ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA AKDİ

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Bir taşınmaz malın mülkiyetinin devri karşılığında bir kimsenin diğer birini ölünceye kadar bakıp görüp gözetmeyi taahhüt etmesidir (BK.511).
Ölünceye kadar bakma akdi tapu sicil müdürlüğünde resmi senet şeklinde yapılabilir. Bunun yanında uygulamada sıkça rastlanmamakla beraber noterde ve sulh hakimi huzurunda da yapılabilir. Noter veya sulh hakimi huzurunda yapılmış ise tapu sicil müdürlüğünde tekrar resmi senet düzenlemeye gerek yoktur. Akitsiz işlemler bölümünde izah edildiği üzere tescil istem belgesi düzenlenir. (Noterde veya sulh hakimi huzurunda yapılan ölünceye kadar bakma akdi hakkında bilgi için Akitsiz İşlemler bölümüne bakınız.)
Akdin konusu olan taşınmaz malın mutlaka kendisine bakılacak olana ait olması gerekmez. Üçüncü bir kimseye de ait olabilir. Bu halde resmi senede onun da imzasının alınması şarttır. Bakım borçlusu veya alacaklısının birden çok kişi olması mümkündür. Bu halde aralarındaki sorumluluğun müteselsil olup olmadığının belirtilmesinde yarar vardır.
Ana baba ile çocuklar arasında hatta karı koca arasında bu akdin düzenlenmesinde her hangi bir sakınca yoktur.
Tüzel kişilerde bakım borçlusu olabilir. Ancak tüzel kişilerin bakım alacaklısı olması mümkün değildir. Zira buradaki ölünceye kadar bakıp beslemekten kanunun kastettiği husus, insanlara özgü ihtiyaçlardır. Bu nedenle hayvanların da bakım alacaklısı olması mümkün değildir. Yani bir ata ölünceye kadar bakmak kaydıyla bir kimseye bir gayrimenkul verilirse bu ölünceye kadar bakma akdi değil mükellefiyetli bağış kabul edilir.
Ölünceye kadar bakma akdinde taşınmaz malını temlik edenin kanuni ipotek tesis etme hakkı vardır. Bu kanuni ipotek Ö.K.B. resmi senedinin içerisinde yazılabileceği gibi bu resmi senet tarihinden itibaren üç ay içinde tek taraflı bir istemle de tesis edilebilir.
Kanuni ipotek karşı tarafın kabul edeceği taşınmaz değeri üzerinden, kabul etmezse mahkemece tayin edilecek bedel üzerinden tesis edilebilir. Ancak bakım alacaklısı resmi senette yazılı taşınmazın harca esas değeri üzerinden kanuni ipotek tesisini isterse karşı tarafın iznine veya mahkeme kararına gerek yoktur. (Akitten sonraki bir tarihte kanuni ipotek tesisi için Akitsiz İşlemler bölümüne bakınız.)
Ölünceye kadar bakma akdine istinaden edinilen taşınmaz malın başkalarına devrinde bir sakınca yoktur.
Bakım borçlusunun bakım alacaklısına sözleşmede belirlenen şekil ve surette bakmaması halinde bakım alacaklısı mahkemeye müracaat ederek verdiği taşınmazını geri alabilir. Bu yöndeki kesinleşmiş mahkeme kararının tapuda infazı için Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13.c pozisyonu uyarınca tashih harcı alınması gerekir.
Ölünceye kadar bakma akdi yapılabilmesi için aşağıdaki belgeler istenir.
aa) Akit Tapu Sicil Müdürlüğünde Yapılacaksa;
1.Temlik edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,
2.Bakım alacaklısı, bakım borçlusu veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,
3.Bakım alacaklısının bir, bakım borçlusunun iki adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları.
4.Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.
bb) Akit Noter veya Sulh Hakimliğinde Yapılmış İse;
1.Kanuni şekline uygun olarak düzenlenmiş sözleşmenin aslı veya onaylı örneği,
2.Sözleşmede bakım borçlusuna, taşınmaz malın adına tescilini isteme yetkisi verilmişse, borçlunun yazılı istemi yeterlidir. Sözleşmede bu yetki verilmemişse tescil için bakım alacaklısının (taşınmazı temlik edenin) istemi veya mahkeme kararı,
3.Bakım borçlusunun bir adet son altı ay içinde çekilmiş 6x4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı.
4.İstemde bulunanın vergi kimlik numarasını gösterir vergi daire¬sinden alınmış belge.
b) Resmi Senet Örnekleri
1) Okur Yazar Olanlar İçin ÖKB. Akdi Örneği
BİR TARAFTAN......: HAKAN KIVANÇ:Ömer oğlu (Vergi No:...)
DİĞER TARAFTAN: HASAN ERSAN:Ceyhan oğlu (Vergi No:...)
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, Yıldız mahallesinde bulunan 456 ada 56 parsel sayılı 134 M2 miktarındaki ahşap evin tamamı ben HAKAN KIVANÇ adıma kayıtlı iken; bu kez, 10.000.000.000. (Onmilyar) TL. raiç bedelli işbu taşınmaz malımı beni ölünceye kadar bakıp beslemek ve görüp gözetmek kaydıyla Ceyhan oğlu Hasan ERSAN’a temlik ettim, adına tescilini isterim.
Adres: Konur Sk. No: 7/2 HAKAN KIVANÇ
Kızılay/Ankara İmza

Tapu sicilinde Hakan KIVANÇ adına kayıtlı olan işbu taşınmazın temlikini, onu ölünceye kadar bakıp beslemek ve görüp gözetmek kaydıyla aynen kabul ettim.
Adres: Sümer Sk. No: 6/3 HASAN ERSAN
Bakanlıklar/Ankara İmza
Akitler .... ... ile .... .....’ yı tanırız. Tasarrufa ehil bulunduklarını, hür ve serbestçe açığa vurdukları irade ve arzularına uygun olarak bu resmi senedi imza ettiklerini beyan ve tasdik ederiz.
Tanık Tanık
Tapu kütüğünde Hakan Kıvanç adına kayıtlı işbu taşınmazın kaydında leh ve aleyhinde herhangi bir hak ve takyidat mevcut değildir. Akid taraflarının Medeni Haklarını kullanmaya ehil olduklarını tapu sicil tüzüğüne göre tespit ettim. Tanıklığa engel halleri bulunmayan tanıklar, görevli memur ve benim huzurumda işbu resmi senedin okunup imzalanması üzerine, talep edilen ölünceye kadar bakma akdini tapu siciline 6.5.1999 tarih 3750 yevmiye numarası ile tescil ettim. 6.5.1996
Tapu Sicil Müdürü
Ayrıca, devir için bildirilen değerin emlak vergisi beyan değerine uygulanacak yeniden değerleme oranından düşük olmadığı, düşük olması halinde aradaki farkın Vergi Usul kanununa göre cezalı olarak tahsil edileceği, emlak vergisinin ödenmesinden devreden ve devir alanın müteselsilen sorumlu olduğunu bildiklerini, taraflar, tanıklar huzurunda karşılıklı ifade ve beyan ettiler.........
2) Okur Yazar Olmayanlar İçin ÖKB. Akdi Örneği
BİR TARAFTAN.....: .....
DİĞER TARAFTAN:....
aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
Bütün özellikleri bu resmi senedin arkasındaki özel sütunlarında yazılı, Bakırköy ilçesi Avcılar Köyü Gümüşpala Mevkiinde bulunan Ada 5, parsel 2 numarasını teşkil eden 200 m2 miktarındaki Bahçeli kargir ev Kazım oğlu Ahmet Gençağa adına kayıtlı iken; bu kez, ben Ahmet Gençağa sahibi bulunduğum 10.000.000.000. (Onmilyar) TL. raiç bedelli iş bu bahçeli kargir evimi beni ölünceye kadar bakıp beslemek ve görüp gözetmek şartı ile Ali oğlu Vural Tan’a temlik ettim. Adına tescilini isterim.
İmza
Ahmet Gençağa
Cevizlik Mahallesi Duru Sokak No:10 BAKIRKÖY
Tapu sicilinde Ahmet Gençağa adına kayıtlı Bakırköy Avcılar Köyü Gümüşpala mevkiinde bulunan pafta 1, ada 5, parsel 2 numaralı 200 m2 miktarındaki 10.000.000.000. (Onmilyar) TL. rayiç bedelli kargir evin, kendi¬sini ölünceye kadar bakıp beslemek ve görüp gözetmek şartı ile temlikini kabul ettim. Adıma tescilini isterim
İmza
Vural Tan
Avcılar Köyü Gümüşpala Sokak No:3 BAKIRKÖY

Akitler Ahmet Gençağa ile Vural Tan’ı tanırız. Tasarrufa ehil bulunduklarını, Ahmet Gençağa okuma yazma bilmediğinden bu resmi senedin Tapu Sicil Müdürü tarafından huzurumuzda kendisine okuduğunu ve bu suretle içeriğine tamamen vakıf olduklarını, hür ve serbestçe açığa vurdukları irade ve arzularına uygun olarak mühür koyup imza ettiklerini beyan ve tasdik ederiz.
Tanık Tanık
Ahmet Mert Talip Kara
Kartaltepe İnci Sokak No:1 Bakırköy Cevizlik Mahallesi Lale Sokak No:3 Bakırköy
İmza İmza
Yukarıda kimlikleri yazılı ve imzaları bulunan ve tanıklığa engel halleri bulunmayan tanık Ahmet Mert ile Talip Kara’ nın tariflerinden ve tetkik ettiğim hüviyet cüzdanlarından medeni hakları kullanmaya sahip olduklarını gördüğüm Ahmet Gençağa ile Vural Tan’a tanıklar huzurunda bu resmi senedi okudum. Mühür ve imzalattım. Bu bakma akdinin tapu siciline tescilini talep etmeleri üzerine, bu resmi senet Bakırköy 2. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğünde 21/12/1999 günü saat 11:30’da tanzim ve tasdik edildi.
Tapu Sicil Müdürü
İmza
Resmi Mühür
c) Tapuya Tescili
Ölünceye kadar bakma akdinde tapu kütüğüne tescil işlemi Tüzüğün 24 ve 25. maddelerinde gösterildiği şekilde yapılır. Önceki malikin adı terkin edilerek taşınmaz yeni malik (ölünceye kadar bakım borçlusu) adına tescil edilir.

6.5.1996-3750

Hakan KIVANÇ:Ömer oğlu Tam Satış 1.1.1996-152

Hasan ERSAN:Ceyhan oğlu Tam ÖKBA 6.5.1996-3750


d) Tapu Senedinin Yazımı
İş bu taşınmaz malın tamamı Hakan KIVANÇ adına kayıtlı iken, bu kez, ölünceye kadar bakma akdinin tapuya tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
1. Taşınmaz malların ölünceye kadar bakma akdine dayanarak devir ve iktisabında Harçlar Kanuna ekli (4) sayılı Tarifenin 20/a pozisyonu uyarınca, taşınmaz malın genel beyan döneminde beyan edilen değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden, bakım borçlusu ve bakım alacaklısından binde 15 oranında tapu harcı tahsil edilir.
Ayrıca, kanuni ipotek tesisi talebinde bulunulur ise; teminat gösterilecek miktar üzerinden binde 3.6 oranında harç ve binde 7.5 oranında damga vergisi tahsil edilir.
2. Taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.
3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar