KAT İRTİFAKI

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Bir arsa üzerinde yapılmakta veya ilerde yapılacak olan bir veya birden çok yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, salon ve depo gibi ayrı ayrı ve başlı başına kullanmaya elverişli bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkına (Kat İrtifakı) denir (KMK. 1/2, 2/c, 3/3).
Kat irtifakı bir arsanın maliki veya paydaşları lehine arsa payına bağlı olarak kurulur. Arsa payı kat irtifakından ayrı olarak devredilemeyeceği gibi miras yoluyla da geçmez ve başka bir hakla kısıtlanamaz. Arsa payı devredildiği zaman ona bağlı kat irtifakı da kendiliğinden devredilmiş olur.
b) Kat İrtifakı Kurulması Şartları
1- Anayapı henüz tamamlanmamış olmalıdır.
2- Yapılacak bölümler bağımsız olmalıdır.
3- Yapılacak yapının tamamında kat irtifakı kurulmalıdır.
4- Maliklerin tümü istemde bulunmuş olmalıdır.
5- Birden çok malik varsa resmî senet, tek malik varsa istem belgesi düzenlenmiş olmalıdır.
6- Kanunda belirtilen aşağıdaki belgeler getirilmiş olmalıdır.
1. Dilekçe: Bütün bağımsız bölümlerin ayrı ayrı değerleri ile bu bölümlere, değerleri ile orantılı olarak ayrılan arsa paylarını gösterir tüm maliklerce imzalanmış dilekçe.
2. Genel İnşaat Projesi: Bir mimar veya mühendis tarafından yapılmış olması ve doğruluğunun belediyece (belediye sınırları dışında bayındırlık ve iskan müdürlüğünce) tasdik edilmiş olması gerekir.
Bir arsa üzerine birden fazla inşa edilen yapıların her birinin projede ayrı ayrı gösterilmesi ve blok yapılarda, her blok için ayrı proje verilmesi zorunludur.
3. Vaziyet Planı: Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumunu, varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açıkça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir. Genel inşaat projesinde, vaziyet planı mevcut ise ayrıca vaziyet planı ibrazına gerek yoktur.
4. Yönetim Planı: Ana gayrimenkulün yönetimini düzenleyen yönetim planının her sayfasının bütün maliklerce imzalanmış olması gerekir.
5. Liste: Listenin, her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi niteliğini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini göstermesi ve ana gayrimenkulun maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanması ve noterden tasdikli olması gerekir.
6. Maliklerin veya temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
7. Maliklerin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde ikişer adet vesikalık fotoğrafları (resmi senet ve tapu senetlerine yapıştırılması için)
c) Kat İrtifakının Tescili
a) Yönetim planı ve eklentilerin beyanlar hanesinde gösterilmesi.
Kat irtifakı kurulurken yönetim plânı tarihinin anataşınmaza ait kütük sayfasının beyanlar hanesinde gösterilmesi gerekir.
Beyanlar hanesinde arsa payı ile beraber, bağımsız bölümün bulunduğu kat, bağımsız bölüm numarası, niteliği uygulamasına son verilmiştir (TKGM.Gn.1997/10). Ancak varsa eklentisi bulunan bağımsız bölümlerin eklentiler ile birlikte gösterilmesi yeterlidir.
Örnek: Yönetim planı 7.11.1996
Katı B.Bölüm no Eklentisi
Zemin 1 (E: 1) Kömürlük
Birinci 2 (E: 2) Kömürlük
b) Kat İrtifakının İrtifak Hakları Sütununda Tescili:
Kat irtifakları; arsa payı, bulunduğu kat nitelik ve bağımsız bölüm numarası ve sahibi gösterilerek Tapu Sicil Tüzüğünün 30. maddesinde gösterildiği şekilde irtifak hakları sütununa tescil edilir.
Örnek: a - M: 48/520 arsa paylı zemin kat (1) numaralı meskenin kat irtifakı
İbrahim oğlu Hamit CAN'a aittir (Tarih - Yevmiye).

c) Kat İrtifakının Kat Mülkiyeti Kütüğünde Tescili
Tapu kütüğünün irtifak hakları ve beyanlar sütununda yukarıda izah edilen işlemler tamamlandıktan sonra; bu sayfanın beyanlar hanesine kırmızı mürekkeple “Bu taşınmazın üzerinde kat irtifakı kurulmuştur.” şeklinde belirtme yapılarak, kat irtifakına ait tarih ve yevmiye numarası yazıldıktan sonra, sayfa kapatılarak, kat irtifaklı bağımsız bölümlerden her biri kat mülkiyeti kütüğünün ayrı bir sayfasına tescil edilecektir. Ayrıca sayfalar arasında bağlantı kurulması gerekmektedir. Ancak taşınmazın cinsinde bu aşamada bir değişiklik yapılmayacaktır. İleride kat mülkiyetine geçilmesi talep edildiğinde taşınmazın cinsi yapı kullanma izin belgesine uygun olarak değiştirilecektir.
Örnek:
Hamit CAN: İbrahim oğlu Tam Kat İrtifakı 5.4.1999- 2341
d) İşlemin Mali Yönü
1.Kat irtifakı kurulması işlemi hiçbir vergi ve harca tabi değildir.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat mülkiyeti ve kat irtifakı kurulması, mülkiyetin başkasına devrini ihtiva etmedikçe her çeşit harç ve vergiden muaftır.
2. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.
e) Resmi Senet Örnekleri
Kat irtifakı, resmî senetle ve tapu siciline tescil ile doğar (KMK. 10/1).
Bu resmî senet tapu sicil müdürlüğünce düzenlenir (KMK. 13/1). Kat irtifakına konu olan arsanın tamamı bir kişiye ait ise resmî senet düzenlenmeyip istem belgesi düzenlenmektedir.
(1)
BİR TARAFTAN : Hasan DOĞANAY : Kadir oğlu
DİĞER TARAFTAN : Refiye DOĞANAY : Numan kızı
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, İzmir İli, Ödemiş İlçesi, Atatürk Mahallesinde kain 256 ada, 182 parsel sayılı 192.75 m2 miktarlı arsanın ¼ hissesi Numan kızı Refiye DOĞANAY ve ¾ hissesi de Kadir oğlu Hasan DOĞANAY adlarına kayıtlı iken; bu kez, adı geçen malikler bizzat hareketle ibraz eyledikleri Ödemiş Belediyesi İmar Müdürlüğünce 22.04.1994 tarih ile tasdik olunan Genel İnşaat Projesi uyarınca inşaa halinde bulunan kargir apartmanın, Ödemiş 2. Noterliğince 30.06.1998 tarih, 08155 sayı ile tasdik olunan listede sıra numaraları ve nev’ileri belirtilen bağımsız bölümler için ana gayrimenkulun tamamını (16) arsa payı itibar ettiklerini zemin kat (1) ve Birinci kat (2) nolu meskenlere 4/16’şar ve İkinci katta (3) nolu dubleks meskene de 8/16 arsa payı ayırarak, (1) nolu meskende Refiye DOĞANAY, (2) ve (3) nolu meskenlerde Hasan DOĞANAY lehine 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca kat irtifakı tesisini istediklerini ve Bodrum kattaki E:1 nolu Kömürlüğü (2) ve E:3 nolu Kömürlük ile çatı katında E:4 nolu Depoyu (3) bağımsız bölüm numaralı meskenlere eklenti olarak tahsis ettiklerini ve anagayrimenkulu 01.07.1998 tarihli yönetim planındaki esaslara göre yöneteceklerini, anagayrimenkuldeki diğer yerlerin ortak yerlerden olduğunu birlikte ifade ve beyan ettiler.........
(2)
BİR TARAFTAN......: Onur KOYMAZ, Onur TEKİN, Ömür TEKİN
DİĞER TARAFTAN :........
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senette nitelikleri yazılı Anıttepe Mahallesi Takav Sokak’ ta 101 ada 1 numaralı parseli teşkil eden 50 m2 yüzölçümlü arsanın 1/11 payı Onur KOYMAZ, 5/11 payı Onur TEKİN ve 5/11 payı da Ömür TEKİN adlarına kayıtlı iken; bu kez, işbu arsaları üzerine, ekli Çankaya Belediyesi İmar Müdürlüğünce tastikli 12.12.1990 tarih ve 1080 sayılı inşaat projesinde gösterildiği üzere inşa edecekleri altı katlı, bir depo, iki dükkan ve sekiz daireli kargir apartman için dilekçe ve Ankara (.....) ncü noterliğince 08/09/1991 tarih ve 15210 sayılı tastikli listede sıra numaraları ve nev’ileri belirtilen bağımsız bölümler için anagayrımenkulün tamamını arsa payı olarak 55 pay itibar ettiklerini ve zemin kattaki (1) numaralı meskene 5/55, birinci kattaki (2) ve (3), ikinci kattaki (4) ve (5), üçüncü kattaki (6) ve (7) numaralı meskenlere 6/55’erden 36/55, teras kattaki (8) numaralı meskene 4/55, zemin kattaki (9) ve (10) numaralı dükkanlara 3/55’ erden 6/55 ve bodrum kattaki (11) bağımsız bölüm numaralı depoya da 4/55 arsa payı ayırarak (1) numaralı meskende Onur KOYMAZ, (2), (4), (6), (8) numaralı meskenler ile (10) numaralı dükkanda Onur TEKİN ve (3), (5), (7) numaralı meskenler ile (9) numaralı dükkan ve (11) bağımsız bölüm sıra numaralı depoda da paydaşlardan Ömür TEKİN lehine 634 sayılı kanun uyarınca kat irtifakı kurduklarını ve bodrum kattaki (E:1) kömürlüğü 2, (E:2) kömürlüğü 3, (E:3) kömürlüğü 4, (E:4) kömürlüğü 5, (E:5) kömürlüğü 6 ve (E:6) numara ile gösterilen kömürlüğü de (7) bağımsız bölüm numaralı meskene eklenti olarak tahsis ettiklerini ve anagayrımenkulü 04.01.1992 tarihli yönetim planındaki esaslara göre yöneteceklerini, anagayrımenkuldeki diğer yerlerin ortak yerlerden olduğunu birlikte ifade ve beyan ettiler....................
3) TEVKİLLİ VEKALETTE KAT İRTİFAKI TESİSİ
BİR TARAFTAN : Halil kızı Aysel YAYLAGÜL ve Durmuş oğlu Mustafa ÖZTÜRK ve Süleyman kızı Dudu ÖZTÜRK ve Fikri evlatları Gülgün YAYLAGÜL ve Şemsettin ÖZTÜRK ve Fatma Nilgün ÖZTÜRK ve Durmuş Şemsettin ÖZTÜRK ve Soner ÖZTÜRK’ün müştereken Antalya 8.Noterliğinden vermiş olduğu ahara tevkile yetkili 10/11/1998 tarih ve 44750 sayılı vekaletnamesi gereğince Ali oğlu Mehmet KURGAN bilvekale ve bilasale hareketle Antalya 8.Noterliğinden vermiş olduğu 25/11/1998 tarih 47124 sayılı vekaletnemesi gereğince Hüseyin oğlu İsmet YÜCE bilvekale hareketle,
DİĞER TARAFTAN : Ali oğlu Sami KURGAN’ın Antalya 5.Noterliğinden vermiş olduğu ahara tevkile yetkili 02/11/1998 tarih 24383 sayılı vekaletnamesi gereğince Ali oğlu Mehmet KURGAN bilvekale hareketle Antalya 8.Noterliğinden vermiş olduğu 25/11/1998 tarih 47124 sayılı vekaletnamesi gereğince Mustafa oğlu Sami CEYLAN bilvekale hareketle,
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, Ahlatlı Mahallesi 1446 ada 10 parsel sayılı 572 m2 miktarındaki kısmen işlenmiş kısmen kayalık ve çalılık ham arazinin 1/5’er hissesi Sami KURGAN ve Mehmet KURGAN ve Mustafa ÖZTÜRK, Aysel YAYLAGÜL ve 5/100 hissesi Dudu ÖZTÜRK ve 3/100’er hissesi Gülgün YAYLAGÜL ve Şemsettin ÖZTÜRK ve Fatma Nilgün ÖZTÜRK ve Durmuş Şemsettin ÖZTÜRK ve Soner ÖZTÜRK adlarına kayıtlı iken; bu kez, Mehmet KURGAN ve Mustafa KURGAN ve Aysel YAYLAGÜL ve Dudu ÖZTÜRK ve Gülgün YAYLAGÜL ve Şemsettin ÖZTÜRK ve Fatma Nilgün ÖZTÜRK ve Durmuş İlhan ÖZTÜRK ve Soner ÖZTÜRK adına, yetkili vekilleri İsmet YÜCE ve Sami KURGAN adına, yetkili vekili Sami CEYLAN haiz olduğu yetkiye istinaden bilvekale hareketle talepleri ve taleplerine ekli Muratpaşa Belediyesi İmar Müdürlüğünce onaylı 30.12.1998 tarih ve 19/23 sayılı genel inşaat projesi ve Antalya 8. Noterliğinden tasdikli 24.06.1999 tarih ve 20111 sayılı listede görüldüğü üzere bodrum ve zemin ve normal beşkatlı çatı aralı kargir apartman inşa edeceklerini ve anagayrimenkulün tamamını arsa payı olarak 1400 pay itibar ettiklerini ve bodrum kat (1) ve (2) ve zemin kat (3) ve (4) ve birinci kat (6) ve ikinci kat (7) ve (8) ve üçüncü kat (9) ve (10) ve dördüncü kat (11) ve (12) nolu meskenlere 102/1400 er ve beşinci kat (13) ve (14) nolu mesken çatı arası dublekslere 104/1400’er arsa payı ayırarak (1) nolu meskenin 36/102 hissesi Gülgün YAYLAGÜL ve 42/102 hissesi Şemsettin ÖZTÜRK ve 24/102 hissesi Fatma Nilgün ÖZTÜRK ve (2) nolu meskenin 18/102 hissesi Fatma Nilgün ÖZTÜRK ve 42/102’şer hissesi Durmuş İlhan ÖZTÜRK ve Soner ÖZTÜRK ve (3) nolu meskenin tamamı sami KURGAN ve (4) nolu meskenin tamamı Mustafa ÖZTÜRK ve (5) nolu meskenin tamamı Dudu ÖZTÜRK ve (6) ile (7) nolu meskenin tamamı Aysel YAYLAGÜL ve (8) nolu meskenin 23/102’şer hissesi Sami KURGAN ve Mehmet KURGAN ve 6/102’şer hisseleri Gülgün YAYLAGÜL 25/102’şer hissesi Aysel YAYLAGÜL ve Mustafa ÖZTÜRK ve (9) nolu mesken yarıyarıya Sami KURGAN ve Mehmet KURGAN ve (10) nolu mesken yarıyarıya Aysel YAYLAGÜL ve Mustafa ÖZTÜRK ve (11) nolu meskenin tamamı Mehmet KURGAN ve (12) nolu meskenin tamamı Mustafa ÖZTÜRK ve (13) nolu mesken çatı arası dubleksin tamamı Mehmet KURGAN ve (14) nolu mesken çatı arası dubleksin tamamı da Sami KURGAN’a isabet edecek şekilde 634 sayılı yasa uyarınca taksimli olarak kat irtifakı tesis ettiklerini ana gayrimenkulün bağımsız bölümler dışında kalan yerlerin ortak yerlerden ibaret olduğunu ve apartmanın 28.06.1999 tarihli yönetim planında yazılı esaslar dahilinde yönetileceğini taraflar birlikte ifade ve beyan ettiler....................................................................
AÇIKLAMA : Bu örnekte olduğu gibi taraflarla ilgili bilgilerin uzun yer tutacağı hallerde vekaletin hangi noterlikten verildiği, tarih – sayısı ve tevkile ilişkin hususların, resmi senedin metin kısmında açıklanması daha uygun olur. Tarafların yazıldığı kısmın,
“BİR TARAFTAN : ....... vekili .......,
DİĞER TARAFTAN : Sami KURGAN vekili Sami CEYLAN”
Şeklinde yazılması gerekir.
Ayrıca resmi senet metninde mümkün olduğu kadar eski ibarelerden kaçınılarak, tarafların okuduğunda anlayabileceği Türkçe terimler kullanılması gerekir. Örneğin, “Ahara tevkile yetkili” yerine “Başkalarına vekaleti devretmeye yetkili” yazılması, yine “bilvekale” yerine “vekaleten”, “bilvesaye” yerine “vesayeten” yazılması resmi senedi daha anlaşılır kılacaktır.
(4)
BİR TARAFTAN :Cemil Ferhat ÜNAL bizzat, Mustafa DEMİRTAŞ, Mehmet ÜNAL ve Refik BİLGİN’in müştereken Ankara 28. Noterliğinden verdikleri 06.03.1997 tarih 05714 sayılı vekaletnamesi gereğince Fikret ÜNAL bilvekale.
DİĞER TARAFTAN :.......
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, Kırkkonaklar mahallesinde bulunan 26336 ada 1 parseli teşkil eden 822 m2 miktarındaki arsanın 216/822 hissesi Mustafa DEMİRTAŞ, 185/822 hissesi Cemil Ferhat ÜNAL, 228/822 hissesi Refik Bilgin ve üzerindeki Çankaya Vergi Dairesi Müdürlüğünün 06.08.1998 gün 16698 sayılı yazılarına istinaden 24.08.1998 tarih 5885 yevmiyeli ve yine aynı müdürlüğün 06.101998 tarih 22168 sayılı yazılarına istinaden 13.10.1998 tarih 7222 yevmiyeli hacizlerle birlikte 193/822 hissesi Mehmet Ünal adlarına kayıtlı olup; bu kez, maliklerden Cemil Ferhat Ünal bizzat, Mustafa Demirtaş, Mehmet Ünal ve Refik Bilgin’in müşterek vekilleri Fikret Ünal haiz olduğu yetkiye istinaden bilvekale hareketle işbu arsa üzerine, ekli Çankaya Belediyesi İmar Müdürlüğünce 21.05.1998 tarihle tasdikli inşaat projesinde görüldüğü üzere inşa edecekleri kargir apartmanın, Ankara 8. Noterliğince tasdikli 16.12.1998 tarih ve 33486 sayılı listede nevileri sıra numaraları ve nitelikleri belirtilen bağımsız bölümler için anagayrimenkulun tamamını arsa payı olarak 822 pay itibar ederek zemin kattaki (1) ve (2) nolu meskenlere 90/822’şer, 1. Kattaki (3) ve (4), 2. Kattaki (5) ve (6) nolu meskenlere 100/822’şer, 3.kattaki (7) ve (8) nolu çatı araları meskenlere 121/822’şer arsa payı vererek (4) ve (6) nolu meskenlerde müstakilen (1) nolu meskenin 16/90 payında Mustafa Demirtaş, (3) nolu meskende müstakilen (2) nolu meskenin 25/90 payı ile (8) nolu çatı aralı meskenin 60/121 payında Cemil Ferhat Ünal, (5) ve (7) nolu meskenler de müstakilen (1) nolu meskenin 7/90 payında Refik Bilgin (1) nolu meskenin 67/90 (2) nolu meskenin 65/90 ve (8) nolu çatı meskeninin 61/121 paylarında Mehmet Ünal lehlerine 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca kat irtifakı tesis ettiklerini Bodrum kattaki 8 adet depoyu her bağımsız bölümün kendi numarası altında eklenti olarak tahsis ettiklerini ve 21.12.1998 tarihli yönetim planındaki esaslara göre yöneteceklerini ve anagayrimenkuldeki diğer yerlerin ortak yerlerden olduğunu taraflar birlikte ifade ve beyan ettiler................

Yorumlar

Popüler Yayınlar