İÇMESUYU HAVZALARI YÖNETMELİĞİ




İÇMESUYU HAVZALARI YÖNETMELİĞİ

Amaç

MADDE 1 – (1)
Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde ve haricinde bulunan ve Ġstanbul’a su temin edilen ve edilecek olan yüzeysel ve yeraltı su kaynaklarının kirlenmesinin önlenmesi ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1)
Bu Yönetmelik; 2560 sayılı Ġstanbul Su ve Kanalizasyon Ġdaresi Genel Müdürlüğü KuruluĢ ve Görevleri Hakkındaki Kanun gereği; Ġstanbul’a su temin edilen ve edilecek olan Ġstanbul BüyükĢehir Belediyesi sınırları dâhilinde ve haricinde bulunan alanlarda, su kirliliğinin önlenmesi amacıyla yapılacak izleme ve denetleme usul ve esaslarını kapsar.

Hukuki Dayanak

MADDE 3 – (1)
Bu yönetmelik; 2560 sayılı Ġstanbul Su ve Kanalizasyon Ġdaresi Genel Müdürlüğü KuruluĢ ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un 2., 6. ve 20. maddelerine dayanılarak hazırlanmıĢtır.

Tanımlar

MADDE 4 - (1)
Bu yönetmelikte geçen;

Ġdare: Ġstanbul Su ve Kanalizasyon Ġdaresi Genel Müdürlüğü’nü (ĠSKĠ) ifade eder.

ĠSKĠ Görüşü: Ġçmesuyu havzalarında, madencilik, döküm, tarım, hayvancılık faaliyetleri, su kaynakları ve her türlü planlar ile ilgili olarak, bu yönetmelik doğrultusunda idare tarafından verilen görüĢtür.

Ġçmesuyu havzaları (Havza): Bir akarsu, göl, baraj rezervuarı veya yeraltı suyu haznesi gibi bir su kaynağını besleyen yeraltı ve yüzeysel suların toplandığı bölgenin tamamıdır.

Yüzeysel sular: Her türlü suni veya tabii göller ile bunları besleyen sulardır.

Yeraltı suları: Toprak yüzeyinin altında, durgun veya hareket halinde olan sulardır.

Atık: Her türlü üretim ve tüketim faaliyetleri sonunda fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özellikleri ile karıĢtıkları alıcı ortamların doğal bileĢim ve özelliklerinin değiĢmesine yol açarak dolaylı veya doğrudan zarara neden olan ve ortamın kullanım potansiyelini etkileyen maddelerdir.

Atıksu: Evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer kullanımlar neticesinde kirlenmiĢ veya özellikleri değiĢmiĢ suları ifade eder.

Atıksu Kaynakları: Faaliyet ve üretimleri nedeniyle atıksuların oluĢumuna yol açan konutlar, ticari binalar, endüstri kuruluĢları, maden ocakları, cevher yıkama ve zenginleĢtirme tesisleri, kentsel bölgeler, tarımsal alanlar, sanayi bölgeleri, tamirhaneler, atölyeler, hastaneler ve benzeri kurum, kuruluĢ, iĢletme ve alanlardır.

Yönetmelik 14.01.2011 Tarih 2 Sayılı Genel Kurul Kararı Ġle Kabul Edilerek 23 Ocak 2011 Tarihli Günboyu Gazetesinde YayınlanmıĢtır. 2

Endüstriyel Atıksu: Herhangi bir ticari veya endüstriyel faaliyetin yürütüldüğü alanlardan, evsel atıksu ve yağmur suyu dıĢında oluĢan atıksulardır.

Evsel Atıksu: Meskenlerden ve okul, otel, günübirlik tesisler gibi insanların günlük faaliyetlerindeki ihtiyaç ve kullanımları neticesi meydana gelen atıksulardır.

Mutlak Koruma Alanı (0-300 m.): Ġçme ve kullanma suyu temin edilen ve edilecek olan suni ve tabii göller etrafında en yüksek su seviyesinde, su ile karanın meydana getirdiği çizgiden itibaren yatay 300 metre geniĢliğindeki kara alanıdır. Bahse konu alanın, havza sınırını aĢması halinde mutlak koruma alanı havza sınırında son bulur.

Kısa Mesafeli Koruma Alanı (300.-1000 m.): Mutlak koruma alanı üst sınırından itibaren yatay 700 metre geniĢliğindeki kara alanıdır. Bahse konu alanın, havza sınırını aĢması halinde kısa mesafeli koruma alanı havza sınırında son bulur.

Orta Mesafeli Koruma Alanı (1000-2000 m.): Kısa mesafeli koruma alanı üst sınırından itibaren yatay 1000 metre geniĢliğindeki kara alanıdır. Bahse konu alanın, havza sınırını aĢması halinde orta mesafeli koruma alanı havza sınırında son bulur.

Uzun Mesafeli Koruma Alanı (2000-havza sınırı): Orta mesafeli koruma alanının üst sınırından baĢlamak üzere su toplama havzasının nihayetine kadar uzanan bütün kara alanıdır.

Su Kirliliği: Su kaynaklarının fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik, radyolojik ve ekolojik özelliklerinin, kullanım maksatlarını olumsuz yönde etkileyecek Ģekilde değiĢtirilmesidir.

Tehlikeli ve Zararlı Madde: Su ve çevresi için önemli risk teĢkil eden, zehirlilik, kalıcılık ve biyolojik birikme özelliğinde olan madde ve madde gruplarıdır.

Kaynak Suları: Tabii olarak yeryüzüne ulaĢan yeraltı sularıdır.

Katlar Alanı Kat Sayısı (KAKS): Yapı inĢaat alanının parsel alanına oranıdır.

Rezervuar: Doğal göller veya bir sedde yapısı arkasında suyun biriktirildiği alanlardır.

Genel hükümler

MADDE 5 – (1)
Bu yönetmelikte açıklanmayan tüm hususlarda Su Kirliği Kontrolü Yönetmeliği’nin içmesuyu havzaları ile ilgili hükümleri uygulanır.

(2) Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca yasaklanmıĢ olan yapı, tesis ve faaliyetler; içmesuyu havzaları için zararlı yapı, tesis ve faaliyetlerden sayılır. Bu yapı, tesis ve faaliyetleri yapanlar hakkında; ĠSKĠ Genel Müdürlüğü tarafından 2560 sayılı ĠSKĠ Kanunu, 3194 sayılı Ġmar Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili diğer mevzuat uyarınca cezalandırılmaları için suç duyurusunda bulunulur.

(3) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulama esasları ve diğer hususlar, Yönerge ile belirlenir.

Özel hükümler

MADDE 6 – (1)
Ġstanbul’a su temin edilen ve edilecek olan içmesuyu havzaları ve dereler EK-1’de gösterilmiĢtir. Bu alanlarda, Çevre Düzeni Planı dahil, her ölçekteki imar planları hazırlanırken veya mevcut planlar revize edilirken ĠSKĠ görüĢü alınır. 3

(2) Ġçmesuyu havzalarında atıksu kaynakları ile ilgili her türlü izin, ruhsat, görüĢ, denetim, kontrol, tedbir ve yaptırımlar; ĠSKĠ Atıksuların Kanalizasyona DeĢarj Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

(3) Ġstanbul il sınırları içinde mevcut Çevre Düzeni Planları, ĠSKĠ görüĢlü imar planları ve BüyükĢehir Belediye BaĢkanlığı’nca onaylanan imar planları, idare uygulamalarında esas alınır.

(4) Ġstanbul il sınırları dıĢındaki alanlarda; mevcut Çevre Düzeni Planları ve/veya bu planlara istinaden hazırlanan imar planları, planı bulunmayan orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında, 02.11.1985 tarih ve 18916 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Plansız Alanlar Ġmar Yönetmeliği’ hükümleri ve bu yönetmeliğin çevre düzeni plan hükümlerine aykırı olmayan hükümleri de idare uygulamalarında esas alınır.

(5) a) Havzalardaki her türlü imar faaliyetlerinin, planlara, 02.11.1985 tarih ve 18916 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Plansız Alanlar Ġmar Yönetmeliğine ve diğer imar mevzuatına uygunluğunun denetimi, temini ve gerekli yaptırımlar, 3194 sayılı Ġmar Kanunu ve 5216 sayılı BüyükĢehir Belediyesi Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’na istinaden ilgili idarelerin yetki ve sorumluluğundadır.

b) YapılaĢmanın yasak olduğu koruma alanlardaki imar faaliyetleri, idare tarafından da takip edilir. Aykırı hususların tespiti halinde, ilgili kurumlara bildirilerek gereğinin yapılması talep edilir. Ġdarenin yaptırım hakkı saklıdır.

(6) Kaynak ve yeraltı sularının tasarrufu, yetki ve sorumluluk sahasında ĠSKĠ’ye aittir.

(7) Mutlak koruma alanları dıĢındaki orman alanlarındaki mesire ve piknik yerlerinin kullanımı hususunda ilgili idarelerin görüĢü doğrultusunda iĢlem yapılır.

(8) Toprak, Ġnşaat ve Yıkıntı Atıkları Dökümü Faaliyetleri.

a) Mutlak koruma alanlarına döküm yapılamaz.

b) Kısa ve orta mesafeli koruma alanlarında, döküm sahası oluĢturulamaz. Kısa ve orta mesafeli koruma alanlarında bulunan eski taĢ, maden, kum, mıcır, kil vs. ocaklarına doğal yapısının ikame edilmesi maksadıyla ve dolum sonrası ağaçlandırılmak Ģartıyla sadece kirlenmemiĢ hafriyat toprağı dökümüne müsaade edilir.

c) Uzun mesafeli koruma alanlarında; suyun kalitesine olumsuz etki edecek kimyasal ve katı atık dökülmemesi, 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Hafriyat Toprağı, ĠnĢaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ gereği yetkili idarelerden izin/ruhsat alınması, kontrol ve denetiminin de adı geçen yönetmelikte yetki ve sorumluluk verilen idarelerce yapılması kaydıyla, hafriyat toprağı, inĢaat ve yıkıntı atıkları için döküm sahası oluĢturulmasına müsaade edilir.

d) Döküm faaliyeti için olumlu görüĢ verilen havza alanlarında, döküm faaliyetlerine; havza sınırlarını değiĢtirmemesi ve havzaya su akıĢını engellememesi Ģartıyla 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Hafriyat Toprağı, ĠnĢaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ hükümleri uyarınca yetkili idarelerden izin/ruhsat alınması gereklidir.

(9) Ġmar Planlarında;

a) Mutlak koruma alanlarında Ġdare tarafından yapılacak veya yaptırılacak arıtma tesisleri hariç, hangi maksatla olursa olsun hiçbir yapılaĢmaya izin verilemez.

b) Mutlak koruma alanları, kısa mesafeli koruma alanları, mutlak tarım alanları, askeri alanlar ve orman alanları yoğunluk hesabına dahil edilemez. EK-2’de verilen yoğunluk değerleri aĢılamaz.

c) Kamu hizmeti için ayrılan sosyal ve teknik donatı yapıları hariç, konut dıĢı yapılaĢmalarda KAKS: 0.25 değeri aĢılamaz.

4

d) ĠSKĠ görüĢüne uygun olarak hazırlanarak onanmıĢ imar planında konut, ticaret+konut, alanına ayrılan alanlarda meri planda verilen yapılaĢma değerlerinde artıĢ olmaması kaydıyla özel eğitim, özel sağlık, özel sosyal kültürel tesis alanları yapılabilir.

e)
Orta mesafeli koruma alanlarında;

- Uzun mesafeli koruma alanlarında yasaklanan fonksiyonlar,

- Her türlü sanayi maksatlı yapılar,

- Serbest bölge,

- Tıp fakülteleri,

- Laboratuarlarında ve atölyelerinde kimyevi maddelerin iĢlendiği her türlü eğitim ve öğretim kurumları,

- Hastane,

- Akaryakıt istasyonu,

- Entegre hayvancılık tesisleri,

- Mezbaha,

- Kimyevi madde, yakıt, zehirli, zararlı ve tehlikeli madde depoları,

- Endüstriyel ve evsel katı atık depolama ve imha merkezleri,

imar planında önerilemez ve bu fonksiyonlara ait yapılara izin verilemez.

f)
Uzun mesafeli koruma alanlarında,

- Tuz ile metal sertleĢtirme,

- Metal kaplama,

- Asitle yüzey temizleme,

- Tekstil boyama ve emprime baskı,

- Hurda plastik yıkama,

- Liftli yıkama-yağlama,

- Yanıcı, parlayıcı, patlayıcı kimyasal madde depoları,

- Ġmalatından sanayi atıksuyu kaynaklanan kimyasal madde üretim tesisleri,

- Hurda kâğıttan kâğıt imal tesisleri,

- Ham deri iĢleme,

- Asit imal ve dolum yerleri,

- Zirai mücadele ilacı imal ve dolum yerleri,

- Pil, batarya, akü imal yerleri,

- Gres yağ fabrikaları,

- Domuz çiftlikleri,

- Ġlaç sentez fabrikaları,

- Ağır metal tuzu üretimi,

- Cam yıkama,

- Yün yıkama,

5

- Endüstriyel ve evsel katı atık nihai depolama merkezleri,

- Kimyevi madde depoları ve akaryakıt dolum tesisleri,

imar planında önerilemez ve bu fonksiyonlara ait yapılara izin verilemez.

g) Ġmar Planları hazırlanırken; EK-1’de isimleri verilen derelerin her iki tarafında, kadastral sınırlarından itibaren 100 metrelik yapı yaklaĢma mesafesi bırakılır. Derelerin yapı yaklaĢma mesafesi içinde kalan bu alanlardaki yapılaĢma hakları parsel yüzölçümünün %60’ ı hesaplanmak kaydıyla EK-2’ de verilen yoğunluk değerlerine göre ait olduğu imar planı sınırı içinde bulunan havza dıĢındaki alanlar ile orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında kullanılır. Bu durumda, yapı yaklaĢma mesafesi içinde kalan bu alanlar, ağaçlandırma, yol, yeĢil alan, rekreasyon v.b. maksatlarla kullanılmak üzere, kamuya bedelsiz devredilir ve bu alanlarda yapı yapılamaz.

Yürürlük

MADDE 7 – (1)
Bu Yönetmelikten önce yürürlükte bulunan Ġçmesuyu Havzaları Yönetmeliği ile değiĢiklikleri yürürlükten kaldırılmıĢtır.

(2) Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8 – (1)
Bu yönetmelik hükümlerini Ġstanbul Su ve Kanalizasyon Ġdaresi Genel Müdürü yürütür. 6

EK-1

a) Ġstanbul’a Su Temin Edilen Ġçmesuyu Havzaları Ve Dereler:

1. Tarihi Taksim ve Kırkçeşme su bentleri Havzası:

2. Sazlıdere Havzası:

Kanlıgöl Deresi, Türkköse Deresi ve Derbent Deresi Kolu, Dursun Köy Deresi, Kaldırım Çoban Deresi, Boyalık Deresi, Mandıra Deresi, Baklalı Deresi,

3. Büyükçekmece Havzası:

Beylikçayı Deresi, Çekmece Deresi, Hamza Deresi, Eskidere ve Orcunlu Dere, Kızıldere kolu, Karasu Deresi ve Akalan Deresi, ġeytan Deresi, Ayus Deresi, Ġnter Deresi, TavĢan Deresi, Delice Deresi Kolları, Tahtaköprü Deresi, Koy Deresi, Damlıdere ve Kesliçiftliği Deresi, Kiladine Deresi Kolu,

4. Alibey Havzası:

Cebeci Deresi, Boğazköy Deresi, Bolluca Deresi, Kocaman Dere, Çıplak Dere ve Ayvalı Deresi, Ayvalık Deresi, Sidan Deresi, Elmalı Kalan Dere, Gülgen Dere, Malkoç Dere, Çiftepınar Dere Kolları,

5. Terkos Havzası:

Kanlıayazma Deresi ve Yeniköy Deresi, Ustuluk Deresi, Çeko Deresi Kolları, Tayakadın Deresi, Sinanköprü TaĢlıbayır Deresi, Malakçı Deresi, Kaptan Çayırı Deresi, Ana Dere, Derin Dere, Fitirgan Dere, Koca Dere, Sivas Köy Deresi, Eğrek Dere, Suluklu Dere ve Keçikerme Deresi Yolu, Kurt Deresi, Ayazma Dere, Karaca Köy Deresi, Istranca Deresi, Pınar Dere ve Belgrat Dere, Ceviz Dere, Sinir Dere, Karasu Deresi (ve 3 kolu), Balçık Dere, Çatalcakaya Dere, ġeytan Dere, Kaci Dere, Binkılıç Dere, Büyükdere, Molla Hüseyin Deresi, Karatina Deresi, Arı Dere, Tumba Dere, Mekan Dere, Kısa Dere, ÇeĢme Deresi, Kürk Dere, Ceviz Dere, Karamandıra Dere, SukarıĢığı Dere, Mandıra Dere, ġeytan Dere, Istranca Dere, DıĢbudaklık Deresi ve Dingil Dere, Kürek Dere, GümüĢparası Dere, TaĢlıgeçit Deresi, Kuru Dere, Kütüklü Dere, MürverçeĢme Dere, ġiĢkafa Dere Kolları,

6. Ömerli Havzası:

Kömürlük Dere, Bıçkı Dere, Muslu Yatak Deresi, Sarıkız Deresi, Ozan Dere, Büyük Dere, Sögütgeçidi Dere ve Kara Dere Kolları, Sazak Dere, Zubcan Dere ve Kahvecioğlu Deresi Kolu, Göçbeyli Dere, Kadıçayır Dere, Eski Değirmen Dere, Balçık Dere, Kocagöl Dere ve Doğan Dere, Değirmen Dere, Kuzguncuk Dere, Yayla Dere, Cankoca Dere, Canbazalacağı Dere, Horoz Dere, Suçıkan Dere, Yongalıdere Kolları, Koy Dere, Değirmen Dere, Patlıcan Gölü Dere, Topçayırlar Deresi, Uzun Dere, Maldöken Dere, PaĢaköy Deresi, Ayazma Dere, PaĢaçayırı Deresi, Değirmen Dere ve Bakkalköy Deresi, Palamut Dere,

7. Elmalı Havzası:

Sakıran Deresi, Arnavut Deresi, Çiftlik Dere, Armutyatağı Deresi, Çekmeköy Deresi, Değirmen Dere, Karaağaç Deresi, Köprü Dere (Kemer Dere)

8. Darlık Havzası:

Elmalı Dere, Kapaklı Dere, Düzler Dere, Haymana Dere, Çörtlen Dere, Eğri Dere (2 adet), Çanak Dere, Mısırlı Dere, Teke Dere, Arpacı Dere, ÇamaĢır Dere, Sarpeğrek Dere, Sığırlık Dere, KocataĢ Dere, Karaçayır Dere, Çakıltarla Dere, ġeftali Dere, Alçak Dere, Örümcek Dere, Dümen Dere, Soğuksu Dere, Yumurcak Dere, Maden Dere, Musaköy Dere, Dikili Dere, Yusuf Dere, Eroğlu Dere, Cevahir Dere, Darlık Deresi Kolları, Soğuksu Dere, Karanlık Dere, Kayalı Dere, Kokar Dere, Pınar Dere, Sığırlık Dere, Kaynarca Dere, MeĢeli Dere (Büyük Dere), Murlak Dere, Kızılcıklı Dere, Ağıl Dere, Ayvalı Dere, Göller Dere, Fındıkpınar Dere, Köprücük 7

Dere, Kiremitçi Dere, Öven Dere, Dombay Dere, Ballık Dere, Değirmen Dere, Çamyatay Dere, DanıĢman Dere, Aydere, Dumbay Dere, BaĢlar Dere, ġahin Dere, Demir Dere, Gökoluk Dere,

YeĢilçay projesinde Ġsaköy, Sungurlu ve Kabakoz Baraj Havzaları ile;

Istranca (Yıldız ) Dereleri Projesi Kapsamında Yer alan Düz Dere, Kuzulu Dere, Çilingoz Dere, Elmalı Dere, Sultanbahçe Dere, Kazan Dere, Pabuç Dere Baraj Havzaları da alınmıĢ olup, Istranca Derelerinde koruma altına alınacak dereler;

9. Düz Dere Havzası :

Düz Dere, Kovankaya, HaĢimpınarı, PazarbaĢı, Kayınlık, TaĢdelen.

10. Çilingoz Deresi Havzası:

Çomakçı, Üçpınar, Büyükerikli, GümüĢ, 1.Kavaklı, Erikli, Demirci, Çiçek, Gürgen, 2.Kavaklı, Çanakçı, AktaĢlar, AktaĢ, Çavdar, Küçükerikli.

11. Kuzulu Dere Havzası:

Sulu, Sarp, BileğitaĢı (Aziz), Milas, Saklısu, Karlı, Küçükböğürtlen, Büyükböğürtlen, Makara, Davulyolu, Aziz, Çilingoz, Kaynaklar, Seremet, Çanakça, MuĢmula, Karpıca, Motor, Seymen, Kaynak, Çavdar.

12. Kazan Dere Havzası:

Kazandere, Lale Dere, Soğuksu Dere, Mandıraeğreği, Kotil, Çerkezeğreği, Arpatarla, Köserelik, Çayır, 1. Kiraz, 2. Kiraz, Erikli, Taromba, Helvabayır, 1. Soguksu, 2.Soğuksu, Yakıbın (Yakup), HacıhaĢim, Dingil (Kuti), Pirentepe (Pirenli), Saklısu, Domuz, Kurugöl, Yenesuyu, Yurt, GürgeankıĢla, Moloz, 1. Sulu, Yüksekeğrek, 2. Sulu, Darıtarla, Gübre, Kesikkoru, Güvenli, Ayıdeliği, Beypınar, Kuru, Ġncekoru, Kalınkoru, Terzimağara, Kabalar, EĢek, Kalamir, Köprü, Kalemir (Kalem), ġakirinkeleme, Geyikalan (Keyikalan), KuruçeĢme, Köprü, Telefondireği, Kuyukaynaklar, Fındık, Çavdar, Aksu, HaĢlama, NalbantçeĢme, Kayınpınar, Değirmen, Kazan, Ana, Yurt, Kalem, Kuru, Sandıklar, Z.Derin, ÇamaĢır, YaĢarağanın, Sazlık, Sazlıkpınar, YazkıĢla, Dingilli, BaĢgöl, Yalanlı, 1.Derin, AbduĢunçeĢme, Maksudun Pınarı, Sınır, Kömürcü, Gülgen Pınar, Nalhanlıpınar.

13. Elmalı Dere Havzası:

Elmalı, Erikli, Yarımdağ, Küçükelmalı, DıĢbudakeğreği, Kurteğreği.

14. Sultanbahçe Dere Havzası:

EĢek, Hamza, Bahçe, Sürgüyolu, Gürgen, Büyükhoca, Kayınlı, Asmalı, Kuru, Ağıl, Hafızın, Kulübetarla, Cehennem, Kayınlar, Küçükhoca, Yanıkkulübeler, Dultarla.

15. Pabuç Dere Havzası:

Kaldırım, Cevizli, 4.Geçit, Demetyolu, TaĢpınar, Pabuç, Uskumru, Kepçe, KıĢlacık, Balıkpınar, Sarıgeçit, Mağara, Fırınhendeği, ġiĢmanot, Kurt, Sazlı, Kavaklar, Kuru, KocataĢ, Dedepınar, AcıçeĢme, Baltacı, Koru, Kiremit, KovantaĢı, Kiremithane, KuĢkaya, KokmuĢtarla, Arka, Gürgen, Karamanpınarı, Pendik, Çayır, Palamut, Karanlık, KokmuĢpınar, Kereviz, Tekkaya, Panayot.

16. Ġsaköy Havzası

BalıktaĢı Dere, Yayla Deresi, AktaĢlar Deresi, Göksu Dere, Büyük Dere, Kurtçal Dere, Balcı Dere, Gölcük Dere, GümüĢ Dere, Çanak Dere, Sarp (Göksu Kolu) Dere, Çökürtlen Dere, Büyük Dere, Koca Dere (2 adet), KaĢık Dere, Çubuk Dere, Gücük Dere, Sarp Dere, Bağlar Dere, Büyük (2) Dere, Çul Dere, Çorak Dere (2 adet), Ambargülü Dere, AĢağı Dere, Kocabayır Dere, Heybeli Dere, Damla Dere, Palamut Dere, Gürgen Dere, Kavaklar Dere, Ortadeğirmen Dere, Bıçkı Dere (2 adet), Maden Dere, Oruçlar Dere, Kızılcaelma Dere, Yırtan Dere, Elmalı Dere, Almalı Dere, Akdıç Dere, Kuldere Dere, GümüĢ Dere, Ören Dere, Alaca Dere, Ağıl Dere, Karagözlü Dere, 8

Doğan Dere, Kozlar Dere, Yazlık Dere, Yenibıçkı Dere, Çanakçık Dere, Muratlar Dere, Değirmen Dere, Uzuncaova Dere, Koç Dere, Bakancılar Dere, Sap Dere

17. Sungurlu Havzası

Saracık Dere, Karaman Dere, Düztarla Dere, Sarılar Dere, Çanakçık Dere, Değirmen Dere (4 adet), Çatça Dere, Çubuklu Dere, Adacık Dere, Sarılık Dere, Çobanpınar Dere, Davul Dere (2 adet), Elmalık Dere, Hisar Dere, YokuĢ Dere, Serengeçit Dere, Topuz Dere, Teksen Dere, Gözler Dere, Tepeören Dere, Bıçkı Dere, Yaprak Dere, Sülükkaldırım Dere, Geçit Dere, Ġkizce Dere, Koca Dere, Balaban Dere, Çöplü Dere, Eylemez Dere, Aba Dere, TaĢlıgeçit Dere, Kaynarca Dere, Karayol Dere, Gücük Dere, Hakaniye Dere, Çardak Dere, Çağlan Dere, Gürgen Dere, Islak Dere, Kütüklü Dere

18. Yeşilvadi Regülatör Havzası

YeĢil Dere, Ihlamur Dere, Kara Dere, Ağıl Dere,

Eğri Dere, Avcıkoru Dere, MeĢe Dere, ġeftali Dere, Portakal Dere, Hamam Dere, Ağıl Dere, Kiraz Yatak Dere,

19. Melen Havzası

Ahmetbey deresi, Aksu1 deresi, Aksu2 deresi, Alopture deresi, Asarsuyu deresi, Balıklıdere, Benek deresi, BıçkıbaĢı deresi, Büyük melen çayı, Büyük melen deresi, Cumadere, Çakmaklı deresi, Çamlıdere, Çerkez deresi, Çerkez mehmet deresi, Çidem deresi, Çobangeçit deresi, Dayanıksuyu deresi, Dedebıçkı deresi, Değirmen1 deresi, Değirmen2 deresi, Değirmen3 deresi, Derebalık deresi, Derinoba deresi, DikilitaĢ deresi, Elmalıdere1, Elmalıdere2, Elmalıpınar deresi, Eyerlik deresi(bayırlık), Göksu deresi, Gölbelen deresi, Güldibi deresi, Gülle deresi, Güzdere, Hacı hasan deresi, Hacınınkırık deresi, Hamamsuyu deresi, Hızardere, Ilıcayayla deresi, Ġbiyik deresi, Kabalaklı deresi, Kalabaklı deresi, Karacadere, Karadere1, Karadere2, Kırandere (küllüklükıran), Kızılpınar deresi, Kızılüzüm1 deresi, Kızılüzüm2 deresi, Kocadere, Köprü deresi, Kurtsuyu deresi, Küçük melen deresi, Küçükdere, Melen çayı, Melik deresi, Muncurlu deresi, Muratoğlu deresi, Ortayayla deresi, Pazarcık deresi, Sadran deresi, Saman deresi, Sığırlık deresi, Soğuksu deresi, Söbecealan deresi, Suludere, Sülükkolu deresi, Süngüt deresi, ġifen deresi, ġimĢirsuyu deresi, Tezdere, Uğursuyu1 deresi, Uğursuyu2 deresi, Üçözler deresi, Yılanlıkaya deresi

20. Hasanlar Havzası

Akçaören deresi, Aksu deresi, AktaĢpınarı deresi, Alputkarapınar deresi, Amcakuz deresi, Arsaklar deresi, Asar deresi, Asaraltı deresi, BeĢpınar deresi, Bolabolol deresi, Çengül deresi, Değirmen1 deresi, Değirmen2 deresi, Değirmen3 deresi, Demirci deresi, Dibek deresi, Dibeklerdibi deresi, Doğankuzu deresi, Eğniler deresi, Endelek deresi, Fasılyayla deresi, Fındıklı deresi, Göleril deresi, Güllük deresi, Günel deresi, Hacıyeri deresi, Hızar deresi, Hocabey deresi, Ġncirlik deresi, Isıgan deresi, Kara deresi, Karadikenli deresi, KarakaĢ deresi, Kirazlıyayla deresi, Karakünerlik deresi, Kargacık deresi, Kavaklı2 deresi, Kavurkoy deresi, Kaya deresi, KaynaĢlıkez deresi, Kemanecibiçki deresi, KestanebaĢı deresi, Ketenli deresi, Kırıkkayası deresi, Kızbuvel deresi, Kızılcabayır deresi, Ġndere, Kavaklı1 deresi, Kızılcasu deresi, Köm deresi, KurĢunlu deresi, Kurtkaya deresi, Mektep deresi, Melen çayı, Melen deresi, NaĢlar deresi, Otlukırık deresi, Samanburun deresi, Sazlı deresi, Soğuksu deresi, Suçağlayan deresi, Tatlı deresi, Tekeağılı deresi, Tekneci deresi, Tenbel deresi, Yeniyer deresi, Yukarıçengül deresi, Yukarısenegül deresi

b) Ġstanbul’a Su Temin Edilecek Olan Ġçmesuyu Havzası ve Dereler:

1. Kabakoz Havzası

Saztarla Dere, Bağlar Dere, Karapınar Dere, Geçit Dere, Armutlu Dere, Büyükgeçit Dere 9

EK – 2 Belediyesi ORTA Mesefeli Koruma Alanı ortalama yoğunluk (Kişi/ha) UZUN Mesefeli Koruma Alanı ortalama yoğunluk (Kişi/ha)
AVRUPA ARNAVUTKÖY (Merkez) 40 80
(Kırsal) 20 25
B.ÇEKMECE 22 28
BAġAKġEHĠR 20 25
ÇATALCA (Merkez) 40 60
(Kırsal) 20 25
ESENYURT 40 60
EYÜP 30 50
SĠLĠVRĠ 20 25
SULTANGAZĠ 40 60
ASYA ATAġEHĠR 60 95
BEYKOZ 30 50
ÇEKMEKÖY 60 100
KARTAL 20 25
MALTEPE 20 25
PENDĠK 20 25
SANCAKTEPE 40 120
SULTANBEYLĠ 40 150
ġĠLE 20 25
TUZLA 20 25
ÜMRANĠYE 80 140
Listede yer almayan DĠĞER ALANLAR 20 25

Yorumlar

Popüler Yayınlar