"500 milyon TL'nin çöp olmasından korkuyorum"

"500 milyon TL'nin çöp olmasından korkuyorum"

İmar yönetmeliklerinin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, müktesep hak konusunun gündeme getirilmesini ve oyunun kurallar çerçevesinde oynanmasının şart olduğunu söyledi.

Türkiye'deki imar kanununun değişmesi gerektiğini savunan Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Türkiye'de imar kanunu tamamen kamunun gücünü elinde tutan bir sistem. Gayrimenkul geliştiricilerinin kaderi kamu yöneticisinin iki dudağının arasında bir sistem. Bu kuralların en kısa sürede değiştirilmesi gerekiyor.” diye konuştu. Kamu yararına imar düşürülmesi konusunda ise, böyle bi durumda devletin zararı karşılaması gerektiğini söyleyen Çelik, “Belediyenin imar yönetmeliklerinin değişmesi lazım. Projeye yatırım yapıp başlasak, belediyenin kamu yararına yüzde 50 imarını düşürdüm deme hakkı var. Yaptığımız o kadar harcama çöpe gidiyor. Buna rağmen gel yatırım yap diyorlar. Bu bir risk. Yatırımcının hakkının ne olduğunun söylenmesi lazım. Araziyi alırken mevcut imar planı neyse, bu bizim için müktesep hak olsun. Belediyeler bu imar planlarını yine kamu hakkı için değiştirsinler ama bizim zararımızı ödesinler. Belediyeler yeni düzenleme yaparsa, eski hakları gözetmeli.”


GYO sayısı çok az!

2007 yılında halka açıldıklarını söyleyen Ömer Faruk Çelik, GYO olmanın kurumsal altyapıda şeffaflık getirdiğini söyledi. Şirketlerin sermaye yapısının güçlenmesi için teşvik olması gerektiğini söyleyen Ömer Faruk Çelik, “Milyar doların üzerinde sermayesi olan şirket Türkiye'de çok az. 2007 yılında halka açılmış bir şirket olmamıza rağmen İMKB'de ilk 30'da işlem görüyoruz. GYO olmaktan korkmamak lazım. Türkiye'de sadece 24 adet GYO var ve bizim gibi gelişmesini hızla sürdüren bir ülke için bu çok az.”diye konuştu. GYO olmanın hikayesini doğru oluşturan şirketler için doğru bir yönetim olduğunu vurgulayan Çelik, “Halka açılmak için işlem süreleri uzun. Doğru yatırımcılarla doğru ortaklık yapmak, sabır göstermek ve kurumsal olmak gerekiyor.”dedi. 2007 yılından 2011 sonuna kadar yüzde 90'lık büyüme gösteren Sinpaş GYO, 2012 yılının ilk 6 ayında yıllık öngördükleri cironun yüzde 60'ına ulaşmayı hedefliyor.



TÜRKİYE'DEKİ GYO'LARIN LİSTESİ

Halka Açık GYO’lar
1.Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
2.Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
3.Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
4.Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
5.Avrasya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
6.Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
7.EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
8.Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
9.İdealist Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
10.İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
11.Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
12.Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
13.Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
14.Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
15.Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
16.Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
17.Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
18.Saf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
19.Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
20.Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
21.TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
22.Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
23.Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
24.Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
Kuruluş İzni Almış Olan GYO’lar
1.Büyükhanlı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
2.Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
3.Körfez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
4.Tuna Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
5.Servet Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.




“İstanbul obez bir şekilde genişliyor”

Konut projelerinin şehir dışına doğru kaymasının merkezde arazi pahalılığından dolayı olduğunu söyleyen Çelik, “Şehir obez bir şekilde genişliyor. İstanbul'da merkezde iş yapmak çok pahalı ama bu doğru bir büyüme değil. Obez değil daha şık büyümek gerekiyor”dedi. Şehir merkezinde metrekaresi 10 bin dolardan konut satıldığını belirten Çelik, “Merkezdeki pahalı projeleri kaç kişiye satabilirsiniz?”dedi.



“Ortaklıktan korkmayın”

Bugüne kadar yaptığı projelerde, çeşitli firmalarla ortaklık yaptıklarını belirten Ömer Faruk Çelik, kobiler ve büyümeyi hedefleyen şirketler için önerilerde bulundu. “Başarının birinci kuralı: Herkes bildiği işi yapacak”diyen Çelik, firmaların küçük olsun benim olsun mantığından çıkmaları gerektiğini savundu.

Yelda Akgün / Haber Türk

Yorumlar

Popüler Yayınlar