Kamulaştırma Mağduru Olmayın

Kamulaştırma Mağduru Olmayın

‎- İDARELERİN İMAR MAĞDURLARINA İLGİSİZ DAVRANMASI
- İMAR İZNİ VERMEMESİ - KAMULAŞTIRMA YAPMAMASI - TAKAS YAPMAMASI

- İMAR MAĞDURLARINA ÇÖZÜM -


İmar planlarının hayata geçirilmemesi nedeniyle birçok taşınmaz sahibi mağdur olmaktadır. İdarenin imar planından sonra taşınmazı bütçe yetersizliğini ileri sürerek kamulaştırmaması veya takasa konu yapmaması, taşınmaz sahiplerinin uzun yıllar belirsiz bir şekilde bekletilerek mağdur edilmesi sonucunu doğurmaktadır.

Kaldı ki; taşınmaz sahibini belirsiz ve süresiz bir şekilde bekleterek mağdur eden idare bu duruma kayıtsız ve ilgisiz kalması karşısında, taşınmaz sahibinin idareyi kamulaştırma yapmaya zorlama imkanı da bulunmamaktadır. Buradaki en önemli sorunlardan biri ise idarenin taşınmaz sahibinin bu mağduriyetine sessiz ve ilgisiz kalması.

Bu durumda taşınmaz sahibi, mülkiyet hakkından faydalanamamakta, diğer bir deyişle; taşınmazından istifade edememekte, tapulu arsasından bir yabancı gibi hiçbir şekilde faydalanamamaktadır. Taşınmaz sahibinin mülkiyet hakkının içi boşaltılmış, aslında ortadan da kaldırılmıştır.

Normal şartlarda kişinin mülkiyet hakkı sahibi olduğu taşınmazdan dilediği gibi faydalanabilmesinin, tasarruf edebilmesinin yanı sıra, bu hak dokunulmaz ve vazgeçilmez bir haktır. İdarelerin de bu hakka saygılı olması gerekmektedir. İdareler ancak toplum menfaati amacıyla bedelini ödemek şartıyla kamulaştırma yaparak mülkiyet hakkına sınırlama getirebilir.

İmar planları, kamu ve toplum yararına olmalı. İmar planları ve uygulanması keyfi olmamalı. Mülkiyet hakkına saygılı olmalı. Taşınmaz sahiplerini mağdur etmemelidir.

İmar planlarının yürürlüğe girmesinden itibaren en geç 3 ay içinde belediyelerce, uygulanması amacıyla 5 yıllık imar programı hazırlanmalıdır. Buradaki önemli nokta; Bu planların “tümünün” hangi süre içinde programa alınarak uygulanacağı yasada belirtilmemiştir.

Bu belirsizlik taşınmaz sahiplerinin çok uzun yıllar taşınmazlarından faydalanmalarına imkan tanımamaktadır.

# İMAR MAĞDURLARINA ÇÖZÜM #

İmar planlarında, "YEŞİL ALAN, YOL, OKUL, PARK vs." umumi hizmetlere ayrılan taşınmazlara, imar izni verilmemektedir. Bu sebeple arsa sahibi, arsasından uzun yıllar faydalanamamakta ve mağdur olmaktadır.

Gayrimenkul Hukuku konusunda avukatlar ve mühendislik firmaları "İmar planları sonucu, arsa sahibinin arsasından "FAYDALANAMAMASI" sebebiyle oluşmuş mağduriyeti giderebilmektedir ve bu sebeple oluşan zararı da somut olarak tazmin edebilirler.

# YILDIRAY ŞAFOĞLU SORULARINIZI YANITLIYOR #

Kendisine telefon ile ulaşan arsa sahipleri ile sürekli olarak bilgilendirme amaçlı toplantılar yaptıklarını belirten Şafoğlu, bu konuda kendisinden bilgi almak isteyenlerin 0.532.223.31.71 no'lu telefondan kendisine ulaşabileceklerini belirtti

Yorumlar

Popüler Yayınlar