Franchise Alan Şirket Olarak Nasıl Başarılı Olabilirim?

Hareket yönünü belirlemek için öneriler:
Bir Franchise sözleşmesi ve bağımsızlığa adım atarak Franchise veren firmaya 5-10 yıllığına bağlanmış olacaksınız. Önemli miktarda parasal yatırım yapacaksınız. En önemli göreviniz bundan dolayı da Franchise veren firmanın kendi ücretlerine karşılık bir değer sunup sunmadığını ortaya çıkarmaktır ve seçilen sistem sizin kabiliyetleriniz ile örtüşmekte midir?
Bilgi malzemelerinin incelenmesi:
Öncelikle hangi sektörde Franchise sistemi aradığınıza karar vermeniz gerekir. Bu da sizin niteliklerinize ve yerinizin talep durumuna bağlıdır (daha detaylı bilgi için bk bölüm adı „Ein gutes Konzept ist der halbe Erfolg“= iyi bir konsept başarının yarısıdır).
Eğer birkaç Franchise veren firmaya başvurduysanız, bilgileri karşılaştırma şansınız olacak. Vaatler içeren bu dokümanlar için kriterleri „Aussagefähiges Informationsmaterial“ adlı bölümde bulabilirsiniz.
Her Franchise veren firma kendi işini en iyi şekilde tanıtmak ister. Bunun için de özellikle ciro ve gelir konularını dikkatlice incelemelisiniz. Eğer bir Franchise veren firmayı daha yakından incelemeye karar verdiyseniz, diğer ve sizin tarafınızdan seçilen Franchise alan firmalara ne zaman zarar yazmaya başladıklarını ve kazançların söz verildiği gibi doğru olup olmadığını sorunuz.
Kendinize ait bilgiler/ başvuru:
Başvurunuz veya kendinize ait soru kağıdını özenli biçimde doldurmalısınız, bu genelde ilk bilgilendirme evraklarının ekinde yer almaktadır. Lütfen bu belge ile ilk izlenimin elde edilebileceğini unutmayınız. Bu nedenle profesyonel bir sunum olmasına özen gösteriniz. Bu belge ile olaya ne kadar ciddi yaklaştığınızı göstermelisiniz.
Pazar şansının değerlendirilmesi:
Franchise ortağınızın Pazar analizine güvenmeyiniz. Güncel Pazar durumu ve ilgilendiğiniz sektörün gelecek tahminleri doğrultusunda kendi kararınızı kendiniz oluşturunuz. Bunun için de uzman kuruluş ve sektör dergilerinden vs. detaylı olarak bilgi toplamaya çalışınız. Ayrıca ticaret ve sanayi odaları da bu tür bilgilere sahiptirler ve bunlardan faydalanmanız da mümkündür.
Şahsi temaslar:
Sözleşmeyi imzalamadan önce Franchise veren firma ile genel olarak iki detaylı görüşme gerçekleştirilir. Bir, firmanın merkezinde ve diğeri de sizin evinizde, bu şekilde Franchise veren firma sizin şahsi çevrenizle ilgili olarak da bilgi edinmiş olmaktadır. Ortağınızın sizi her yönüyle test etmesi söz konusudur, buna hazırlıklı olmalısınız. Bu şekilde sizinle ilgili mümkün olduğu kadar çok bilgi edinmeyi amaçlamaktadır.
Muhtemelen sizin hakkınızda referanslar almaya çalışacaktır ve sizi bir seçim seminerine davet edecektir.
Eğer size bir Franchise sözleşmesi teklif edilirse, sistem içerisindeki başarılı bir Franchise alan firma ile kararlaştırıp firmasında birkaç gün gözlem yapabilirsiniz. Mutlaka size gelecek yıllarda destek sağlayacak olan Franchise danışmanı ile tanışmaya çalışmalısınız. Çünkü kendisiyle uzun yıllara dayanan güven dolu bir işbirliği yürütmelisiniz.
Franchise el kitabına bakış:
Franchise el kitabı prensip gereği işletme için gerekli olan tüm bilgileri “işletme sırlarını” içermektedir.
Bu nedenle de bir Franchise veren firmanın sözleşme imzalanmadan önce bu kitabı size vermek istememesi makul karşılanmalıdır. Ancak yine de: Eğer seçim alanınızı daralttıysanız, mutlaka Franchise el kitabına detaylı olarak göz atmak için istekte bulunmalısınız.
Diğer Franchise alan firmalar ile röportajlar:
Bir daha Franchise alan firmaları sözleşmeyi imzalamadan önce sorgulayınız. Ciddi Franchise veren firmalar bu kontrollere karşı herhangi bir itirazda bulunmazlar ve size referans konusunda bilgi verirler. Görüşme yapacağınız kişi ile bir telefon konuşması yapmak için zaman belirleyiniz. Kendisine soracağınız önemli sorularla ilgili bilgileri
„Checkliste Interview“ bölümünde www.franchise-net.de – sitesinde “franchise know how – das sollten Sie wissen” adlı başlıkların altında bulabilirsiniz. .
Franchise veren firmaya doğru soruları soruyor musunuz? Bu da Internet’te detaylı olarak açıklanan bir konudur. Franchise sisteminin durumunu açıkça ortaya koyabilmeniz için bu tür bir sorgulama oldukça yararlıdır.
Eğer Franchise konseptinin size uygun olmadığını anlarsanız veya bu konseptin şansı sizin çevrenizde düşükse o zaman derhal el frenini çekip görüşmeleri iptal etmelisiniz. Ancak sistemin cazibesi sizin için devam ediyorsa, bu durumda bazı ortakları şahsen ziyaret etmelisiniz. Bu şekilde temaslarınızı derinleştirebilir ve günlük iş akışına dair sorular sorabilirsiniz.
Finansmanın netleştirilmesi:
Birçok Franchise veren firma belirli bir miktarda öz sermaye ararlar. Buna bir de yatırımlar ve Franchise ücreti eklenecektir. İş kurmak için nasıl bir finansman planı hazırlıyorsanız, burada da benzer bir plan hazırlamalısınız.
Buna göre gerekli olan kredilere başvurabilirsiniz.
Sözleşmeyi imzalamadan önce KfW Mittelstandsbank (orta direk bankası) ‘a Franchise sistemini teşvik kapsamına alıp almadıklarını sorunuz. Buna göre finansman planınızı daha cazip koşullarda resmi teşvikleri göz önünde bulundurarak oluşturabilirsiniz.
Sözleşmenin imzalanması:
Bir Franchise sözleşmesi birçok hukuk alanına dokunmaktadır, bu nedenle oluşturulması pek de kolay değildir. Size teklif edilen sözleşmeyi bir avukata inceletiniz, avukatın Franchising konusunda ihtisaslaşmış olmasına dikkat etmelisiniz. Franchising konusunda deneyimleri olan nitelikli avukatlara başvurmalısınız.
Siz kendiniz önceden aşağıdaki noktaları kontrol edebilirsiniz:
1. Franchise veren firma size sözleşmeye iki hafta içerisinde itiraz edebileceğiniz konusunda açıklama yaptı mı ( ürün satın alma zorunluluğu açısından da)? Eğer yapmadıysa Siz sözleşmeye sözleşme süre sonundan itibaren bir yıl içerisinde itirazda bulunabilirsiniz.
2. Sözleşmede serbest hukuki pozisyonunuz açıkça yazılmış mıdır?
3. Satış fiyatlarını detaylı olarak belirleyen veya mallarınızı%100 oranında Franchise veren firmadan almanız konusunda nitelikli bir gerekçe sunulmadan dayatılması gibi hükümlere izin verilmez (kendilerine ait markalar hariç).
4. Franchise sözleşmesi sonunda Franchise işletmenizin, müşterilerinizin ve mallarınızın ne olacağı konusunda sözleşme bir düzenleme içeriyor mu? Süre sonunda ve olağanüstü fesih durumunda?
KfW Mittelstandsbank

Yorumlar

Popüler Yayınlar