İPOTEK ALACAĞININ TEMLİKİ (DEVRİ)

a) Açıklama
İpotek alacağının bir başkasına devir ve temliki mümkündür. Borçlunun muvafakatını aramaya gerek yoktur. Alacağın temliki noterde düzenlenecek bir sözleşme ile yapılabilir. Bu sözleşme tapu sicil müdürlüğüne ibraz edilirse, tescil istem belgesi düzenlenerek gereği yapılır. Noterde düzenlenmemişse tapu sicil müdürlüğünde Tescil İstem Belgesine imzaları alınarak alacağın temliki gerçekleştirilebilir. Uygulamada alacağın temliki için resmi senet düzenlen¬mektedir. Alacağın tamamının değil de bir kısmının temliki de mümkündür. Hatta ilk alacaklı tarafından temlik edilmiş bir alacağın daha sonraki alacaklılar tarafından da temliki mümkündür. Böyle bir halde düşünceler hanesindeki belirtme terkin edilerek ilave şeklinde yeni bir belirtme yapılır (TST.31, 84). Bu belirtmeden sonra ipotek borçlusu olan malike yazılı bilgi verilir (MK.1019).
b) Tapuya Tescili
Alacağın temliki tapu kütüğünde şu şekilde gösterilir. Rehinler kısmındaki ilk alacaklının adı, soyadı, baba adı kırmızı kalemle çizilir ve üzerine düşün¬celere bakınız anlamına gelen (D.B) harfleri, düşünceler sütununda da ipotekle ilgili harfle yeni alacaklının adı, soyadı, baba adı işleme ait tarih ve yevmiye numarası yazılır.
D.B:1
A-İ Mehmet Sadık Yumuk: İlyas oğlu- 8.000.000.000 1..........

Düşünceler sütununa:
1-A İlave; Alacak Ahmet oğlu Oğuz KESER’e temlik edilmiştir. Tarih-Yev.
c) İşlemin Mali Yönü
Alacağın temlikinde tapu harcı alınmaz. Sadece 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı Tablonun (I.1.a) pozisyonuna uyarınca, temlik edilen alacak miktarı üzerinden, Binde 7.5 damga vergisi alınır. Alacağın temliki noter tarafından düzenlenmiş ise damga vergisi de alınmaz. Ancak döner sermaye işletmesince belirtilen tarifeye göre ücret alınır.

Yorumlar

Kurban KURT dedi ki…
noter sözleşmesinin aslı mı olacak avukat tarafından onaylanan aslı gibidir mi olacak

Popüler Yayınlar