödemesinin ilk taksiti 31 Mart'a kadar yapılır.
-Mesken kira gelir vergisi sınırı 3.800 TL
-İşyeri kira gelir vergisi sınırı 30.000 TL.
4. Değer artış kazancı vergisi 1. taksiti
Değer artış kazancı vergisini, bir önceki sene içerisinde gayrimenkulünü satarak gelir elde eden kimseler öder. Mevcut uygulamaya göre vergi sınırı 5 yıl olup, taşınmazın 5 sene içerisinde alınması halinde bu vergi ödenir. Bu seneden önce alınan gayrimenkullerin geçtiğimiz sene satılması durumunda elde edilen gelir vergilendirilmiyor. Değer artış kazancı vergisi için istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimseler öncelikle 25 Mart'a kadar beyanname verir. Vergiyi ise 31 Mart'a kadar ödeyebilmektedir. Verginin ikinci taksiti ise Temmuz ayı içerisinde ödeniyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar