VEFAT HALİNDE VARİSLERİNİN YAPACAĞI İŞLEMLER

VEFAT HALİNDE VARİSLERİNİN YAPACAĞI İŞLEMLER

Aile efradlarının vefatı halinde Veraset İntikal işlemlerinin yaptırılmaması ileride varislerinin gerek tapu Müdürlüklerinde ve gerekse diğer Resmi dairelerde çok zor durumlara düşmelerine sebeb olmaktadır.

Veraset işlemleri yaptırılmadığı takdirde hiç bir Resmi Dairede ölen şahıs ile ilgili hiç bir işlem yapılamadığından bu sebeble zor durumda kalmamaları için yakınlarının vefatı halinde yapmaları gereken işlemler bilgi amacı ile şağıda belirtilmiştir.


YAPILMASI GEREKLİ İŞLEMLER VE TANZİM OLUNACAK EVRAKLAR


1) Varislerden herhangi bir kişi şahsen Mahkemeye müracaat ederek, veya avukat kanalı ile de vefat eden kişiye ait Mahkemeden Veraset İlmühaberi çıkartacaktır. Bir nüsha aslı veya tasdikli örneği Veraset İntikal Vergi Dairesine verilecektir.

2) Vefat eden kişi adına Bankalarda bulunan şahsi ve ortak hesapların mevcutlarını (faizli bakiyeleri) gösterir Veraset İntikal Vergi Dairesine hitaben Banka'dan yazı alınacaktır.

3) Vefat eden kişi adına kayıtlı tüm emlakların kayıtlı bulunduğu Belediyelerden ölüm tarihindeki rayiç bedellerini gösterir tasdikli Emlak Beyannameleri tanzim ettirilecektir.

4) Vefat eden kişi adına kayıtlı tapu fotokopileri veya emlakın kayıtlı olduğu Tapu Müdürlüğünden Tapulara ait tasdikli liste alınacaktır.

5) Vefat eden kişinin en son ikamet ettiği mahalle muhtarlığından "Ölüm ve Mirasçı Bildirimi " formu doldurulup Muhtar tarafından imza ve tasdik edilecektir.

6) Ölen şahıs Şirket hissedarı veya Serbest Meslek mensubu ise

a) Blanço esasında defter tutanlarda ölüm tarihine tekaddüm eden takvim yılı

bilançosu veya ölüm günü itibari ile tanzim edilen bilançoların Vergi Dairesin-

den tasdikli iki örneği;

b) İşletme hesabına göre defter tutanlarda ise ölüm tarihindeki ticari varlığı gösteren Vergi Dairesinden tasdikli işletme hesabı hülasasının iki örneği;

c) Ticaret Sicil gazetesi iki adet fotokopisi;

d) Ortaklara olan borçları gösteren iki örnek liste;

e) Stok ve Demirbaşlar için iki örnek liste;

f) İ.M.K. Borsasında işlem gören Şirket hisselerinin değerini gösteren tasdikli iki örnek yazı; ( bir adet fotokopi olabilir.)

7) Ruhsata tabi taşınır mallar için ( taşıt, silah gibi) iki adet ruhsat fotokopisi;


Tüm bu evraklar hazırlanıldıktan sonra nakit, emlak dökümanları, ölen şahsın

adına kayıtlı bulunan telefonlar ve diğer mevcut dökümanlar Veraset ve İntikal Vergi Beyannamesine işlenilip varisler tarafından imzalanılarak yukarıda belirtilen evraklar eklenilerek, vefat eden kişinin ikametgahının bağlı bulunduğu Veraset ve İntikal Vergi dairelerine ölümünden sonra en geç 4 ay içerisinde müracaat edilerek beyanda bulunulması ve ilgili Vergi Dairesinden beyanda bulunulduğuna dair yazı almaları gerekmektedir.

LTD Şirket ortağı vefat ettiği zaman ise

Limited şirketlerde ölen ortağın payları kanuni mirasçılarına geçer. Paylar kanuni mirasçılara, veraset ilamında yazılı miras hisseleri oranında intikal eder. Payların mirasçılara intikali için, pay devir merasimi yapılır. Ortaklar kurulu ölen ortağın paylarına ilişkin karar alır, 18yaşından küçük çoçukların anne veya babası ile ortak olması durumunda 18 yaşından küçük çoçuklar için mahkemece kayyım ataması yapılması gerekmektedir.

Diğer taraftan; Türk Ticaret Kanununun ortaklar sayısı başlıklı 504/8217;ncü maddesinde, limited şirketlerde /8220;ortakların sayısı ikiden az ve elliden çok olamaz. Ortakların sayısı sonradan bire iner veya şirketin zaruri organlarından biri mevcut olmazsa münasip bir müddet içinde bu eksiklikler tamamlanmadığı takdirde ortaklardan birinin veya şirket alacaklısının talebi üzerine mahkeme şirketin feshine karar verir. Mahkeme taraflardan birinin talebi üzerine gerekli ihtiyati tedbirler alabilir./8221; denilmiştir.

Bu nedenle şirket ortağının ölümünden sonra söz konusu varislerin, şirketin devam etmemesi yönünde karar almış olması durumunda, Mahkeme tarafından şirketin feshine karar verilip kapanışın Ticaret Siciline tescil ve Türk Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edildiği tarihe kadar tasfiye memuru tarafından mükellefiyetle ilgili hükümlerin yerine getirileceği tabiidir...

Yorumlar

Popüler Yayınlar