EMLAKÇILIK DA ETİK

Emlak işi yapan bizler çoğu zaman müşterilerimizle sözleşme yapmayıp etik kuralara göre hareket etmek zorunda kalıyoruz. Peki “ ETİK” nedir ?


Evrensel insani ilkelerin ( altın kural) kendi kişisel değerlerimize, hedeflerimize ve eylemlerimize nasıl uygulanması gerektiğini belirleyen zihinsel kapasitemizdir. Peki tutarlı ve organizasyonel başarı için gerekli olan kurallar nelerdir.


· DÜRÜSTLÜK
Dürüstlük, etik zekaya sahip insanın ayırt edici özelliğidir. Emlak işi yapan bizler en başta dürüst olmamız gerektiğini bilmeliyiz, kendi meslektaşlarımızla gerekli paylaşımı yaparken, müşterilere hizmet verirken dürüst davrandığımızda, davranışlarımızı evrensel insani ilkelere uygun şekle sokarız. Doğru bildiğimizi yaparız, ilkelerimize ve inançlarımız doğrultusunda hareket ederiz. Dürüst olmazsak, etik olduğumuz söylenemez. Yazılı sözleşme yapmalıyız ancak yapılmadığı noktalarda etik olunmalı, kendimize ve karşımızdaki insanlara karşı saygımızı koruyarak hareket etmeliyiz.


· SORUMLULUK
Sorumluluk etik insanın diğer önemli değer yargısıdır. Davranışlarının ve bu
Davranışlarının sorumluluğunu alan insan, davranışlarının evrensel insani ilkelere uygun olduğu söylenecektir. Bizler hizmet üreten sorumluluk sahibi insanlar olarak müşterilere karşı sorumluyuz. Bunu gerek davranışlarımızla gerekse yapacağımız hizmetle belli etmeliyiz. Peki kimlere karşı sorumluyuz; hizmet vermiş olduğumuz müşterilere karşı, topluma, ailemize ve de en önemlisi kendimize karşı sorumlu olmalıyız.


· PEKİ HEDEFLERİMİZ NELER OLMALI ;


*Kişisel değerler ve hedefler konusunda yol gösterici bilince sahip olunmalı, yılmadan
Çalışarak başarıya ulaşmalıyız.
*Güvenirlik ve doğruluk yolunda sapmadan çalışmalı, çevremize karşı güven sağlayıcı olmalıyız.
*Etik davranmalı, kusurlarımızı en aza indirerek eleştirilmemeye özen göstermeliyiz.
*Her şeye rağmen rağbet görmese de her zaman görüşlerimizi ifade etmeli, doğru olanı daima söylemeliyiz.
*Karşımızdaki insanları hatalarını kabul etmeli, etik davranmayan insanların davranışlarına karşı komalı, doğruyu savunmalıyız.
*Çoğu insan tarafından kabul edilmese de zor olan ilkeleri benimsemeliyiz.


Peki tüm bunları niçin yazıyorum, emlak işi yapan bizler çoğu zaman müşterilerimizden sözleşme almayıp tamamıyla müşterinin sözlü beyanıyla yerin pazarlamasını yapıyoruz. Sözlü beyanla aldığımız zamanda işte bu nokta da etik kural ortaya çıkmaktadır. Çünkü her şey yazılı anlaşma demek değildir, etik kurallarında olduğunu özellikle belirtmek istedim meslektaşlarıma, paylaşımlı çalışmış olduğumuz arkadaşlarımızın portföylerine saygı göstererek,her şeyin sözleşmeden ibaret olmadığını belirtmek istiyorum.

Bunun yanında kimsenin de yanlış anlamasını istemiyorum. Tabi ki önceliğimiz müşterilerimizle sözleşme yapmalı, yerleri gösterdiğimiz zaman da yer gösterme sözleşmelerini imzalatmalıyız. Ancak istisnai durumlarda ki konuya dikkat çekmek istemiştim.


Saygılarımla…


Mehmet KEKLİK
MKE GAYRIMENKUL

Yorumlar

Popüler Yayınlar