Sahillerde `yabancı bayrak` dönemi bitiyor

Bakan Yıldırım, Türk sahillerinde sahipleri Türk olan teknelerin yabancı bayrakla dolaşmalarını engellemek için bir düzenleme yaptıklarını belirtti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk sahillerinde sahipleri Türk olan teknelerin yabancı bayrakla dolaşmalarını engellemek için bir düzenleme yaptıklarını belirterek, `Böylelikle artık Türk vatandaşları yurt dışında bir posta kutusu şirketi kurup, adı sanı bilinmeyen bir ülke bayrağını çekerek, sahillerimizde bu gemileri barındırmak gibi bir yola gitmeyecekler` dedi.


TBMM Genel Kurulu, Denizcilik Müsteşarlığı`nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi`nin görüşmelerini tamamladı. Görüşmelerin sonunda Kanun Teklifi Genel Kurul`da kabul edilerek kanunlaştı. Sahibi Türk vatandaşı olan ancak yabancı bayrak taşıyan teknelerin, Türk bayrağına geçişine kolaylık sağlanmasını amaçlayan ve teknelerden motorlu taşıtlar vergisi yerine harç alınmasını öngören tasarının Genel Kurul`da kabul edilmesinin ardından Ulaştırma Bakanı Yıldırım bir teşekkür konuşması yaptı. Bu Kanunun, yıllardan beri Türkiye`de herkesin dikkatini çeken ve yüreğini sızlatan bir konuya çözüm getirmeyi amaçladığını ifade eden Yıldırım, Türk sahillerinde sahipleri Türk olan teknelerin yabancı bayrak çekerek dolaşmalarını, Türk bayrağından kaçışlarını engellemeye yönelik bir düzenleme yaptıklarını anlattı. Bu düzenlemeyle birlikte Türk denizciliğinin önemli kazanımlar elde edeceğini ifade eden Yıldırım, amatör balıkçılık ve denizciliğin daha da gelişeceğini söyledi.


Geleneksel tekne imalat yerlerinde üretilen teklerin sayısının artacağını kaydeden Yıldırım, bunun da istihdama önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. Bu teknelerin büyük bir çoğunluğunun düşünüldüğü gibi lüks tekneler değil asgari ihtiyacı karşılayan, balıkçılık, gezinti gibi amaçlarla kullanılan tekneler olduğunu dile getiren Yıldırım şunları söyledi:


`Böylelikle artık Türk vatandaşları yurt dışında bir posta kutusu şirketi kurup, adı sanı bilinmeyen bir ülke bayrağını çekerek sahillerimizde bu gemileri barındırmak gibi bir yola gitmeyecekler. Doğrudan kayıt yapabilecekler ve ileride Bakanlar Kurulu kararı ile de alınan vergilerde yapacağımız indirimlerle önemli ölçüde Türk bayrağına geçiş sağlanacak. Böylece kayıtsız olan 60 bin civarındaki tekne de kayıt altına girecek. Yeni bir kütük oluşturulacak. Herhangi bir kazada bunların takibi, arama


kurtarma hizmetleri daha düzenli olarak verilebilecek.`


Türkiye`de denizcilik alanında bu tip bir düzenleme yapılmadığı için istenen düzeyde gelişme sağlanamadığını ve tekne başına düşen kişi sayısında Türkiye`nin birçok ülkenin gerisinde kaldığını anlatan Yıldırım, `Bu düzenlemeyle artık amatör denizcilik ve balıkçılıkla uğraşan vatandaşlarımız bu faaliyetlerine daha fazla zaman ayırabileceklerdir. Yüksek vergi yükü nedeniyle bu teknelerde Türk bayrağından kaçılıyordu. Buna da bir kolaylık getiriliyor. Amacımız Türk denizciliğini geliştirmek ve ülkemizi denizci ülke, milletimizi de denizci millet haline dönüştürmektir` dedi.


ZAFER ÇAKMAK- ANKARA

Yorumlar

Popüler Yayınlar