İzmir’de Kentsel Dönüşüm Başlıyor!

İzmir’de Kentsel Dönüşüm Başlıyor!

İzmir’de Kentsel Dönüşüm Başlıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5.1 ve 4.2′lik depremlerden sonra yeniden gündeme gelen kentsel dönüşüm çalışmalarını 2012 yılından itibaren başlatıyor. Bakanlık, İzmir’de vatandaşların yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve depreme karşı uygulanacak kentsel dönüşüm projelerine ilişkin ön çalışma ve araştırmaları tamamladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bütçe görüşmelerinin ardından Meclis gündemine gelmesi beklenen Kentsel Dönüşüm Yasası’nın çıkmasıyla İzmir’de çalışmalara başlayacaklarını açıkladı. İzmir’in Antalya, Trabzon, Diyarbakır ve Kars’la beraber kentsel dönüşüm araştırması yapılan 5 ilden biri olduğunu kaydeden Bayraktar, “Kimse meraklanmasın, yasa çıktıktan sonra kentsel dönüşüm çalışmalarını büyük bir hızla gerçekleştireceğiz. Bütçe görüşmelerinin ardından bakan arkadaşlarım Binali Yıldırım ve Ertuğrul Günay ile birlikte İzmir’e gelerek incelemelerde bulunacağım” dedi.

Çok Çalıştık
TOKİ Başkanlığı döneminde İzmir Kadifekale heyelan bölgesi projesi kapsamında Uzundere’de 3 bin konut inşa ettiklerini ve vatandaşların hizmetine sunduklarını hatırlatan Bayraktar, “TOKİ’de tam 162 bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları yaptık. Bunlardan biri de bu projeydi. İzmirliler bilir, çok zor bir bölgedir. Samimiyetle söylüyorum orada hem insanları ikna etmek, hem de inşaatları tamamlamak konusunda zorlandık.

Ancak 3 binin üzerinde vatandaşımızı da konut sahibi yaptık. Hiçbir siyasi amaç gütmedik. Gecekondu bölgelerinden bir rant temin etmedik. Hak sahibi olmayan vatandaşlarımıza dahi 15-20 vadeyle konut verdik. İzmir’de kentsel dönüşüm konusunda yapılacak çok iş olduğunu biliyoruz. Yasamız çıktıktan sonra yıpranan kent merkezlerinin yenilenmesi kapsamında büyük bir dönüşüm hamlesi başlatacağız. Tüm yerleşim merkezlerinin yaşanabilir mekanlar haline getirilmesi ve İzmir’in de aralarında bulunduğu marka kentlere yönelik projeleri hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz” diye konuştu.

İnsanlar’da Önemli

İzmir’de gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili bir öneri de AK Partili Aydın Şengül’den geldi. Asıl mesleği şehir planlamacılığı olan Şengül, kentsel dönüşüm çalışmalarında sadece binaların değil insanların da sosyolojik açıdan değişime hazırlanması gerektiğine işaret etti. Şengül’ün önerilerini not alan Bakan Bayraktar, “Milletvekilimizin binaların kent estetiğini uyumu ve vatandaşların kentsel dönüşüme hazırlanması konularındaki önerileri çok yerinde. Kentsel dönüşüm sadece barınma amaçlı konutlar inşa etmek olarak algılanmamalı. Çalışmalarımızda konunun sosyal ve kültürel boyutlarını da mutlaka dikkate alacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Bina envanteri çıkıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın koordinasyonunda hazırlanan Kentsel Dönüşüm Yasası‘nın Aralık ayı içinde TBMM’de geçirilmesi hedefleniyor. Bakanlık kentsel dönüşümün altyapısını bu yasa ve halen yürürlükte olan Kat Mülkiyeti ve İmar Kanunları’nı revize ederek tamamlayacak. Çalışmalar kapsamında Türkiye genelindeki tüm binalarla ilgili rapor hazırlanacak. Kentsel dönüşüm öncelikle deprem riski yüksek bölgelerdeki konutlardan başlayacak.

Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü‘nün yürüttüğü çalışma çerçevesinde, deprem riski taşıyan yerlerde “acele kamulaştırma” uygulamasına olanak sağlayan hükümler yer alacak. Kentsel dönüşüm alanlarının belirlenmesi için büyükşehir belediyelerine ve ilçe belediyelerine yetki veren düzenleme, kamu kurumları konusunda ise yetkiyi Bakanlar Kurulu’na bırakıyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar