2-B'lerde Çözüme Yaklaşıldı

Yıllardır takip ettiğim eşim, dostum, müşterilerimden bir çok kişinin de mağduriyeti olduğu bu 2-B mevzusunda son aşamaya gelinmiştir. Son 4 yıldır hükümetin çözmekle uğraştığı, büyük mağduriyetler yaşayan bu 2-B aslında orman olmayan fakat ormanların yakınlarında bulunduğu için orman ilan edilen, aslında orman vasfını kaybetme de söz konusu değil zaten orman olmayan (işgal edilip de sonradan zilliyet elde edilen yerler için söylemiyorum) tapulu bu yerlerin sahipleri için müjdeli haber; Maliye Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tapu Kadastro genel müdürlüğünün birlikte hazırladıkları yasa taslağı son şeklini almış meclise sunulmak üzere hazır beklemektedir.Tapu ve Kadastro müdürlüğü sahadaki çalışmalarını sonlandırmasına müteakip kanun meclisten geçirilecek öncelikle tapusu olan yer sahiplerinin mağduriyetleri giderilecek.İşgal edildiği ve uzun yıllardır işleterek buralarda zilliyet hakkına sahip olduğu tespit edilen bu arazilerde ise değerleme çalışmaları henüz devam etmekte ve bedel takdirleri de son bulmaktadır. Bu kapsamda çıkacak kanun taslağı tamamlanana kadar tüm altyapı çalışması da bitecektir. Yeni taslağa göre 2-B'lerin bir bölümünün tekrar ormana dönüştürülmesi, üzerinde yerleşim yeri bulunan yapılaşmanın olduğu Sultanbeyli, Beykoz gibi yerlerde bina ve bahçe gibi kullanım alanlarıyla birlikte metrekare sınırlaması olmaksızın satılabilicek. Önce ki taslakta Maliye Bakanlığına geçen ve üzerinde yapılaşma olan gayrimenkullerden 400 metre kareye kadar olanların tamamı, üzerindeki yapılar bu m2'den fazla ise yapının oturum alanı kadar alanın satışına müsade edilmekteydi. Son düzenlemede 400 m2 sınırı kaldırıldı. Belediye mücavir alanları sınırları dışında kalan 100 dönüme kadarki tarımsal alanlar sulu-kuru ayırmaksızın hak sahiplerine doğrudan satışı mümkün olabilecektir. Tarım arazileri dışında kalan üzerlerinde yapılaşmanın mevcut olduğu Maliye Bakanlığının uygunluğunu onaylayacağı bölgelerde ise Toplu Konut idaresine, büyükşehir belediyelerine kentsel dönüşümün gerçekleşitirilebilmesine imkan sağlamak amacı ile devri mümkün olabilicek.

Öncelikle GEÇMİŞTE DEVLET TARAFINDAN GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERE VERİLEN DAĞITILAN, İSKANEN VERİLEN, ÖZELLEŞTİRİLEN ya da HİSSELERİ DEVREDİLEN SONRADAN 2-B KAPSAMINA ALINAN GAYRİMENKULLERİN TAPULARI veya TAPU KAYITLARI KABUL EDİLECEK ve bedelsiz olarak sahiplerine geri verilecek. Kişiler adına herhangi bir şekilde tapu kaydı oluşturulmuş yerler de harca esas değerleri üzerinden eski sahiplerine geri verilecek.
Diğerlerinin Hak sahibi kabul edilmeleri için kişinin söz konusu taşınmazı, kadastro çalışmasının tamamlandığı tarih itibariyle 5 yıldır fiilen kullanıyor olması şartı aranacak.

Hak Sahipleri bu haklarını nasıl elde edecek?

2-B'ler satışı ve devrini Maliye Bakanlığı Koordine edecek;Vatandaşlar ilçeler Mal Müdürlükleri ve illerde Defterdarlıklara başvuracaklar. 2-B arazilerini almak isteyen hak sahibi Vatandaşlardan müracaatları sırasında, satış tutarından mahsup edilmek üzere 10.000 TL'ye kadar başvuru ücreti alacak. Bu bedel arazinin ili, ilçesi, bölgesine, lokasyonuna göre farklılık gösterecek. Kanunun yayımlanmasından sonr Maliye Bakanlığı başvuru bedellerini açıklayan bir tebliği yayınlayacak. Yeniden Orman olmasına karar verilen yerler Orman Genel Müdürlüğünce Yeniden ağaçlandırılacak.

2-B arazilerinde ki sorunun çözümlenmesi ile "Kentsel dönüşüm"'ün önünün açılacağını, Devletin bu bölgelerden elde edeceği kaynakla deprek riski yüksek bölgelerde hızla kentsel dönüşümü sağlayacağını düşünmekteyiz. Yeni yasa ile Sultanbeyli, Maltepe Başıbüyük gibi kaçak yapılaşmanın olduğu ve en büyük sorunu yaşayan Beykoz İlçesi gibi yerlerde problemlere çözüm üretebilecek duruma gelecektir. 2-B olarak tasvir edilen yerlerin orman olduğu zannının da kaldırılması, bu yerlerin kaçak ve çarpık yapılaşmanın olduğu anlatılmalı vatandaşın kafasında ki bunlar ormanları kesecek yerine binalar yapıp kendilerine rant sağlayacakla düşüncesinden de kurtulmaları gerekmekte. Çözümsüzlük hiç bir zaman çözüm değildir. Bugüne kadar hiçbir bedel ödemeden işgal edilen değerli arazilerin gerçek değerinden satılarak hem hakkı yenen, namuslu vatandaşın hakkı savunulmuş ve alınmış olacak hemde şehirlerimizde ki çarpık yapılaşmanın da önüne geçileceğini düşünmekteyiz. 2-B araziler ülkemizde ciddi sorun teşkil etmekte Antalya gibi büyük Turizm bölgesinde bir çok Otel ve Turistik tesis bu sorundan dolayı kaçak durumdadır. Umuyorum ki çıkacak kanun tüm mağdurların mağduriyetine son verir ve elde edilecek gelir ülke menfaatlerinde kullanılır.

Mehmet Alpaslan BOLAT
alpbolat@marmara34.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar