DAVA AÇILSA DA İNŞAAT SÜRECEK ASKERİ ALAN DA DÖNÜŞEBİLECEK

Kentsel Dönüşüm Yasası’nın Ayrıntıları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı deprem riski taşıyan bölgelerin dönüşümünü öngören yasa tasarısı gelecek hafta yasalaşması bekleniyor.

Gelecek hafta yasalaşması beklenen yeni tasarıda belirlenen 3/2 kuralı, sadece kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgelerde geçerli olacak.

Diğer düzenleme ise hak sahiplerinin yürütmeyi durdurmak için dava açamayacak olmaları
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı deprem riski taşıyan bölgelerin dönüşümünü öngören Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nda yer alan 3/2 çoğunluk şartı sadece bakanlığın belirleyeceği dönüşüm alanları için geçerli olacak. Yani bakanlık, bir bölgenin deprem riski taşıdığına kanaat getirirse o bölge dönüşüm alanı ilan edilecek ve çıkması planlanan yasanın kuralları işleyecek. Bu kurallar da vatandaşlara 3/2 çoğunluk oranı uygulamasını getirmeyecek. Bunun dışındaki alanlarda ise 3/2 şartı geçerli olmayacak Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da konu ile ilgili yaptığı açıklamada, öncelikli olarak deprem gibi afet riski taşıyan bölgelerin değiştirilmesi gerektiğini belirterek, taslağın da bu çerçevede hazırlandığını söyledi. Şu an Meclis’te olan ve alt komisyonlarda görülen tasarının önümüzdeki haftalarda yasalaşacağının altını çizen Bayraktar, yasayla ilgili şunları söyledi:

Arsayı hazine satın alacak

“Yasada 2 önemli unsur var. Bunlardan biri afet riski taşıyan bölgelerin dönüştürülmesi. Riskli bölgelerdeki binaları yıkacağız. Vatandaşlarla birlikte yapmayı planlıyoruz. Yıkılacak binalarda tüm vatandaşlara mali destek vereceğiz. Kira ve taşınma yardımı yapacağız. Kiracılara yeni ev alma yardımı yapacağız. İkinci unsur ise nitelikli çoğunluğun kararıyla ilgili.
Dönüşüm bölgesi olarak seçtiğimiz alanlarda 3/2 çoğunluk arayacağız. Bu oran, dönüşüm için yeterli olacak. 3/1’in ekspertizler tarafından belirlenecek hisseleri önce 3/2’yi oluşturanlara satılacak. Onlar almazsa devler 3/1’in hissesini alacak ve arsaya ortak olacak. Hazinenin olacak bu hisseler diğer 3/2 çoğunlukla birleştirilip proje başlatılacak.”

FİNANS MERKEZİ 2 AY İÇİNDE BAŞLIYOR

Erdoğan Bayraktar, ayrıntıları kısa süre önce açıklanan Ataşehir Finans Merkezi projesinde ise iki ay içinde çalışmaların başlayacağını belirterek, “Bölgede ilk yapı kullanma izinlerinin 2.5 ay sonra alınabileceğini düşünüyorum” dedi. Projenin 800 bin metrekare alanda 2.5 milyon metrekare inşaat alanından oluştuğunu vurgulayan Bayraktar, projenin toplam maliyetinin ise 2.5-3 milyar dolar olacağını söyledi.

DAVA AÇILSA DA İNŞAAT SÜRECEK ASKERİ ALAN DA DÖNÜŞEBİLECEK

Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki yüzde 100 çoğunluğun geçerli olduğunu fakat, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ’un bir üst kanun olarak belirlendiğini vurgulayan Erdoğan Bayraktar, “Yasaların çakışması durumunda Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun geçerli olacak” dedi. Yasal haklara dokunmadan, can güvenliğini ve yaşam hakkını gözeten uygulama yapmak istediklerini belirten Bayraktar, “Mahkeme yolu açık olacak ama yürütmeyi durdurma kararını vermeyeceğiz” dedi.
Askeri alanlarda da dönüşüm yapılabileceğini ifade eden Bayraktar, “Kullanılmayan bölgelerde de rezerv konut veya dönüşüm alanları oluşturulabilecek” diye konuştu.

Yorumlar

Popüler Yayınlar