SERBEST DERECEDEN YARARLANMA HAKKININ İPOTEKTEN SONRA TANINMASI

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Önceden tesis edilmiş ipoteklere, malik ve ipotek alacaklısının anlaşmış olması kaydıyla serbest dereceden yararlanma hakkı tanınabilir. Ayni hakkı etkilemediğinden bu işlem için resmi senet düzenlemeye gerek olmadığı düşüncesindeyiz. Hatta noterde de yapılabilir. Ancak işleme konu ipotekten sonraki derecelerde bulunan ipoteklerin serbest dereceden yararlanma hakları varsa bu ipotek alacaklılarının yazılı muvafakatının alınması gerekir. Zira bu hakkın tanınması onları olumsuz yönde etkileyecektir. Bu hak şerhler sütununa yazılır.
İşlem için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler aranır.
1) Malikin nüfus cüzdanı veya pasaportu ile bir adet vesikalık fotoğrafı,
2) İpotek alacaklısının nüfus cüzdanı ile bir adet vesikalık fotoğrafı,
3) İpotek alacaklısı tüzel kişi ise (banka gibi) temsile ilişkin belge ve temsilcinin nüfus cüzdanı.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı Cansu HİLAL adına kayıtlı iken, Türkiye Vakıflar Bankası A.O. lehine III. Derecede 30 Milyar Türk Lirası bedelle 1 yıl vadeli %73 faizli ipotek tesis ve tescil edilmiştir. Bu kez, malik ben Cansu HİLAL ve Türkiye Vakıflar Bankası A.O.’nı temsilen ben Ahmet ONUR 12.12.1999 tarih 7532 yevmiyeli (C) harfli bu ipoteğe serbest dereceden yararlanma hakkı tanıdığımızı ve bu hakkın tapu sicilinde (şerhler sütununda) gösterilmesini arz ve talep ederiz.
c) Tapuya Şerhi
Şerhler Sütununa: “(C) harfli 12.12.1999 tarih 7532 yevmiyeli ipoteğin serbest dereceden yararlanma hakkı vardır. Tarih-Yev.”
d) İşlemin Mali Yönü
Bu işlemin amacı ileride derece ilerlemesini rahatça sağlayabilmektir. Bu nedenle Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 7.c pozisyonu uyarınca, Binde 1.8 oranında harç tahsili gerektiği kanısındayız.
Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar