DEVRE MÜLK HAKKI

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Devre mülk, mesken olarak kullanmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine, bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde yararlanma hakkı olarak kurulan müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı türüdür (KMK. 57).
Bu hak tapu sicil müdürlüğünde düzenlenecek resmi senetle kurulur (KMK. 58).
Devre mülk hakkı bir mülkiyet türü olmayıp irtifak haklarının bir çeşidir. Bu nedenle Medeni Kanunun 704. ve Tapu Sicil Tüzüğünün 30. maddesinde gösterildiği şekilde irtifak hakları sütununa tescil edilir.
İstenen Belgeler:
1) Devre mülk sözleşmesi (adi yazılı veya noterden olabilir),
2) Nüfus cüzdanı veya pasaport, vesikalık fotoğraf,
3) Temsilci varsa temsil belgesi.
b) Resmi Senet Örneği
BİR TARAFTAN.....: 1) HAMİT CAN :İbrahim oğlu,
2) KEMAL DÖKER:Salih oğlu,
DİĞER TARAFTAN: İLKNUR BULUT:Çetin kızı,
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, Bodrum, Yalıkavak Mahallesinde bulunan 1040 ada, 25 parsel sayılı, 250 m2 miktarındaki iki katlı kargir evin 4/10 hissesi HAMİT CAN, 3/10 hissesi KEMAL DÖKER, 3/10 hissesi de İLKNUR BULUT adlarına kayıtlı iken; bu kez, adı geçen malikler ibraz ettikleri 3.8.1995 tarihli, 25 maddeden ibaret Devre Mülk Sözleşmesinde yazılı şartlarla, işbu taşınmaz üzerine Devre Mülk Hakkı tesis ettiklerini, her ayı bir devre kabul ederek 12 adet devreden aralık ve ocak devresini büyük bakım ve onarıma ayırdıklarını; şubat, mart, temmuz ve kasım devresinde HAMİT CAN; nisan, mayıs ve haziran devresinde KEMAL DÖKER; ağustos, eylül ve ekim devresinde de İLKNUR BULUT lehine olmak üzere devre mülk hakkı tesis ettiklerini ve bu şekilde tescilini istediklerini taraflar karşılıklı ifade ve beyan ettiler.........................
Tapu siciline göre, mülkiyetten başka leh ve aleyhine mevcut diğer ayni hak ve takyid, bu resmi senedin ilgili sütununda gösterilmiştir.
Taraflar, bu ... Devre Mülk Hakkı... akdinin tapu siciline kayıt ve tescilini talep ettiler.
c) Tapuya Tescili
Devre mülk hakkının resmî senetle tesis edilebileceğine yukarıda değinilmişti. Bu resmî senede Kanunun 61 nci maddesi gereğince düzenlenecek devre mülk sözleşmesi eklenecek ve sözleşmenin mevcudiyeti ayrıca resmî senette belirtilecektir.
Resmî senedin düzenlenmesinden sonra tapu sicilinde yapılacak tesciller aşağıda örnekleriyle açıklanmıştır.
1) Tapu kütüğünün beyanlar hanesinde yapılacak belirtme;
a) Bağımsız bölüm veya müstakil yapı üzerine devre mülk hakkı tesis edildiği belirtilip, yanına tarih ve yevmiye numarası yazılacaktır (Md.60).
Örnek 1) Bu mesken üzerine devre mülk hakkı tesis edilmiştir. ......... tarih ................. yevmiye.
Örnek 2) ................ kat ................. nolu mesken üzerine devre mülk hakkı tesis edilmiştir (Kat irtifakına çevrilmiş yerlerde bu şekilde belirtme yapılacaktır).
b) Bu hakkın tesisi için ibraz edilecek devre mülk sözleşmesinin gösterilmesi gerekir
Örnek 1) ................ tarihli devre mülk sözleşmesi vardır.
Örnek 2) ................. kat ............ nolu meskene ait ................. tarihli devre mülk sözleşmesi vardır (Kat irtifakına çevrilmiş yerlerde).
2) Tapu kütüğünün "İrtifak Hakları" sütununda yapılacak tescil işlemi;
Müstakil yapılarla, kat mülkiyetine çevrilmiş mesken nitelikli bağımsız bölümlerde devre mülk hakkının, hak ve mükellefiyetler hanesine tescili;
Örnek;
a. M- Şubat, Mart, Temmuz, Kasım dönemlerinde Hamit CAN lehine devre mülk hakkı,
b. M- Nisan, Mayıs, Haziran dönemlerinde Kemal DÖKER lehine devre mülk hakkı,
c. M- Ağustos, Eylül, Ekim dönemlerinde İlknur BULUT lehine devre mülk hakkı.
Maliklerden birisinin devre mülk hakkına bağlı olarak mülkiyet hakkını (hissesini) satması halinde, satmış olduğu dönem hak ve mükellefiyetler hanesinde kırmızı mürekkeple çizilerek, yeni malik lehine devre mülk hakkı olarak tescil edilir.
d) Tapu Senedinin Yazımı
Devre mülk hakkı tesisine ilişkin olarak düzenlenecek bir ve ikinci nüsha tapu senetlerinin uygun bir yerine beyanlar hanesi yazılıp, beyanlardaki belirtmenin aynen tapu senetlerinde de gösterilmesi gerekir.
e) İşlemin Mali Yönü
Devre mülk hakkının tesisi mülkiyet hakkının başkasına devrini içerme¬dikçe tapu harcından muaftır. Ancak düzenlenecek resmi senet dolayısıyla lehine hak tesis edilenlerden miktarı her yıl yeniden belirlenen tutarda maktu damga vergisi tahsili gerekir (TKGM.Gn.1476).
Devre mülk hakkının tesisinden sonra devrenin başkasına devri mümkündür. Bu devir bedelli ise satış harcı (Binde 15), bedelsiz ise bağış harcı (Binde 54) tahsili gerekir.
Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tutarda ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar