Ehliyet kursu tarafından verilen sürücü belgesi tipleri hakkında bilgi

Ehliyet kursu tarafından verilen sürücü belgesi tipleri hakkında bilgi
Ehliyet kursu tarafından verilen sürücü belgesi tipleri hakkında bilgi : [B sınıfı otomobil araba sürücü belgesi, A2 motorsiklet ehliyeti, C-D-E sınıfı kamyon, çekici(tır), otobüs sürücü belgesi, H sınıfı engelli ehliyeti, G sınıfı iş makinesi ehliyeti]



Karayolları Trafik Kanununda belirtilen ehliyet tipleri aşağıdadır:



* Profesyonel ehliyetname; meslek ve sanat olarak bir ücret karşılığı hafif motorlu taşıtları sevk ve idare edenlere verilir. Hafif motorlu araçlardan kastedilen, motorsuz taşıt veya motosiklet ve otomobil, kamyonet gibi araçlardır. Bu ehliyete sahip olanlar, aynı cins amatör ehliyetine sahip olanların kullanılabilecekleri taşıtları da kullanabilirler.



* Kamyon ve otobüs gibi ağır motorlu taşıtları kullanan kimselere “Ağır vasıta ehliyetnamesi” adında ehliyet belgesi verilir. Bu ehliyet tipine sahip olanlar hafif motorlu taşıtları da (otomobil ve kamyonet gibi) kullanabilirler.



* Traktör ehliyetnamesi (ehliyet belgesi): Lastik tekerlekli traktörleri kullananlara verilir.



* Milletlerarası ehliyetname (ehliyet belgesi): Milletlerarası çok taraflı veya karşılıklı anlaşmalardaki usullere göre verilecek ehliyet belgesidir.



* Şoför adayı belgesi, motosiklet hariç, motorlu bir taşıtı karayollarında kullanmak isteyen kimselere verilir. Bu belge trafik şube veya bürosunca tasvip edilir. Bir şoförün sorumluluğu altında gösterilecek yol ve saatlerde ve belirli bir sürede muteber olmak üzere verilmektedir..

Yorumlar

Popüler Yayınlar