Kat Malikleri Toplantısına 3. şahıslar vekil olarak katılabilir

Kat Malikleri Toplantısına 3. şahıslar vekil olarak katılabilir

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi
Tarih: 06/06/2006 Esas No: 2006 / 9548 Karar No: 2006 / 12110
Özü : BİR KAT MALİKİNİ TEMSİLEN DİĞER BİR KAT MALİKİ VEYA 3. KİŞİ KONUMUNDA OLAN BİRİNİN KAT MALİKLERİ KURULU TOPLANTILARINA 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NUN 31. MADDESİNE GÖRE KATILIP OY KULLANABİLİRLER İSE DE; YAPILACAK BİR İCRA TAKİBİNDE VEYA AÇILACAK DAVADA ONLARIN TARAF OLARAK GÖSTERİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlular vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
Kat mülkiyeti Yasası’na dayanılarak genel giderden dolayı tapu maliki Yasemin Işıldak’la ilgili olarak genel haciz yolu ile icra takibine geçilmiş, ayrıca onun vekili Mustafa Hakkı Ertan da borçlu olarak takipte gösterilerek ona da ödeme emri tebliğ edilmiştir. Adı geçenlerin icra dairesinin yetkisine itirazları üzerine alacaklı tarafça bu itirazların kaldırılması için icra mahkemesine başvurulduğu anlaşılmaktadır.
Bir kat malikini temsilen diğer bir kat maliki veya 3. kişi konumunda olan birinin kat malikleri kurulu toplantılarına 634 sayılı Kat mülkiyeti Kanunu’nun 31. maddesine göre katılıp oy kullanabilirler ise de; yapılacak bir icra takibinde veya açılacak davada onların taraf olarak gösterilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle, borçlu olarak gösterilen Mustafa Hakkı Ertan yönünden itirazın kaldırılması talebinin reddine karar verilmesi gerekirken onu da kapsar şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlular vekilinin temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 06.06.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar