TEKNİK HATALARIN (YÜZÖLÇÜMÜN) DÜZELTİLMESİ

a) Açıklama
Kadastro Kanununun 41. maddesine göre, vasıf ve mülkiyet değişikliği dışında kalan ölçü, tersimat (çizim) ve hesaplamalardan doğan fenni hatalar ilgililerin müracaatı veya kadastro müdürlüğünce re’sen düzeltilir.
İstenen Belgeler:
1- Yukarıda “Düzeltme (Tashih) İstemi” bölümünde izah edilen ilk üç belge istenir.
2- Yapılan düzeltme işleminin ilgililere tebliğ edilmiş olduğunu, düzelt¬meye karşı süresi içinde dava açılmadığından 3402 sayılı yasanın 41. maddesi uyarınca kesinleştiğini belirtir kadastro müdürünce imzalı “Teknik Hatalar Düzeltme Formu” ve ekleri ile,
3- Kadastro müdürlüğünce tapu sicil müdürlüğüne yazılmış aşağıdaki şekilde yazı aranır.
TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE
Düzeltme formu ve ekleri uyarınca gerekli işlemin yapılarak, sonucundan bilgi verilmesini rica ederim. (imza) Kadastro Müdürü
Düzeltme formunda “Yapılan düzeltme işleminin ilgililere tebliğ edildiği ve düzeltmenin 3402 sayılı yasanın 41.maddesi uyarınca kesinleşmiş olduğu” belirtilmiş olmalıdır.
b) Düzeltmenin Şekli
Kadastro müdürlüğünün yazısı tapu sicil müdürlüğünce yevmiyeye alınarak bu yazıya ekli Düzeltme Formu uyarınca parselin tapu sicilindeki yüzölçümü yeni şekline uygun olarak düzeltilir.
Örnek: 1715 m2 2.2.2000 156 yev.
1743 m2
c) Kadastro Müdürlüğüne Yazılacak Yazı Örneği
ÇANKAYA KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜNE
İLGİ: 21.01.2000 Tarih 282/153 sayılı yazınız.
İlgi yazınız ekindeki düzeltme formlarına istinaden .......... köyü 201 ve 361 parsel sayılı taşınmazların miktarları 25.1.2000 tarih 257 yevmiye ile düzeltilmiştir.
Bilgilerinize rica ederim.
Tapu Sicil Müdürü
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın yüzölçümü 1715 m2 iken, Kadastro Müdürlüğünün ..................... tarih ........... sayılı yazısı ve eki belgelere göre düzeltilmesine istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Teknik hatalar tapu veya kadastro idaresinden kaynaklanan hatalar olduğundan Harçlar Kanununun 59. maddesi uyarınca harç alınmadan düzeltilmektedir. Bu işlemlerden döner sermaye ücreti de alınmaz (TKGM. Gn. 1516).

Yorumlar

Popüler Yayınlar