Franchise’ın ABC’si

Danışma kurulu
Franchise alan firmaların seçilen menfaat temsilciliği , ortaklarını Franchise veren firma karşısında temsil eder.
Corparate Identity
Sistemin görünümü hem tasarım hem de iletişim ve davranış açısından dışa dönüktür . Franchising sözleşmesi içinde Franchising’de düzenlenmiştir.
Giriş ücreti
Sisteme girerken Franchise veren firmanın bir defayla mahsus talep ettiği ücrettir.
ERFA-toplantısı
Mümkünse düzenli ve belirli zaman aralıklar ile sistem dahilinde Franchise alan firmaların Franchise veren firmalar ile bir araya gelip deneyimleri konusunda alışverişte bulunmalarıdır. Daha büyük sistemlerde bölgesel sınıflandırmalar da yapılabilir.
Franchise-veren firma
Bir iş kuran firmaya ücret karşılığı çoğalabilecek bir şirket konseptine dahil olmayı teklif eder.
Franchise el kitabı
Bir Franchise sisteminin “kalbidir”, bu kitap içerisinde sistemdeki Franchise işletmesinin başarılı işletimine ilişkin tüm Know How yer almaktadır. Bu el kitabı düzenli aralıklar ile güncellenmelidir.
Franchise yöneticisi
Franchise veren firma tarafından yeni ortakları ve mevcut ortakların idaresi için bir temsilci görevlendirilmektedir. Daha büyük sistemlerde bölgelere göre dağılım da yapılabilir.
Franchise-alan firma
Bağımsız bir şirket bir Franchise işletmesini bir Franchise sözleşmesine bağlı olarak tanımlanan bilgiler ve anlaşmalar doğrultusunda işletir.
Franchise-sözleşmesi
Bir Franchise işletmesinin kurulması ve işletilmesine ait tüm gerekli detayların yer aldığı sözleşmedir. Franchise el kitabının tersi olarak bir sözleşme güncellenmez
Sistem merkezi
Sistem içi tüm süreçler, gelişimin devamı ve sistemin genişlemesi buradan yürütülür. Ayrıca sistem merkezi Franchise alan firmalara destek sağlar.
Franchising
Bu özel işletim şeklinin Fransızca’da alınarak tanımlanmasıdır.
Franchise ücreti
Sürekli ve çoğunlukla da ciroya bağlı ücretlerdir, bunlar her bir Franchise alan firma tarafından sistemin geliştirilmesi için ödenmektedir.
Master franchising
Bir Master-Franchise- alan firma tanımlanan bir bölge için sistemin kurulmasını aynı zamanda Franchise alan firmanın temsil edilmesini ve idaresini üstlenir. Kural gereği Franchise sistemlerinin genişlemesinde yurtdışında kullanılmaktadır.
Aracılık
Taraflar arasında anlaşmazlık durumunda mahkeme dışında bir uzlaştırma, arabuluculuk sağlanabilir
Pilot işletme
Eğer kural gereği Franchise veren firma tarafından kurulum ve işletim gerçekleştirilirse, bu şekilde bir konseptin piyasadaki durumu kontrol edilir.
Sözleşme öncesi aydınlatma zorunluluğu
Potansiyel bir Franchise alıcısı ile müzakerelerde Franchise veren firmanın aydınlatma zorunluluğudur.
İtiraz hakkı
Franchise sözleşmesinden süreli bir geri çekilme imkanı yasal olarak tespit edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar