Kat Mülkiyeti Kanunu’nda Değişiklik Yok Mayıs 2012

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda Değişiklik Yok

Gayrimenkul Hukuku Derneği başkanı Ali Güvenç Kiraz’dan evini yenilemek için Kat Mülkiyeti kanununun değişmesini bekleyenlere kötü haber

Gayrimenkul Hukuku Derneği başkanı Ali Güvenç Kiraz, kanun tasarısı hakkında konuştu. Müteahhitler ve evlerini yaptırmak için Kat Mülkiyeti konusundaki oybirliğiyle ilgili sorunlar yaşayanların 3/2 kuralını beklediğini söyleyen Kiraz, kanunun, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun oybirliğiyle binanın yıktırılarak yeniden yaptırılması kuralını değiştirmediğinin altını çizerek, bunun, dönüşüm alanı ilan edilmeyen bölgelerde 3/2 kuralının uygulanamayacağı anlamına geldiğini söyledi.

Kiraz, “Özellikle Bağdat Caddesi veya bazı bölgelerde inşaat yaptırmak için bu kuralın değiştirilmesini bekleyenler biraz daha bekleyecek. Bizim görüşümüze göre de kentsel dönüşüm alanı ilan edilmeyen tüm bölgelerde de yeniden yapılanma için 3/2 gibi bir kuralın belirlenmesi ve bu bölgelerin de düzenlenmesi şartı esastır.”

Dava açma hakkı yok

Dönüşüm ilan edilen bölgelerde hak sahiplerinin ‘idari dava açma hakları’nın ellerinden alındığını sadece bedele ilişkin hukuk mahkemelerinde dava açma hakları tanındığını ifade eden Kiraz, şöyle konuştu:
“Uygulamada idari hakimlerin veya itiraz yolu ile Anayasa Mahkemesi önüne bu konuda dosyaların gelmesi halinde hakimlerin nasıl bir takdir yolu izleyeceğini biz de merak ediyoruz. Dönüşüm ilan edilen bir bölgede idari dava açma hakkının bertaraf edilmesi çok ciddi sorunlar yaratabileceği gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri nezdinde de Türkiye’yi çok ciddi tazminat yaptırımları ile karşı karşıya bırakabilir. İtalya bu yüzden çok yüksek tazminatlar ödemek zorunda kalmıştı.”

Tek yetki TOKİ’de

Kiraz, riskli alanlarda (kentsel dönüşüm bölgesinde) her türlü yapılacak olan işte Bakanlık organizasyonu ile TOKİ’nin yetkili olacağına dikkat çekerek, “TOKİ’nin özel teşebbüslerle uygulama yetkisi de kendisine ait olacaktır” dedi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar