Kat Karşılığı İnşaat Aşamaları

Kat karşılığı inşaat sistemi arsasına kendi imkanları ile inşaat yapamayan veya profesyonel inşaat müteahhitleri aracılığıyla arsasına inşaat yaptırmak isteyen ancak ben para harcamayayım müteahhit binayı yapsın dairemi bana teslim etsin kendiside yaptığı inşaattan dairelerini alsın mantığı ile geliştirilmiş bir sistemdir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi yolu ile inşaat üretimi hem arsa sahiplerine hemde müteahhitlere kolaylıklar sağlayan bir yöntemdir.

Nasıl Doğar?

Arsa sahibi ile müteahhit arasında noterde düzenleme şeklinde kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanarak sözleşme kurulmuş olur. Bu sözleşmede karşılıklı olarak yükümlülükler açık olarak belirtilir.

Müteahhitin Yükümlülükleri Nelerdir?

Müteahhitin yapacağı inşaatı imar yönetmeliklerine ve inşaat tekniklerine uygun olarak yapma zorunluluğu vardır bununla birlikte secimlik olarak binada kullanılacak malzemeler ve malzeme kaliteleride açıkca yazılır. İnşaata ne zaman başlanacağı ve ne zaman bitirilip teslim edileceğide sözleşmede açıkca yazılır.

Arsa Sahibinin Yükümlülükleri Nelerdir?

Arsa sahibi ise inşaatın kanun ve yönetmeliklere ve imzalanan sözleşmeye uygun olarak yapılıp kendisine teslim edilme noktasına gelindiğinde mütahide düşen daireler e tekabül eden hisseyi tapudan müteahhide devretme yükümlülüğü vardır.

ÖRNEK TEKNİK ŞARTNAMESİ

İş bu Teknik Şartname, İstanbul ili, Kadıköy İlçesi, Bostancı Mah. 702 ada, 91 nolu parsel üzerinde YÜKLENİCİ tarafından yapılacak olan binada kullanılacak malzemelerin teknik detaylarını göstermek için hazırlanmıştır. İmalatı yapılacak olan bina,1.sınıf malzemeler ile inşa edilecektir. Düzenleme Şeklinde Gayrimenkul Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığında Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi’nin ayrılmaz parçasıdır. Teknik Şartname’de belirtilen hususlar tarafların sözleşmenin yürürlüğe girmesi ile doğan her türlü borç, hak ve yükümlülüklerinden sayılır.

MADDE-1. GENEL

1.1.Yapının tüm statik, mimari, mekanik ve elektrik projeleri ile yapıda kullanılacak tüm malzemeler arsa sahibi onayına sunulacaktır.
1.2.Prensip olarak tüm imalat en üst düzey kalite malzeme ve işçilik ile yapılacaktır. Teknik Şartnamede yer alan marka ve modeller kullanılabilecek, marka ve/veya model arsa sahipleri tarafından tercih edilebilecektir.
1.3.Dekoratif ürünlerin tümü için 1. sınıf kalitede en az 3 numune arsa sahiplerinin onayına sunularak, arsa sahiplerince seçilen ürünler kullanılacaktır.
1.4.Elektrik ve mekanik ürünlerin tümünde kalite ve enerji verimliliği esastır.
1.5.Yapılan tüm imalat yüklenici tarafından 5 yıl garanti altında olacaktır.

MADDE-2. ZEMİN ETÜDÜ VE BETONARME PROJE

2.1.Temel alt kotu seviyesinden en az 20 metre derinliğinde iki adet zemin sondajı ile bina uzun doğrultusunda bir adet sismik kırılma testi yapılacak, sondajdan alınan numunelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı laboratuar koşullarında teste tabi tutularak jeofizik ölçüm sonuçları ile beraber “Zemin Etüt Raporu” hazırlanacaktır. Zemin Etüt Raporunun ilgili oda onayı alınacaktır.
2.2.Yapı Betonarme Projesi, Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca hazırlanan ve 6 Mart 2007 tarih ve 26454 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümleri ile TS500, TS498, TS648 yönetmeliklerine uygun olarak hazırlanacaktır.
2.3.Bina yapısal sistemi moment aktaran çerçeve ile perdeden oluşan karma sistem olacaktır.
2.4.Binada bulunan yapısal perdelere kat diyaframlarından kuvvet aktarımının yeterliliği analitik yöntemler ile gösterilecektir.
2.5.Gömülü kat bulunması durumunda, toprak perdeleri ile üstyapının birleştiği seviyede, yatay kuvvetlerin diyafram tarafından taşınabildiği hesapla gösterilecektir.
2.6.Toprak perdelerinin, ilave bir iksa olması durumunda dahi, yatay toprak basıncını taşıyabildiği hesap ile gösterilecektir.
2.7.Toprağa oturan döşemelerde rötre, sünme çatlağı olmayacak şekilde fen kurallarına uygun olarak projelendirilecek ve imal edilecektir.
2.8. Bina statik projesi için arsa sahiplerinin onayı alınacaktır.

MADDE-3. KABA İNŞAAT

3.1.Binada kullanılacak olan beton sınıfı asgari TS206 yönetmeliğince C25 veya C30 olacaktır. Bu değer temeller için de geçerlidir.
3.2.Binada kullanılacak olan donatı sınıfı TS708 yönetmeliğince S420a’dır. Ancak toprak üstüne oturan döşemelerde S500 donatı kullanılabilir.
3.3.Binada toprakla temas halinde olan tüm elemanlarda ısı ve su yalıtımı ve yalıtım koruma duvarı yapılacaktır.
3.4.Binada temel alt kotu seviyesinde çevre drenajı yapılacaktır.
3.5.Gerekmesi durumunda temel altından drenaj hattı geçirilecektir.
3.6.Temelin oturacağı alanda fazla kazılan veya zayıf zeminin olduğu yerlerde yapılacak olan ilave kazı geri dolgu ile kapatılmayacak, buradalar da grobeton kullanılacaktır.
3.7.Yapılacak binanın dış cephesinde ısı yalıtımı projesi esas alınacak ve bu projeye uygun malzeme ile dış duvarlar yapılacaktır.( Dış duvarlar delikli tuğla veya gaz beton olacaktır.)
3.8.İç duvarlarda 8,5 luk delikli tuğla, gaz beton ihtiyaç duyulan bazı bölümlerde alçıpan duvar (ses ve ısı yalıtımlı) kullanılacaktır. Turgutlu, Boyabat, Akhisar, Ytong marka olacaktır.
3.9.Banyo, wc duvarları delikli 8,5’ luk tuğla ile örülecektir. Turgutlu, Boyabat, Ytong veya Akhisar marka olacaktır.
3.10.İç sıvalar alçı sıva + perdah yapılacaktır.
3.11.Binanın inşaatı tasdikli proje ve eklerine uygun olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Genel Teknik Şartname esaslarına uyularak birinci sınıf işçilik ile yapılacaktır.
MADDE-4. İNŞAAT KALİTE KONTROL ve İŞ GÜVENLİĞİ
4.1.Yüklenici imalata başlamadan evvel detaylı iş programı, kalite kontrol prosedürünü ve iş/işçi güvenliği prosedürlerini hazırlayarak, arsa sahiplerini bu konularda bilgilendirecektir.
4.2.Yüklenici firma temsilcisi, deneyimli inşaat mühendisi şantiye şefi imalat süresince işin başında bulundurulacaktır.
4.3.Kalite kontrol programı esas olmak üzere, şantiyede;
4.3.1.Günlük şantiye raporu
4.3.2.Malzeme tedarik ve ihrazat raporu
4.3.3.Beton sevk irsaliye dosyası
4.3.4.Beton, donatı ve diğer malzemelere ait test ve uygunluk belgesi dosyası
hazır ve güncel olarak bulundurulacaktır.
4.4.Kalite kontrol programı esas olmak üzere TS206 gereğince beton testleri yapılacaktır, gelen tüm mikserlerde çıkış saati kontrolü, sıcaklık ve slump testleri yapılacaktır. Her bir bağımsız bölüme dökülecek olan her 100 m3 beton için 1 set (2×3) numune alınarak 7 ve 28 günlük mukavemetleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı bağımsız bir laboratuar tarafından kontrol edilecektir.
4.5.Kalite kontrol programı esas olmak üzere TS708 gereğince şantiyeye farklı zamanlarda sevk edilen aynı çap ve tipte her 50 tonluk demir partisinden 3′er adet 100 cm boyunda numune alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı bağımsız bir laboratuar tarafından kontrol edilecektir.
4.6.İş ve İşçi güvenliği programı esas olmak üzere şantiyede TS8983 yönetmeliğinde belirlenen asgari emniyet tedbirleri alınacaktır. Şantiyede hiçbir suretle, koruyucu ayakkabısız, baretsiz, kemersiz personel veya ziyaretçi bulunmayacaktır.
MADDE-5.BİNA DIŞ CEPHESİ VE ÇATI
5.1.Dış cephede gereken yerlere ısı yalıtım projesinde belirtilen değerleri oluşturacak nitelikte mantolama yapılacak makine mühendisinin ve mimarın ortak çalışmasıyla binanın estetik görünüşü dikkate alınarak projelendirilecektir
5.2.Binanın çatısı ÇELİK konstrüksiyon kullanılarak üretilecektir. koyulan çelik detaylar üzerine, OSB aralıksız olarak döşenecek. Çatı kaplaması olarak MARSİLYA TİPİ kiremit kullanılacaktır. Kiremit altı su yalıtım örtüsü ve projesine uygun olacak şekilde minimum 4 veya 5 cm kalınlığında ısı izolasyon malzemesi ile su ve ısı izolasyonu yapılacaktır.
5.3.Binaya havalandırma bacaları konulacaktır.
5.4.Çatıda yağmur sularının bağlanacağı oluklar hazırlanacak, oluklarda oluşan suyun zemine aktarılması için PVC esaslı borular kullanılacaktır.
5.5.Bina dış cephesinde binanın mimarisine uygun olarak prekast giydirme yapı elamanları kullanılacaktır. Bina klasik tasarlanır ise payandalar klasik süslemeler ve süs kolonları ve söveler cephede kullanılacak.
5.6.Bina modern tasarlanır ise cephe arketon kaplama malzemesi kompakt laminant cephe malzemeleri ve alüminyum kompozit paneller ile dizayn edilecektir.
5.7.Bina cephesinin temizlenmesi için gerekli teçhizat projelendirilerek uygulanacaktır.
5.8.Dış cephenin üretim sonrasında tahrip edilmemesi için klima yerleri ve yağmur iniş boruları teknik tesisat yerleri cepheye göre üretim öncesinde planlanacaktır.
MADDE-6.BİNA GİRİŞİ, KAT HOLLERİ VE MERDİVENLER
6.1.Bina giriş kapısı ve giriş holü proje mimarının tasarlayacağı şekilde binanın genel mimari tasarımına uygun olarak yapılacaktır.
6.2.Yapılacak kapılar binaya eşya taşımaya uygun büyüklükte genişliği 1 metre yüksekliği 2 metreden az olmayacak dış hava şartlarına dayanıklı olan malzemeler ile tasarlanacaktır
6.3.Zemin kaplamaları proje mimarının tasarımına göre mermer veya granit olacak.
6.4.Merdiven sahanlıkları, basamaklar ve alınları mermer veya granit olacak.
6.5.Renkli görüntülü Audio marka diafon sistemi konulacak ve güvenlik birimi ile irtibatlı olacak.
6.6.Merdiven korkulukları paslanmaz malzemeden olacaktır.
6.7.Merdiven yan duvarlara macunlu yağlı boya uygulanacak.
6.8.Yangın merdiveni basamak ve döşemeleri mermer ile kaplanacak.
6.9.Yangın merdivenlerine demir korkuluk yapılacak. Kat hollerinde Sensorlu ışıklandırma yapılacak.

MADDE-7. ELEKTRİK, ELEKTRONİK, TELEFON TESİSATI

7.1.Elektrik enerjisi Trifaze olarak dairelere verilecek. Fazlar dengeli olarak daire içinde dağıtılacak.
7.2.Priz devreleri 2,5 mm NYA kablo ile fırın ve benzeri cihazların kabloları için 4mm NYA kablo ile izoleli olarak çekilecek.
7.3.Kablolar TSE kalite belgeli HESS, sigortaları SIEMENS V otomat tipi olacak.
7.4.Topraklama tesisatı yapılacak.
7.5.Tüm priz ve anahtarlar 1. Sınıf VİKO veya ESTERA marka olacaktır.
7.6.Daire içlerinde salon ve her odaya TV prizi konulacak. Daire içi tüm TV prizleri merkezi bir sistemden yayın alabilecek.
7.7.Binada kablolu yayın, Digitürk ve dijital yayın altyapısı sağlanacak.
7.8.Salona ve her odaya telefon tesisatı çekilecek.
7.9.Binaya sinyal ışığı ve paratoner konulacak.
MADDE-8. ASANSÖR
8.1.Asansör, OTİS marka veya muadili sessiz çalışan, çift hızlı, binanın ihtiyacına cevap verecek kapasitede olacak ayrıca Kabinler aynalı ve spot ışıklı olacak.
8.2.Asansörlerden en az bir tanesi yük asansörü olarak projelendirilecek ve engelli vatandaşlarımızın kullanımını kolaylaştıracak özelliklerde tasarlanacaktır.
8.3.Asansör kapıları paslanmaz çelik tam otomatik yapılacak.
8.4.Asansör ruhsatı alınacak.
8.5.Deprem sensorlu ve havalandırmalı olacak.
8.6.Asansör interkom sistemli olacak.
MADDE-9. ISITMA, PİS SU, TEMİZ SU, YANGIN VE DOĞALGAZ TESİSATI
9.1.Binanın ısıtma sistemi doğalgaz kullanılacak şekilde dizayn edilecek.
9.2.Binanın ısıtması merkezi sistemle yapılacaktır. Viessman, veya Buderus marka kazan konulacak, Dairelere pay ölçer cihazı takılacaktır.
9.3.Radyatörler TSE belgeli termostatik vanalı, Termoteknik panel radyatör olacak. Kolektör ile radyatör arasındaki tesisat oksijen bariyerli koruma kılıflı boru kullanılarak yapılacaktır.
9.4.Şehir suyu asgari binanın ihtiyacını karşılayacak şekilde her blok için imar mevzuatının el verdiği ölçüde su deposu yapılarak toplanacaktır. Su depolarında gerekli sızdırmazlık sağlanacak, boşaltma borusu ve vanası bulunacaktır.
9.5.Wilo marka uygun kapasitede hidrofor kullanılacak.
9.6.Daire içinde tüm odalara split klima alt yapısı döşenecek ve salona uygun kapasiteli Arçelik marka veya muadili klima takılacaktır.
9.7.Binalarda klimaların dış ünitelerinin konulacağı yerler hazırlanacaktır.
9.8.Daire içi tesisatlarının iniş boruları ses geçirmeyen, Fırat veya Vesbo marka PVC plastik boru kullanılarak yapılacak.
9.9.Proje ve yönetmeliklere uygun yangın tesisatı yapılacak.
9.10.Binada yangın söndürme için katlara yangın dolabı konacak.
9.11.Bina ya itfaiye şartnameleri gerektirir ise yangın springleri konulacak.
9.12. (Çevre veya yer altı suyu tespit edilirse)En alt bodrum katta, yer altı sularının toplanacağı bir yer yapılacak, toplanan sularla yeşil alanlar sulanacak.
9.13.Yapılacak eserde günün koşullarında projeye daha uyumlu kaliteli malzeme olursa yüklenici sözleşme şartlarına bakmaksızın arsa sahiplerinin onayını almak koşulu ile kullanabilir.

MADDE-10. OTOPARK

10.1.Bodrum katta Kapalı otopark yapılacak, girişine demir ızgaralı tahliye rögarı yapılacak.
10.2.Otoparktan merdiven ve asansörle bağımsız bölümlere çıkılıp inilecek şekilde projelendirilecek.
10.3.Otopark kapısı uzaktan kumandalı otomatik yapılacak ve 2′er adet uzaktan kumanda daire sahiplerine teslim edilecektir.
10.4.Yapılacak kapalı ve açık otoparkta her bağımsız bölüm için en az 1 araçlık otopark yeri yapılacak.
10.5.Kapalı otopark üstü gerekli yalıtım yapılacak.
10.6.Bina girişi, kapalı otopark, merdivenler sensorlu ışıklandırma yapılacak.
10.7.Havalandırma sistemi tabi havalandırma olacak şekilde planlanacak ancak tabi havalandırma yeterli olmaz ise kanallı havalandırma sistemi ile desteklenecektir.
10.8.Otopark yüzeyi sertleştirilmiş beton ve/veya epoksi kaplamalı olacak, yönlendirme çizgileri kalın boya ile çizilecek ve duvar koruma bariyerleri konulacaktır.
10.9.Otopark ve bina dışında kalan alanlar için özel peyzaj çalışması yapılacak.
10.10.Yangın yönetmeliğinin ihtiyacına göre Otomatik yangın söndürücü spring sistemi yapılacak.

MADDE-11. ANTRE VE KORİDORLAR

11.1.Bina hollerine dekoratif portmanto konulacaktır.
11.2.Zeminler 1.sınıf 33*33 veya 40*40 ebadında seramik yapılacak.
11.3.Binada Kullanılacak tüm seramikler 1.sınıf TSE belgeli VİTRA,ÇANAKKALE marka veya muadili marka olacaktır
11.4.Tüm duvar ve tavanlara alçı sıva üzeri saten yağlı boya yapılacak.
11.5.Söz konusu tüm tasarım ve iç uygulamalar binanın iç mimarının çizim ve tasarımına uygun olarak yapılacak.
11.6.Antre ve koridorlar dekoratif kartonpiyer veya asma tavanlar ile süslenecektir.
11.7.Seramik ve armatür seçimlerinde arsa sahibinin onayı alınacaktır.

MADDE-12. SALON VE ODALAR

12.1.Salon ve odalar iç mimarının tasarıma uygun şekilde lamine parke olacaktır.
12.2.Binalardaki tüm sıvalar 1.sınıf malzeme ve işçilik ile yapılacak olup, dairelerin iç duvarlarının tümüne perlitli alçı sıva uygulanacaktır.(ısı izalosyonu sağlayan kaba perlitli alçı kullanılacaktır.)
12.3.İç duvarlarda mimari projeye göre alçıpan veya değişik malzemelerde kullanılabilir.
12.4.Tüm duvar ve tavanlara alçı sıva üzeri saten su bazlı boya yapılacaktır. FİLLİ, DYO,POLİSAN veya MARSHALL markalarından herhangi birisi kullanılacak.
12.5.Tüm dairelerin salon ve odaları dekoratif kartonpiyer yapılacaktır.

MADDE-13. BANYO

13.1. Banyolarda çamaşır makinesi tesisatı yapılacak.
13.2.Zeminler ve duvarlar 1.sınıf Vitra marka Seramik yapılacaktır.
13.3.Asma tavanlar plastik boya yapılacak.
13.4.Banyo tezgâhları mermer, polikor veya doğal granit olacaktır.
13.5.Klozetler asma tip ve gömme rezervuar sistemli VİTRA,ARTEMA marka konulacaktır.
13.6.Banyolara Vitra veya muadil marka küvet/duş teknesi takılacaktır.
13.7.Tüm bataryalar Vitra, Artema veya Eca marka olacak.
13.8.Banyolara havlupan ısıtma sistemi yapılacaktır.
13.9.Banyolara banyo dolabı yapılacaktır.
13.10.Banyoların duşa kabinleri takılacaktır.
13.11.Banyolara tesisat ve havalandırma detaylarını kapamak için Tavan kısımlarına suya dayanıklı yeşil alçıpan asma tavan yapılacaktır.

MADDE-14. MUTFAK

14.1.Mutfak dolapları, gövdeler MDF olarak imal edilmiş, ahşap kaplama veya membran kaplama kapak yapılacaktır. Gerekli yerlerde camlı kapaklar olacaktır. Tezgâhlar 3 cm kalınlığında granit olacaktır.
14.2.Mutfaklara Franke veya muadili marka davlumbaz, evye, ocak ve fırın konulacaktır.
14.3.Evye bataryası Vitra, Artema, Eca ve Franke marka olacak.
14.4.Asma tavan plastik boya yapılacak.
14.5.Duvarlar su bazlı yağlı boya yapılacak.
14.6.Mutfaklarda teknik tesisatı örten asma tavan yapılacaktır.

MADDE-15. KAPILAR

15.1.Daire giriş kapıları KALE marka çelik kapı konacaktır. Ahşap görünümlü, dürbünlü çift emniyetli olacaktır.
15.2.Mutfak ve Salon kapıları camlı diğer odalar camsız modern düz yüzey cilalı ahşap kaplama mobilya kapı olacaktır.
15.3.Kapıların Pervazları geçme sistemli çivisiz 8 cm veya üzeri eninde olacaktır.
15.4.Kapı kolları dekoratif krom malzemeden Doğanlar, Şahinoğlu veya Pimador marka olacaktır.
15.5.Yangın çıkış kapıları acil çıkışta kolaylık sağlanması için “Panik Bar Sistemi” kullanılacaktır.

MADDE-16. PENCERE VE DOĞRAMALAR

16.1.Dış cephe tamamlanıp, iskele söküldüğünde daire içi şaplar atılıp, alçı sıva yapılıp macun çekildikten sonra dış doğramalar monte edilecektir.
16.2.Tüm dış pencerelerde şişe cam marka ısıcam kullanılacak pencere doğramaları 1.sınıf Rehau marka PVC esaslı malzeme ile yapılacaktır. Her odada bir adet çift açılımlı pencere bulunacaktır.
16.3.Salon camlarına panjur takılacaktır.

MADDE-17. KAMERA VE GÖRÜNTÜ SİSTEMİ

Otomasyon sistemine bağlı olarak Güvenlik biriminden görülebilen Bina girişi, kapalı garaj girişi, açık otopark ve bahçeyi görüntüleyen gece görüşlü kamera sistemi konulacak.

MADDE-18. JENERATÖR

Binaya elektrik kesildiğinde otomatik devreye giren merdiven, asansör ve hidroforu ve ısınma sistemini çalıştıracak kapasitede jeneratör sistemi konulacak, ihtiyaç duyulan kısımlara elektrik verilecek, elektrik mühendisinin projesine uyulacaktır. Jeneratör Aksa marka olacaktır.

MADDE-19. BAHÇE TANZİMİ

19.1.Bina dışı tüm alanlar bir peyzaj projesi kapsamında yeşillendirilecek ve ağaçlandırılacak.
19.2.Otomatik sulama sistemi yapılacak.
19.3.Bahçe duvarları sitenin özelliğine uygun standartlarda yapılacak.
19.4.Apartman girişine bina isminin yazılacağı dekoratif pano yapılıçaktır.

MADDE-20. TRAFO

Trafo şartı çıkarsa Yapılacak binanın elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte trafo binası yapılacaktır. Bütün arsa sahipleri kiralama veya trafo yeri satma için Yüklenici’ ye vekâlet ve muvafakat verecekler Yüklenici’ de Trafo binası yapılacak alanın bedelli veya bedelsiz yer kiralama sözleşmesini ilgili kurum ile yapacaktır.

MADDE-21. BİNA TASARIMINI BELİRLEYEN UNSURLAR

Bina tasarımı yapılırken Engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın binanın ihtiyaç duyacakları her noktasına erişebilecekleri şekilde hareket alanları tasarlanacaktır. (merdiven kapı girişleri asansörler buna göre tasarlanacaktır.)

MADDE-22. SAYAÇLAR

Binadaki tüm dairelerin elektrik ve su sayaçları yerine monte edilerek teslim edilecektir.

MADDE-23. SOSYAL TESİSLER VE EK BİNALAR

23.1.Bina için yapılacak sosyal tesisler aşağıda sıralanmıştır.
23.2.Kamelya, Çocuk parkı
23.3.Projede yapılacak olan tüm sosyal tesisler meri imar planının elverdiği ölçülerde olacaktır.

YÜKLENİÇİ FİRMA


KAT KARŞILIĞI iNŞAAT SÖZLEŞMESi TASLAĞI
MADDE 1·SÖZLEŞMENiN TARAFLARI:
Bir taraf………………………………………………………………………………………Ticari bulunan……………………………………………………………………………………….. Bu
hükümleri içinde “MÜTEAHHiT” olarak anılacaktır.)
ikametgahı sözleşme
Diğer taraftan ………………………………………………………………………………de ikametgahı bulunan …………………………….. ile …………………………………………………………… de ikametgahı bulunan ………•..•………….. (Bu sözleşme hükümleri içinde “ARSA SAHiBi” olarak anılacaktır.)
Aralarında aşagıda belirtilen koşullarda bir “KAT KARŞILIĞI iNŞAAT SÖZLEŞMESi” imzalayıp yürürlüğe koymuşlardır.
MADDE 2- SÖZLEŞMENiN KONUSU:
Arsa sahibine ait bulunan ………………………………………………………………………………………. yüzölçümlü arsa üzerinde, Müteahhit tarafından, imar durumuna ve Belediyece tasdik olunacak projesine ve işbu sözleşme ile ek’lerine, ………….. Belediyesinin imar Yönetmeliği’ne Bayındırlık Bakanlığı’nın Deprem Yönetmeliği’ne uygun olarak ve taraflar arasında …………………… oranında paylaşılmak üzere pay karşılığı inşaat yapılması ve bunun şartlarının tespiti bu sözleşmenin konusunu oluşturmaktadır.
Yukarıda belirtilen inşaatın bedeli ………………TL olarak belirlenmiştir. Bu bedel taraflar arasında çıkacak bir uyuşmazlıkta, taraflara herhangi bir hak bahşetmediği gibi taşınmazın ve inşaatın gerçek bedeli olduğu yolunda da bir hak ve talep bahşetmez.
MADDE 3- iNŞAAT ÖNCESi iŞLEMLER VE YER TESLiMi:
3.1- Arsa sahibi gerek inşaat öncesi ve inşaat süresinde ve gerekirse inşaat sonrasında Müteahhit’in işbu sözleşme gereği üstlendiği yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için yapabileceği her türlü eylem ve işlemlerde Müteahhit’e yardımcı olmay ı kabul ve taahhüt eder.
3.2- Arsa sahibi, işbu kat karşılığı inşaat sözleşmesine konu arsa ile ilgili olarak gerek halihazırda mevcut olan ve gerekse arsa sahibinin kendilerinden kaynaklanan nedenlerden dolayı doğabilecek tüm tedbir takyidat, dava ve ihtilafların, sorunların kendisi tarafından çözüleceğini ve arsanın her türlü tedbir, yükümlülük ve takyidat’tan ari olmasını sağlamayı kabul ve taahhüt eder. Bu cümleden, arsa üzerinde inşaatın başlayabilmesi, engelsiz sürdürülebilmesi ve işbu sözleşmeden beklenen amacın gerçekleşmesi için arsa sahibiyle ilgili var olan ve olabilecek tüm dava ve ihtilaflar arsa sahibince halledilebileceği gibi müteahhit’in hissesine isabet eden kısımlar üzerine herhangi bir şekilde ve müteahhit’le ilgisi olmayan veya arsa sahibinden kaynaklanan nedenlerde müteahhit’in mülkiyetini zedeleyen, hissesine yükümlülük getiren inşaatının akibetini etkileyen tüm sonuçlardan da sorumlu olacak, bunları defedecek, kaldıracaktır. Böyle bir durumun söz konusu olması halinde sorunun ortadan kaldırılmasına kadar müteahhit dilerse inşaat işlerini durduracak bu hali seçtiğinde duran süre
sözleşmedeki inşaat süresine ilave edilecektir.
3.3- Müteahhit söz konusu taşınmaz üzerinde inşaata başlamadan önce inşaata başlamak için gerekli her türlü resmi onay ve izinleri almakla yükümlüdür. İnşaatın yapılmasıyla ilgili olarak tüm resmi dairelerle ilişkilerden, yasal izinlerin alınmasından elektrik, su alt yapı gibi hizmetlerin saglanması için
yasal merciiler, kamu makamları ve kamu hizmetleri temin eden dairelerle ilgili faaliyetlerde dahil
olmak üzere resmi kurumlar nezdin de yürütülmesi gerekli tüm faaliyetlerin koordinasyonu, takibi ve planlanmasından ve bu hususlar ile ilgili çıkabilecek her türlü ihtilafın çözümünden müteahhit sorumludur. Bu cümleden arsa sahibinin hissesine isabet eden kısımlar üzerine herhangi bir şekilde ve müteahhit’in kendisinden kaynaklanan nedenlerle arsa sahibinin mülkiyetini zedeleyen hissesine yükümlülük getiren inşaatın akibetini etkileyen tüm sonuçlardan sorumlu olacak, bunları defedecek, kaldıracak, mümkün olmadığı takdirde bunları arsa sahibine tazmin edecektir.
MADDE 4- PAYLAŞIM:
Bu sözleşme ile yapımı kararlaştırılan inşaat ve üzerine yapılacak arsa, taraflar arasında aşağıda belirtilen şekilde paylaştırılacaktır:
4.1- İşbu sözleşme ile yapılan inşaatın ve arsa payının ….. si Müteahhit’e ……… si Arsa sahibine ait olacaktır……………… paylaşım esas alınarak, mevcut ve muhtemel imar planı çerçevesinde 1 adet avan proje hazırlanmış ve bu projede taraflara ait olacak yerler (A- Müteahhit), (B-) olarak ayrılmıştır. Taraflar paylaşmayı sözleşme ekinde göstermiştir. Mecburi degişiklik olması halinde tasdikli projenin alınmasını izleyen 1 gün içerisinde (A) ve (B) nin hangi tarafa ait olacağına karar vererek bu esaslar
dahilinde tasdikli projede kendilerine ait yerleri belirleyeceklerdir. İşbu sözleşme eki olan avam
projedeki dagılım ekli tarafların mutabakatı dışında degiştirilemez.
4.2- Arsa sahibine ve Müteahhit’e ait yerlerin (bagımsız bölümlerin) arsa payı ……………….oranında olacak şekildedir. Ve taraflara ait bagımsız bölümler avam projede belirlenmiştir.
4.3- İleride inşaatın yapımı sırasında ve yapım müddeti içinde imar mevzuatının degişmesi ve sahir nedenlerle, inşaatta yapılacak degişiklikten sözleşmenin arsa sahibi aleyhine etkilenmesi söz konusu olamaz. Temel üstü ruhsatı alınmadan önce veya sonra olabilecek her türlü menfi imar degişikliği taraflar arasında hisse oranında paylaşılacaktır. Eğer taraflar degişikliler nedeni ile anlaşamaz veya mutabakat sağlayamazlar ise sözleşme karşılıklı olarak feshedilecektir. Müteahhit üzerine pay almış ise arsa sahibine iade edecek ve o ana kadar yapmış olduğu harcamalardan kesin olarak hiçbir hak iddia etmeyecektir.
4.4- İmar mevzuatına göre, bagımsız bölüm ilavesi söz konusu olduğu takdirde, bu bölümlerin inşaat masrafları da işbu mukavele gereği Müteahhit’e ait olacaktır. ‘
4.5- Bu madde çerçevesinde işte degişiklik olması durumunda toplam iş süresine eklenecek veya azaltılacak süreyi taraflar karşılıklı mütabakatla belirleyeceklerdir.
MADDE 5- MUTEAHHiTE ARSA PAYI DEVRi:
Arsa sahibinin maliki ve mutasarrıfı bulunduğu arsa üzerinde Müteahhit tarafından yapılacak inşaatın giderleri ile Müteahhit’in bu sözleşme ile yerine getirmek durumunda bulunduğu yükümlülüklerinin karşılığı olarak üzerine inşaat yapılacak arsa aşağıda yazılı işlerin bitimine kadar devredilmeyecektir. Müteaahhit kendi payına düşen dairelere tapuda satılamaz şerhi koyacak ve arsa malikleri buna uygun vekalet ve yetkiyi sözleşme imzalandığı tarihte müteaahit veya yetkilisine verecektir.
MADDE 6- ARSA SAHiPLERiNE VERiLECEK iPOTEK:
6.1- Müteahhit arsa sahibinden tapuda devrini hisse payını inşaatın aşağıda belirtilen kademeler ve
%’lere göre Müteahhit’in arsa sahibine yazılı talebi müteakip arsa sahibi tarafından kaldırılacaktır.
İnşaatın kaba ve duvar işleri bitiminde %40
İnşaatın ince işleri ve/veya daire tesliminde,bitiminde %40
İnşaata iskan ruhsatı alındığında %20

Kat irtifakı tesis edildiginde arsa payı üzerindeki ipotek bagımsız bölümlere oransal olarak dagıtılacaktır. Arsa sahibi Müteahhit’in satış işlemini ipotek kaldırma işlemini geciktirmeyecek ve kendisine bu konuda gelen talebi en gee 5 (beş) iş günü içerisinde yerine getirecektir.
6.2- Tarafların işbu sözleşmede vardıkları mutabakat neticesinde, tarafların herhangi birinin vefatı vukuu bulduğunda bu sözleşme mirasçılar tarafından devam ettirilicektir.
MADDE 7- PROJELER:
Mevcut imar durumunun …………… Belediyesinin imar yönetmeliğine ve Bayındırlık Bakanlığının Deprem Yönetmeliğine işbu sözleşme eki avan projeye teknik şartname ve mahal listelerine uygun projeler Müteahhit tarafından çizdirilip ait oldugu Belediyeye tasdik ettirilecektir. Bu projelerin tamamı (Mimari Projeleri, Elektrik Projeleri, TV, Telefon Tesisatı Projeleri, Kanal ve Isı yalıtımı projeleri v.b) ve tüm hesaplar Müteahhit tarafından tanzim ettirilerek tasdikli bir kopyası arsa sahibine verilecek ve
bedelleri de Müteahhit’e ait olacaktır. Mimari Projelerin hazırlanması ve tasdik ettirilmesi aşamasında
Müteahhit mimari projeyi arsa sahiplerine sundu ve arsa sahipleri onay vermiştir.
Onay verilen bu mimari proje uygulanacaktır. inşaatın yapımı aşamasında arsa sahiplerine ait kısımlarda müşterek ve genel alanlar ile cephelerde yapılacak proje ve malzeme degişiklikleri arsa sahiplerinin mütabakatına tabiidir.
MADDE 8- iNŞAATIN BAŞLAMASI:
Arsaya yönelik tüm sorunların giderildiği, arsa üzerindeki tedbirlerin kaldırıldığı 1,3.ve 5. maddede belirtilen hususların tamamlanıp , tamamı boş olarak Müteahhit’e teslimi ve emsale uygun mimari ve diğer projelerin tanzimi ile ilgili Belediye’den tasdiki ile birlikte inşaat başlayacaktır.
MADDE 9- iNŞAATIN YÜRÜTÜLMESi:
Müteahhit sözleşme konusu inşaatı, bu sözleşmenin ekini teşkil eden teknik şartname ve mahal listesi esaslarına uygun olarak yürütecek arsa sahiplerine ait kısımlarda ve genel teknik mekanlarda kullanılacak malzemenin Teknik Şartnameye göre seçimi ile renk ,desen, ebat ve benzeri hususların tayin ve tespitinde arsa sahibinin onayı alınacaktır.Tatbikat sırasında arsa sahibine ait kısımlarda müşterek ve genel alanlar ile cephelerde yapılacak proje ve malzeme degişiklikleri arsa sahibinin mutabakatına tabidir. Arsa sahipleri Müteahhit’in degişiklik önerileri ile ilgili kararı kendisine bildiriminin yapıldığı tarihten itibaren 15(on beş) gun içinde Müteahhit’e bildirecektir. Arsa sahibinin degişiklik talepleri iskana mani olacak hüviyette olamaz. İmar mevzuatına ve tasdikli projeye aykırı olmamak ve iskana engel oluşturmamak şartıyla işbu sözleşme ve ek teknik şartname kapsamı dışında arsa sahibine ait kısımlarda arsa sahibi tarafından gerek dekorasyon, gerekse ihtiyaçlar sebebiyle tadilat veya malzeme degişikliği yapılmak istendiğinde talep edilecek değişiklikler veya eks ikler bedeli, ödeme şartları ve bu işlerin yapım süresi taraflar arasında karşılıklı olarak yapılacak mutabakat ile yapılır. Mevcut işler için belirlenen iş süresi sadece arsa sahibi tarafından talep edilen bu fazla işlerle degişikliklerin inşaatın diğer kısımlarının tamamlanmasını etkilemesi durumunda uzatılır. İnşaatın yürütülmesi esnasında arsa sahibi bildirimde bulunmak suretiyle inşaatta gerekli incelemelerde bulunabilir.Müteahhit, arsa sahibi veya arsa sahibinin yetkilendirdğgi kişilerin inşaata incelemeler yapmasına hiçbir şekilde engel olmayacak ve gerekli yardımlarda bulunacaktır.Ancak bu kişilerde bu tetkikler sırasında inşaatın yürütülmesine engel olmayacaklardır. Arsa sahibince görevlendirilecek kişiler iki kişiyi geçmeyecek ve mümkün olduğunca aynı kişilerden olması sağlanacaktır.
MADDE 10- iNŞAATIN SÜRESi VE UZATILMASI:
10.1- işlerin toplam süresi arsa sahibinin, arsay1 Müteahhit’e teslim etmesi sonrası temel üstü ruhsat alım tarihinden itibaren 14(ondört) aydır.
10.2- İnşaatın bitirilmesi ancak mucbir sebepler(savaş hali,sıkı yönetim,tabii afetler v.b gibi), olaylar ile
işbu sözleşmedeki istisnalar nazara alınarak uzatılabilir.Mucbir sebeplere ilişkin uzatmalar bir hafta içinde Müteahhit’çe Aasa sahibine bildirilir.
10.3- İmar mevzuatında degi şiklik olması, inşaata ilave yapılması söz konusu olduğu takdirde yapılacak ilave inşaatın durumuna göre inşaatın teslim süresi uzatılabilecektir.
MADDE 11- iNŞAATIN GECiKMESi:
Sözleşmenin 10.3 maddelerinde zikredilen haller dışında işin belirlenmiş süre içinde tamamlanmaması halinde Müteahhit başkaca bir husus söz konusu olmaksızın arsa sahiplerine aşağıda belirtilen koşullarla cezai şart ödeyecektir. inşaatın, işbu sözleşmede öngörülen süre ve en fazla 2 aylık ek süre uzatım halleri de dahil, öngörülen nihai süre içinde bitirilmemesi ve iskan işlemlerinin tamamlanarak arsa sahibine teslim edilmemesi halinde Müteahhit, arsa sahiplerine gecikme cezası olarak, arsa sahibine ait bağımsız bölümlerin kullanılması günün rayiçlerine göre en üst seviyede muhtemel alacagı bedelini gecikilen her ay için ödemeyi kabul etmiş tir. Bu madde hükümleri çerçevesinde bir gecikme cezasının ödenmesi Müteahhit’e bu sözleşme ve ekleri kapsamındaki taahhüt işlerini bitirmekten veya diğer yükümlülüklerini yerine getirme sorumluluğundan kurtarmaz. Müteahhit’in gecikmesi 2(iki) ayı geçer ise arsa sahibi bu cezayı alarak bekler. 6(altı) ay ı geçmesi halinde işbu sözleşme konusu işin tasfiyesini isteyebilir. Tasfiye halinde, Müteahhit’in yaptığı inşaatın değeri ve yaptığı masraflar Müteahhit’e ödenir.
MADDE 12- GiDERLER:
12.1- İnşaatla ilgili olmak üzere;
-Resmi dairelerden alınacak her türlü izin ve onaylar ile ilgili bilumum harçlar ve katkı payları ,
-Kat irtifakı tesisi ile ilgili her türlü harç ve masrafları,
-Her türlü proje yapımı bedeller,
-Müteahhit’in yükümlülüğünde olan inşaatın kontrollüğü, mimar ve mühendislik hizmet ve ücretleri,
-Her türlü yıkım ve yıkım artığı malzemelerin uzakla!ştırılması ile ilgili bedeller,
-İnşaatın her türlü giderleri,malzeme ve işçilik giderleri,
-Sosyal sigorta primleri ,
-İnşaat A11 Risk Sigortası, işveren mali mesuliyet sigortası ve 3. şahıs sigortaları,
-İnşaatın yapımı sırasında ve inşaat yapımı için kullanılacak elektrik ve su giderleri,
-Her türlü ipotek giderleri,
-Yapılacak bina için elektrik şebekesinin yeterli olmaması durumunda güç artırımı ,
-Yeterli şebekeyi ve trafonun temin edilmesi ile ilgili giderler,Müteahhit’e aittir.
12.2- inşaatla ilgili olmak üzere;
-Arsanın Müteahhit’e devir masrafları,
-İskan alımı sırasında belediyeye verilen emlak beyannameleri üzerinden alınması gereken harçlar,
-Sozleşmenin imzalanmasmdan sondaki arsa dahil,emlak vergileri,
-Cins tahsisi harçlar,
-Sözleşmenin damga vergisi masrafları, Müteahhit’e aittir.
12.3- Yer teslim tarihine kadar ki Emlak Vergisi ile arsanın teslim tarihine kadar alan elektrik,su,v.b gibi
tüm masraf ve giderleri arsa sahibine aittir.
12.4- Belirtilen kalemler dışında kalan giderlerle, Vergi, resim ve harçar yasaların düzenlediği şekilde taraflara ait olacaktır.
12.5- Taraflar sözleşme konusu için tamamen ikmaline kadar vergilere zam yapılması,yeni vergi ve resimler konulması, inşaat malzeme fiyatlarının artması veya azalması, nakliye ve işçi hakları ile ilgili yeni yükümlülükler getirilmesi vesaire nedenlerle ve her ne nam altında olursa olsun yükümlülüklerinde degişiklik talep etmeyeceklerdir.
MADDE 13- iNŞAAT GEREĞi SORUMLULUK:
13.1- İnşaat, Sosyal Sigortalar Kurumu nezrinde, Müteahhit adına kanun kapsamına alınacaktır. İnşaatta meydana gelebilecek iş kazalar dahil her türlü hukuki ve cezai sorumluluk Müteahhit’e ait olacaktır. Bu sorumluluk inşaatın bitirilip teslimine kadar sürecektir.
13.2- Müteahhit üstlendiği işi sözleşme eki projelere ve şartnamelere uygun bir biçimde özenle yapmayı taahhüt etmiştir. Kullanılacak malzeme ve ekipmanın işçilik kalitesinin sözleşme ve ekleri hükümlerine uygun vasıfta olacağını Müteahhit garanti eder.Sözleşme ve eklerine uygun olmayan malzeme ve ekipman veya imalat arsa sahiplerinin yazlılı talimatı ile derhal iş yerinden uzaklaştırılacaktır.
13.3- Müteahhit işin bütün teknik gereklerini yerine getirmeyi kapsamındaki uygulama ve imalat projelerini fenni sorumluluğu ile beraber üstlenmeyi taahhüt etmiştir.
13.4- Müteahhit bu sözleşme konusu işlerdeki kusurlu imalat fenni, projeler ve şartnamelere aykırı uygulama, malzeme kusuru ve uygulama hatasından doğabilecek her türlü aksaklık, kaza gecikme ve zararlardan ve bunların hukuki, mali ve cezai neticelerinden sorumludur. Her türlü tamir ıslah ve yeniden yapım işlerini müteahhit bilabedel yapmak ile yükümlüdür.
13.5- Müteahhit sözleşme konusu işlerin tüm yönetim ve organizasyonundan sorumludur. Müteahhit tüm personelin ehliyetli ve vasıflı kişiler olduğunu garanti eder.
13.6- Müteahhit çalışmalarında gereken her türlü güvenlik tedbirini zamanında almak, yetenekli işçi ve personel çalıştırmak ve yürürlükteki işgüvenliği tüzüğü hükümlerini yerine getirmekle mükelleftir.
İşlerin ifası sırasında meydana gelebilecek her türlü kaza ve tazminatlardan dolayı kendi personeline ve arsa sahiplerine, 3. şahıslara ve daire ve müesseselere karşı doğrudan doğruya Müteahhit sorumludur. Müteahhit sorumluluğundan dolayı arsa sahibine rücu hakkı olmayacaktır.
İşbu sebeplerle doğrudan doğruya arsa sahibi aleyhine bir dava açılır ve de sonunda arsa sahibi maddi ve manevi tazminat ödemek zorunda kalırsa veya resmi makamlarca arsa sahibi aleyhine bir tazminat tahakkuk ettirilirse arsa sahibi Müteahhit’e müracaat ve rücu ederek ödediği bu tazminatı faiziyle birlikte kendisine ödenmesini talep eder. Müteahhit kusuruna bakılmaksızın bu hususta arsa sahibine karşı sorumlu olur. İşbu sözleşme gereği taahhüt edilen işte, iş güvenliği ile ilgili olarak her türlü teknik, cezai, mali ve hukuki sorumluluk müstakilen ve munhasıran Müteahhit’e aittir.
MADDE 14- VERGi- SiGORTA:
14.1- Müteahhit çalıştırdığı personelin yürürlükteki mevzuata göre vergi, sigorta primleri, işçilik ücretleri, tazminat ve masraflarını ve sözleşmenin ifası ile ilgili tüm vergi ve fonlarını ödemekle mükelleftir. Müteahhit kesinlikle sigortasız işçi çalıştıramaz. İş için beyan edilecek işçilik tutarından munhasıran Müteahhit sorumludur. Müteahhit taahhüdünü tamamlayıncaya kadar işbu sözleşmeyle ilgili olarak çalıştırılan tüm işçilere ait sigorta primlerini bildirgelerine uygun olarak ödediğine dair prim makbuzlarını arsa sahibine ibraz edecektir. ‘
14.2- Müteahhit kendisinin bu sözleşmeden doğan yükümlülük ve sorumlulukları sınırlamaksızın yapılacak işleri, işlere ait malzemeler ile demirbaşları, iş yerine getirilen donan1mı ile diğer techizatı ve malzemeyi herhangi bir sigorta şirketi ile anlaşarak sigortalayacak ve primlerini ödeyecektir.
14.3- Müteahhit bu sözleşme dolayısı ile kendisine düşen yükümülükler ile sorumlulukları Sınırlamaksızın, sözleşmenin yerine getirilmesi sırasında herhangi bir şahsa gelebilecek ölüm veya yaralanma ile (işler dışındaki) herhangi bir mala gelebilecek zarar veya hasara ilişkin sorumluluklarına karşl müteahhit gerekli sigortaları yaptıracak, primlerini ödeyecektir.
14.4- Müteahhit’e iş yerinde çalışmalar başlamadan önce, sözleşmenin öngördüğü şahıs sigortası ile işveren mali mesuliyet sigortası v.b sigortaların yaptırıldığının delillerini arsa sahiplerine bildirecek başlama tarihi izleyen 45 gun içinde sigortaların yaptırıldığını makbuzlarla birlikte arsa sahibine ibraz edecektir.
14.5- Müteahhit işlerin mahiyetinde, kapsamında ve gerçekleştirilme programındaki degişiklikleri sigortacılara bildirerek sigortaların sözleşme şartlarına uygunluğunu sürekli olarak sağlayacak gerektiğinde de yürürlükteki sigorta poliçelerini arsa sahibine ibraz edecektir.
14.6- Müteahhit, sözleşmenin öngördüğü bir sigortayı yaptırmaz ve devam ettirmez yahut poliçeleri
14.4 madde yer alan süre içinde arsa sahibine vermez ise o zaman bu sigortaları arsa sahipleri yaptırıp devam ettirerek bunun için gerekli primleri ödeyebilir ve bu şekilde ödediği miktarı borcu olarak Müteahhit’ten tahsil edecektir.
14.7- Müteahhit sözleşme ile yüklendiği sorumluluk kapsamı içerisindeki işlerde kendisinin taşeron veya 3.şahısların neden olduğu hasar ve ziyanın sigorta limitlerini aşması halinde geri kalan kısım ile ilgili olarak yasaların öngördüğü sorumluluk ve yükümlülüğü taşıyacaktır.
MADDE 15- GARANTi:
Müteahhit sözleşme konusu işi her türlü eksik ve kusurdan ari olarak zamanında teslim etmeyi ve iskan işlerini tamamlamayı garanti eder. Müteahhit taahhut ettiği için ifası sırasında, işler ve işlerin bünyesine girecek malzeme ve ekipmanlarla ilgili proje aplikasyon ve şartname gereklerine aykırı uygulamalar sonucu arsa sahibinin maruz kalabileceği karar, tazminat, mueyyide dava, masraf
hususlarında veya diğer konularda arsa sahibini tazmin edecektir.
MADDE 16- MUAMELELERiN TAKiBi VE SONUÇLANDIRMASI
İşbu sözleşmenin Tapu Sicil Müdürlüğü, Vergi Daireleri, ……………. Belediye Bakanlığı ve İmar Müdürlüğü, Sosyal Sigortalar Kurumu ile su, elektrik, telefon ve dogalgaz idareleri gibi tüm resmi merciler ve kurum ve kuruluşlar nezdinde gerektirdiği muamelelerin takibi–Müteahhit’e aittir. Bunu teminen arsa sahibi sözleşmenin imzalanmasını müteakip, Müteahhit’e veya Müteahhit tarafından uygun görülecek kişilere gereken yetki, vekaletname ve muvafakat nameyi verecektir.
MADDE 17- YÖNETiM PLANI
Muteahhit inşaat süresi içinde tüm üretim aşamasmda sevk ve idareden sorumlu olup, inşaatın bitiminden sonra idareyi site yönetimine devir edecektir.
MADDE 18- iHTiLAFLAR VE SOZLEŞMENiN FESHi
18.1- Taraflar biri sözleşmeyi ihlal eder, sözleşme geregi yükümlülüklerini yerine getirmez ve bunda
ısrarlı olursa taraflar fesih şartlarında anlaşmak üzere bu sozleşmeyi, karşılıklı anlaşarak feshedebilirler.
18.2- Taraflar arasında ihtilaf dogması durumunda, sozleşme ile ilgili ihtilafların hali için taraflarca bir çözüm bulunamaması halinde ……………………… Mahkemeleri ve içra Daireleri yetkilidir.
MADDE-19- SOZLEŞME EKLERi
Aşağıda belirtilen dokümanlar birbirini tamamlayıcı nitelikte olup,sözleşme eklerini teşkil etmektedir. a) Muteahhit ve Arsa Sahibinin istegine baglı olarak, taraflara ait yerlerin gosterildigi avam proje,
b) lnşaatın genel ve teknik niteliklerini tespit eden Teknik Şartname, ve mahallistesi,
c) Cap
MADDE-20- SON HÜKÜMLER
20.1- Taraflar iş bu sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerini, digerinin muvafakati olmaksızın devredemez. Muteahhit inşaatın belli kısımlarını serbestçe tayin edecegi 3. şahıslara taşeron firmalara kendi kontrolu altında yaptırabilir.
20.2- Müteahhit teknik şartname dahi I li nde, Arsa sahibine verecegi bölümlerle, kendi bölümleri arasında işçilik, malzeme ve donanım bakımından tam eşitlik saglayacaktır.
20.3- Taraflar birbirlerine karşı şufa haklarını kullanmayacaklarını karşılıklı olarak peşinen kabul ve taahhut ederler.
20.4- Yapının gözüken yerlerine ……………………………………………………..levhaları konabilir.
20.5-Taraflar söz konusu projenin adı ile ilgili olarak ilerleyen zamanda müştereken mutabakat saglayacaklardır.
20.6- Taraflar giriş bölümünde yazılı alan adreslerine yapılan tebligatları kanuni adresine yapılmış olarak kabul edeceklerdir. Burada yazılı adres dışında başka bir yeri yasal ikametgah olarak belirleyecek olurlar ise bu hususu karşı tarafa derhal yazılı olarak bildireceklerini aksi takdirde onceki adrese çıkarılacak her türlu tebligatın kendilerine yapılmış yazılı tebligat sayılacagını kabul ve taahhüt ederler.
20.7- İşbu sözleşme taraflardan birinin tek taraflı irade başvurusuyla ilgili Tapu Mudurlugune şerh ettirilebilir.
20.8- Arsa sahiplerinin iş bu sözleşmeden müteahhit’e karşı olan sorumlulukları, birlikte ve/veya ayrı ayrı müştereken ve/veya muteselsilindir. Arsa sahibinden birinin (veya birkaçının) müteahhit’e karşı olan sorumlulugunu, yukumlulüğünü yerine getirmesi ancak digerlerini (veya digerinin) yerine getirmemesi, arsa sahibinin yukumlülüklerini yerine getirdikleri anlamına gelmez.
20.9- Yirmi maddeden ibaret iş bu sözleşme ………………… tarihinde …………… tarafların iradelerine uygun olarak kabul ve imza edilmiştir.

ARSA SAHiBi MÜTEAHHiT FiRMA


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile verilen yerlerle ilgili sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? 
A’dan Z’ye kadar, inşaatın malzemelerinin marka ve sınıfını da belirtmek sureti ile teknik şartnamesi hazırlanmalıdır. İnşaatın iskan izni alınmasına kadar süresi belirlenmeli, gecikme halinde gecikmeden dolayı uygulanacak cezai şart net olarak belirlenmelidir. En önemlisi krokisi de çizilmek sureti ile hangi bağımsız bölümlerin kime ait olacağının sözleşmede belirtilmesi lazımdır. Müteahhide karşı yeterince güven oluşmamış ise topraktan hisse verilmemeli, inşaatın seviyesine göre tek tek kat irtifak tapusunun verilmesi kararlaştırılmalıdır. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noterde yapılmalı ve şartlar özenle seçilmelidir. Mümkün ise bir hukukçudan yardım alınmalıdır. 
Bu sözleşmede şunlar olmalıdır, 
İnşaatın başlama tarihi
İnşaatın bitiş tarihi
Kaç dairenin müteahhide kaç dairenin arsa sahibine kalacağı
Özel şartlar
Gerekli makamlara müracaat şartı (TEK, İSKİ, İGDAŞ vs.)
Feshi gerektiren durumlar
Resmi kurumlardaki masraflar vs. 

Kat irtifakı nedir?
Bir arsanın üzerinde Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi olarak yapılacak bir inşaatın proje tasdikinden sonra kat mülkiyetine geçişe esas olacak şekilde bağımsız bölümlerin tapu kütüğüne kaydı demektir.

Kat mülkiyetine geçişi kimler talep edebilir?
Yapının tamamlanmasından sonra kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi, irtifak hakkı sahiplerinden biri tarafından istenebilir.

Yapının tamamlanması ne zaman gerçekleşebilir?
Yapının tamamlanması iskan izninin alınması ile gerçekleşebilir.

Kat mülkiyeti tesisi için hangi belgeler gerekir?
Kat mülkiyeti tesisi için şu belgeler gerekir:

a) Ana gayrimenkulün, dış cepheler ve iç taksimatı, bağımsız bölüm eklenti ve ortak yerlerin ölçüleri açıkça gösterilmek sureti ile bir mimar veya mühendis tarafından yapılan ana gayrimenkulün maliki bütün paydaşları tarafından imzalanan ve içinde gösterilenlerin doğruluğu, belediyece tasdik olunan proje veya çok yapılarda yerleşimlerini gösteren vaziyet ile yapı kullanma belgesi.
b) Ana gayrimenkulün (yapı veya yapıların) ön ve arka cephelerini ve mümkünse yan cephelerini gösteren en az 13*18 ebadında belediyece tasdikli fotoğraf.
c) Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre 28. maddedeki esaslar çerçevesinde hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran valilik veya malikleri tarafından imzalanmış bir yönetim planı.
d) Dilekçe ve arsa paylarını gösterir liste.

Bağımsız bölümlere arsa payları hangi ölçümlerde verilir?
Bağımsız bölümlere arsa payları, rayiç değeri ile orantılı olarak verilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar